Новият хляб ”България” ще е без ГМО и консерванти
Министър Мирослав Найденов ще обяви днес готовите вече стандарти за хляба. Той ще се казва хляб "България" и обхваща трите основни вида хляб - бял, Добруджа и типов.
"Аз обещах на хората истинско мляко, истинско сирене и кашкавал, истински колбаси и истински хляб. Това не е задължително, но сега мога да ви гарантирам, че колбасите по стандарт "Стара планина", млечните продукти и хлябът по БДС са истински", коментира министърът. Въпрос на предлагане и търсене било къде ще може да се купи такъв хляб.
Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа, казаха от Българската агенция по безопасност на храните. Той ще се прави само от брашно, мая, вода и сол, обясни директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ д-р Любомир Кулински.
"Да, основно ще се слага брашно, мая, вода и сол, но има години, в които качеството на зърното, респективно на брашното, не е достатъчно високо. Тогава ще се позволява влагането на няколко вещества от органичен произход, основно витамин C, оцетна или лимонена киселина, които в крайния продукт - в опечения хляб по стандарт, няма да се откриват лабораторно", обясни Кулински.
Пшеницата, от която се прави брашното, няма да съдържа генно-модифицирани организми (ГМО).
Български държавен стандарт може да се въведе само за основния вид хляб, не и за специалните продукти, които са ноу-хау за производителите, смятат представители на индустриалните хлебопроизводители.
За специалните пълнозърнести видове хляб се използва малцов екстрат, ръжени закваски и други натурални подобрители най-често на западни фирми.
Производителите смятат също, че стандартът трябва да бъде валиден за цялата верига - зърно - брашно - хляб, както и да допуска влагането на подобрителите. Според тях стандартът няма да повиши качеството на хляба.
За хляб, направен само на брашно, мая, вода и сол няма да достига целогодишно качествена суровина, смята Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите.