Това Първанов каза на пресконференция в централата на партията, на която присъства и вицепремиерът Ивайло Калфин.

В средата на декември Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН изпратиха общо писмо до страните членки с покана да предложат кандидатури за поста генерален секретар.

Неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и да доведе до крайни решения относно участието ни в управлението, предупреди Първанов, цитиран от БТА.

Подкрепата ни за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е много категорична, допълни той. Подкрепяме Бокова, защото смятаме, че тя ще бъде възможно най-добрият генерален секретар на ООН, каза Първанов.

От АБВ настояват да бъдат дадени ясни указания на българските дипломати в чужбина без двусмислие и двойни игри за подкрепа на кандидатурата на Бокова. От партията смятат, че някои от българските дипломати, си позволяват да работят против тази кандидатура. Това не само е грозно, но е обидно за нацията, да го правят наши сънародници е меко казано недопустимо, смята Първанов. Той посочи, че българският отговор сериозно закъснява.

Безспорният фаворит за тази кампания е Ирина Бокова, каза още председателят на АБВ. Той допълни, че всяка друга наша кандидатура я чака участта да се нареди на опашката.

Отказвам да разсъждавам върху хипотезата българската държава да не подкрепи Ирина Бокова, каза Първанов и допълни, че ако това се случи, ще е катастрофа за българската дипломация.

По принцип има действително условия да се предполага, че жена, и то от Източна Европа, има високи шансове за поста, това обаче не е гарантирано място нито за жена от Източна Европа, нито за жена от България, каза Ивайло Калфин. Според него Бокова би се ползвала с подкрепата на петте постоянни членки на ООН. Той напомни, че няма практика кандидатът да получи предварително подпечатан лист от петте постоянни членки.

Въпросът е имаме ли високи шансове и използваме ли тези шансове или умишлено предпочитаме да не участваме сериозно в тази кампания, каза Калфин.

Жена от Източна Европа?

Списъкът с кандидатите за най-високия пост в ООН трябва да е готов до края на март, а същинската изборна процедура ще започне в края на юли. Още отсега се спекулира, че за първи път може да бъде избрана жена.

И че е ред на Източна Европа да излъчи генерален секретар на световната организация, коментира Дойче веле.

Второто не се споменава изрично в писмото за номинациите (от ООН), но се знае, че Русия горещо подкрепя идеята.

Независимо от промяната в изборната процедура по отношение на номинациите, в крайна сметка Съветът за сигурност ще предложи само едно име, което трябва да бъде одобрено от Общото събрание на ООН.

Наблюдатели смятат, че голям шанс за успех имат кандидатурите на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, на българския еврокомисар Кристалина Георгиева и на външната министърка на Хърватия Весна Пешич.

Сред не-източноевропейските кандидатури се споменават имената на бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк и на президентката на Чили Мишел Бачелет.

За шанса на Бокова

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изглежда най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН, констатира американското издание "Дипломатик куриър".

То основава извода си на оценка на споменаваните източноевропейски кандидати за поста, като взема предвид множество критерии, сред които лидерски качества, управленчески способности, опит в международните отношения, опит в ООН, езикови способности, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Общата оценка на Ирина Бокова е 4,5, при максимално възможна 5.

Най-висока оценка, след тази на Бокова, изданието дава на бившия президент на Словения Данило Тюрк.