Павлова каза пред журналисти, че трафопостовете като поддръжка и експлоатация са ангажимент на електроразпределителните дружества. Те носят пълна отговорност, подчерта тя, цитирана от "Фокус".

Министърът обясни, че Законът за устройство на територията позволява в изключителни случаи изграждане на трафопост в сграда - при условие че няма друго техническо решение за осигуряване на ток, за това да има 100% съгласие на всички живущи, както и нотариална заверка на това съгласие. На въпрос колко са трафопостовете в страната, които се намират в жилищни сгради, тя отговори, че главните архитекти имат информация колко е техният брой, защото те издават разрешения за строеж.
Предстои темата за промени в закона, с които да се забрани строителството на трафопостове в сградите, да бъде обсъдена, допълни Павлова.

При експлозията на съоръжението с мощност 400 киловолт ампера в кооперацията на ул. "Хан Крум" в Бургас, два апартамента бяха напълно унищожени, на няколко други са нанесени много щети, изпочупени са и прозорците на околните сгради. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, също са напълно разрушени. Обърнат е микробус и са натрошени стъкла на леки коли в близост.

След взрива бургаският кмет се срещна с ръководството на EVN и постави няколко условия, като първото и най-важно от тях е да се компенсират хората, пострадали от инцидента. Второто условие е от дружеството да предоставят информация колко са сградите с такива вградени трафопостове, същите машини и марка като този, който се взриви тази нощ. Целта е да се направи спешен оглед именно на тези трафопостове.

По информация на EVN трафопостът, който се взриви, се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март е било изцяло подновено.

Кметът е поставил като условие и извършването на минимум две технически експертизи, включително и от експерти от Австрия, за причините за инцидента, както и да бъдат предоставени абсолютно всички записи за жалби и аварии, направени ремонти, подмяна на кабели, експертизи, комисии, които са се подписали, че машините са изправни, цялото гаранционно обслужване на трафопоста през годините.

По думите на Николов няма начин от EVN да не се съгласят с условията, тъй като инцидентът е сериозен. В общината вече са започнали да получават сигнали и от други жители, където има такива вградени трафопостове.
Градоначалникът допълни, че е много важно в момента да не се всява паника. Сградите с такива вградени трафопостове са предимно в центъра на града.

Николов съобщи още, че жилищната кооперация може да се обитава. Такова е становището на инженерите, назначени от кмета да огледат сградата.

„На две от помещенията спешно ще се демонтира плочата. От днес започваме да подготвяме проект за възстановяване на сградата и до няколко дни той ще е готов. Говорих с EVN и в момента, в който им предоставим проекта, те ще наемат строителна фирма, която ще започне възстановяването й. На всички жители на сградата им е предложено, ако искат да се настанят още днес в хотел, ние сме предоставили нови общински апартаменти имат право на избор”, каза Николов.

Третият вариант е хората да останат в самата сграда на етажите, в които в момента не съществува никакъв риск. Тези, които са на първите два етажа, за които е спешният ремонт, започват да се настаняват в хотел. Всичките разходи ще се поемат от EVN, но ако все пак компанията откаже, общината има такъв ресурс, допълни бургаският кмет.

Междувременно в официално съобщение до медиите от EVN България Електроразпределение изразиха съчувствието си към всички пострадали от снощния инцидент и потвърдиха, че дружеството е готово да заплати произтичащите от аварията съответни щети, "ако отговорността му бъде установена след проведените огледи и експертни оценки".

От компанията заявяват, че аварийният екип е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила.
По повод появилите се съмнения в адекватността на един от техниците, който се е отзовал на адреса по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, ЕVN България заявява категорично на базата на направените кръвни проби, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества.

ЕVN ще предприеме вътрешно разследване, след като приключат огледите на място от органите на МВР, допълниха от дружеството.
Компанията ще организира две независими една от друга технически експертизи. В едната експертна група ще вземат участие специалисти от Австрия, а в другата ще се включат български експерти.

От пресцентъра на вътрешното ведомство пък съобщиха, че при първоначалния оглед е установено, че причината за инцидента е техническа неизправност в трафомашината на жилищната кооперация.

Пред "Фокус" ръководителят на клиентски център в ЕVN-Бургас Николай Полихронов допълни, че се е взривило маслото в трансформатора в трафопоста. Самият трансформатор е пълен с масло, което е достигнало някакво ниво и се е взривило, но тепърва ще се установява каква е причината, каза той.

Кметът Димитър Николов пък заяви, че възможната причина е искра от възпламенен предпазител, предаде Дарик радио.

Вижте снимки от последиците от взрива на трафопоста