Коментари - Поставиха ултиматум на EVN след взрива. Дружеството щяло да плати, ако има вина | dnes.dir.bg
назад

Поставиха ултиматум на EVN след взрива. Дружеството щяло да плати, ако има вина

EVN трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и да поеме всички щети от взрива в трафопоста, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. Кметът на Бургас Димитър Николов вече се срещна с ръководството на дружеството и постави няколко условия. От EVN обаче обявиха, че ще платят щетите само при доказана вина.

Обратно в новината

Коментари - Поставиха ултиматум на EVN след взрива. Дружеството щяло да плати, ако има вина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ : НЕКА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ОСТЪКЛЕНИТЕ БАЛКОНИ ПРЕДИ И СЛЕД ЕДИ КОЯ СИ ГОДИНА . ДА СЕ НАПРАВИ ПРЕГЛЕД НА ВСИЧКИ ТРАФОПОСТОВЕ В ЖИЛИЩНИТЕ СГРАДИ И ДА СЕ ИЗНЕСАТ ОТТАМ - ОТ СГРАДАТА / СУТРИНТА ПО БТВ ИМАШЕ ОТ Ж.К. БЪКСТОН ,КАК ГОДИНИ НИКОЙ НЕ ИМ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ / ,А ВИЕ СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ОСТЪКЛЕНИ БАЛКОНИ - ТОВА Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ И ВСЕКИ СИ РАЗШИРЯВА ПРОСТАНСТВОТО , КАКТО МУ Е УДОБНО . ЗАБРАВЕТЕ ЗА ГЛОБИ И ДРУГИ ГЛУПОСТИ

ЕВН не е Опиц. Не са виновни!

Дори и да платят на хората унищожените апартаменти бъдете сигурни на 101%, че парите НИЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЩЕ ИМ ГИ ВЪРНЕМ С УВЕЛИЧЕНИТЕ СМЕТКИ .... НАЛИ?

kgb777kgb

И докато си чета поста отгоре пише невалидно ИД или парола !! Е както казвам по-долу нищо не става от вас !!!

kgb777kgb

И да съм имал някакви съмнения сега вече знам че сте напълно неграмотни - администратори ли , оператори ли , системни ли сте все едно !!!

"EVN трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и да поеме всички щети от взрива в трафопоста, заяви регионалният министър Лиляна Павлова" - как ще стане това бе Лиляно моме????? Това е частно търговско дружество пред което бяхте свалили гащите - няма как да стане. При всяко искане за увеличаване на цената от страна на ЕРД -та веднага от ДЕКЕВР рапортуват - прави са ще увеличеваме цената на тока. Дори и да платят щетите това ще е да не падне рейтинга на Боко, но после всички ние ще покриеме загубите. Много са ми смешни управляващите рипнаха всички - кметове, министри да заплашват

ТЕЗИ ЕVN И ЧЕЗ ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ БГ.ИНАЧЕ НАРОДА ЩЕ ИЗРИТА ГЕРБ-БСП-ДПС СДС-ОДС-АТАКА И ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ-БОКЛУЦИ.

Да, веднага изнасяме трафовете от блоковете, ще построим нови. Сметката, обаче, ше ви я набутаме в цената, дето я плащате ежемесечно... А ако искате, ние можем и на Луната да ги занесем...

Ние пък ще те "набутаме" с нещо друго дето не зависи от теб и пак ще платиш сметката. А може и да ти го "набутаме" ей така без сметка. В крайна сметка всичко се плаща от някой по веригата. Вие ни "набутвате" за нещо, ние за друго. На никой не се разминава.

Колеги - тойота изби хиляди по пътищата с дефектните си подобия на коли - за две години към 30 млн. дефектни боклуци на колела - а вие се притеснявате за взривил се трафопост ! Всеки ден по света десетки загиват заради дефектите на некадърните японци и само Америка им потърси отговорност, а тук за някакъв трафопост се вдига шум - след седмица никой няма да си спомня, ще остане страданието на потърпевшите. Също като при жертвите на дефекнните тойоти ...

Ако някой наложи да се изнесат трафопостовете от жилищните сгради, а такива има не малоко вв всички големи градове, то това ще е голямаинвестиция, ЕРП-та няма да я няправят, защото лапат яко, странното е, че за мен EVN са са по-добри от другите, а взрива е дошъл от не добра поддръжка на съоръжението, това е истината!

До Шуш и муш ... Ако искате да ми кажете , че зад българина в България не стои никой , само потвърждавате големия '' тарикатлък'' не само на бургазлии ,поради които сме я докарали до този позор .

EVN - юристи/лобисти/, каса, софтуер и модерен мениджмънт. Това е лицето на електроразпределителните дружества. Ако сега се наложи да платят щети, след няколко месеца ще има промени в нормативната ни уредба.

С този взрив скроиха яко шапката на EVN. Стил на някои хора е да решават проблемите си с взривове !

Истината е, че на тези чужденци, изобщо не им пука за българските им клиенти. Единственото, което ги интересува е цената на тока и по-точно раздутата печалба, която услужливи комисионери им оставят срещу процент. Първата задача, с която австрийците дойдоха преди 8 години, беше да се намери аргумент за максимално повишаване на цените. Тези, които предложиха начина, днес са на най-високите позиции в компанията. Политикът, който лобира за тях, получи австрийски орден и огромен хонорар за хидроинженерство. Знаенето на немски език и почти само това пък гарантира шеметна кариера. Преводачи и секретарки станаха висши служители и дори членове на бордове. Електромерите се подмениха по 5 пъти, защото това се води инвестиция и влияе на ценообразуването. Мобилни подстанции се разкараваха от Австрия до тук и обратно. Само транспорта струваше половин милион лева, естествено за наша сметка. С усилени темпове се изгради фотоволтаична централа, за да успее да хване завишените цени на ВЕИ и т.н. От всичко казано дотук, можем само да си спомним народната мъдрост, че не е луд, който яде баницата ....

Но ББ го имаше в онова правителство!!!!!!!!!!! И то беше в коалиция с ДПС!!!!!!!!!!! И въобще и тогава и сега, ДС дърпаше конците!!!!!

1-Кой направи оценка на риска да е в жилищна сграда 2- Кой одобри процедурата 3-Кой състави план за действие при авария 4- Кой взе парите за да не се спазва по-горното/процедурите/ и на кого се отчете

В случая има авария на техника, за която отговарят хора. Това не е природно бедствие! EVN обявиха, че ще платят щетите само при доказана вина. А ако не се докаже, че вината е в стопанисването и поддръжката на трафопоста? Той сам ли е гръмнал или имаме работа с терористи?

Имаме работа с некомпетентност и алчност.

Колежке, абсолютно професионален коментар. Старите ГДР-ейски мощностни разединители и с чук да биеш по защитата им не можеш да ги изключиш .... камо ли с ударника на предпазителя. А контролни кабели трафопостовете до подстанциите никога не е имало - разчита се на земната и на МТЗ защити.

Съгласен съм напълно,но пак оператора носи отговорност.Има стандарти национални и международни,а ако е имало претоварване то на извода в подстанцията операторите няма начин да не го видят.В част -ниско напрежение няма стопяеми предпазители, а самовъзстановяващи се автомати или поне така би следвало да бъде но на високото са стопяеми и това ме навежда на мисълта че първичната намотка е "прецъркала" и се е отделил газ.Като са отстранили повредата вече е станало "горещо" и трафа е гръмнал.Така мисля и вероятно е така,но отговорността по стандарт е на оператора тъй като само той има достъп /законен/ до машината.

Просто съм изумен отново от безсмисленото и безнадеждно българско говорене и давам пример от Шумен . Преди 15 години селянин от Делиормана закупи къща в квартала с траф в двора , не в постройката ,в двора до портата и започна да съди Енергото тогава , да го премести .Всички му се чудехме , но човека спечели , вярно след 2 ,3 години и му освободиха двора , където той и досега сее домати . Щом един неграмотен турчин успя какъв е проблема за тарикатите от Бургас сега ???? Може би в етноса на комшията , който не мисли за държавата като за Родина ???

Зад всеки неграмотен турчин, именно заради етноса, стоят българска и турска държава, ДПС, мюфтийство, БХК, посолства, Ал Кайда. Ако беше оставен сам на своите възможности, щеше да си остане само с любовта към Родината, без домати. Това е държавна политика, за която не е търсено мнението на българските "тарикати".

Проверете : - трафопоста е на територията на Вашият блок и EVN като негов собственник трябва да Ви плаща наем за това! - вероятна причина за аварията е ,че присъединената мощност към трафа на ниска страна е по голяма от неговият капацитет и за това са виновни EVN. Това може да установите по често спиране на тока и смяната на предпазителите в трафото!

EVN- според тях означава: Ебе Всичко Наред.Но сега трябва да кажат,защо на този траф не е сработила нита една от блокировките.

Защото час и половина преди експлозията е дошъл техник да пусне изключилия ток и той е изключил защитите, защото са пречели да се пусне тока. Т.е. получил се е един миничернобил. Отгоре му нареждат с цената на всичко да пусне тока и той решава че не носи отговорност, щом така му е наредено.

Единствнната "блокировка"на тези стари трафопостове са предпазителите , няма нищо друго ! И ако се увеличат .... резултата е налице!

през март е било изцяло подновено - демек НЕ е стар ич, а е чистак нов трафа

Първи вариант.Трафа е имал проблем "по рождение" и му е дошло времето.Ако е вярно, че са подменили старата машина още по -зле.Втори вариант.Лоша поддръжка може да бъде ниско ниво на охлаждащото масло;високо ниво ; лоша циркулация от некачествено масло/трансформаторните масла са доста "тънки"/ .Трети вариант.Масло което не става за трафове но заради изгода е поставено в машината.При нагряване отделя газ който гръмва. Четвърти вариант.Вибрация в намотката.Трафа работи с променлив ток и вибрира,ако е калпав може да се стигне до протриване на изолацията в намотките и късо съединение в самата машина.Волтовата дъга може да го взриви.Там са подменяли предпазител възможно е това да е било предвестник на аварията.Пети вариант.Саботаж.Само при един от тези варианти стопанисващия устройството оператор не носи отговорност.Остава да видим нашите орли от следствието каква ще я свършат.

Толкова глупости написани на едно място не бях чел скоро ...... занимавам се с трансформатори повече от 20 години и ако работеше при мен щях да те уволня поради некомпетентност

защо слагат кмета "на топа на устата".Не е ли областният управител представителят на държавата?Защото ЕВН няма отношения с кмета-последният ,като съпричастен се е отзовал,но не следва да е отговорен точно за аварията. А страшната истина е НЕКОМПЕТЕНТНОСТ,ЛИПСА НА ДОБРЕ ОБУЧЕНИ КАДРИ,БЕЗОТГОВОРНОСТ и УСЕЩАНЕ ЗА НЕНАКАЗУЕМОСТ.

Крайно време е трите ЕРД да се ИЗГОНЯТ от страната

ЕВН или Хизбула...?! Всъщност Хизбула не посягат на своите, за разлика от ЕВН..

"ако отговорността му бъде установена след проведените огледи и експертни оценки", а-ха, доообре! Гледай сега за к*во става дума брат! Започва се!!!!

А при комунизма колко трафопоста гръмнаха?

"...На въпрос колко са трафопостовете в страната, които се намират в жилищни сгради, тя отговори, че главните архитекти имат информация колко е техният брой ..." "...Второто условие е от дружеството да предоставят информация колко са сградите с такива вградени трафопостове..." Въпрос от публиката: Привърженика на коя политическа сила ЛЪЖЕ повече?

мдаа..каква АЕЦ..като един траф не можете да поддържате..с такива кадри толкоз..и по-зле ще става

крайно време е да се спре с практиката да се купува всичко най-евтино! нека ЕВН да кажат кой го е произвел този трансформатор,какво като са сложили нов,ако е боклук, това е още по опасно! за да гръмне такава машина ,значи е някаква самоделка менте без каквато и да е защита или датчици за температура и ниво на маслото. Трябва да се променят стандартите за качество , а не веднага да се действа пожарникарски, дай сега да забраним и трафопостовете, а тока да ни го носят в кофи от ЕРП-тата!

И еон са същите. Преди няколко дена ми включи предпазителя на етажа, бях пуснал леко бойлера. Обадих им се, пак добре, че дойдоха за минути,явно бяха наблизо. Смениха го и готово. Обадих се на един приятел, който работи в еон и го запитах за проблема. Той ми каза, че най-вероятно предпазителя е китайски, били купили такава голяма партида, "големи боклуци са" ми каза. От голямата евтиния ще пострадаме някой ден!

EVN следва да платят освен щетите и огромна компенсация, за опита им за убийство на две семейства!

Ако такова нещо беше станало в САЩ то виновната компания щеше да плаща милиони долари и то не за щетите а за морална компенсация на пострадалите

Когато липсва контрол, монополистите си правят каквото си искат. Тяхната единствена цел е максимална печалба. Затова вместо да изградят нови трафопостове, те изнудват по-големите потребители сами да си ги строят и после ги експорприират. По този начин трафопостовете се експлоатират изцяло от ЕВН и в тяхна полза, обаче разходите по ремонт и поддръжка си ги поемат ползвателите. Къде-къде по-лесно е да сменяш на 2-3 години електромери и да слагаш такива с много по-голяма чувствителност, и с неизяснена точност, които ти отчитат тик-такането на часовника даже. И после отчитат големи разходи, нали? А ако искаш да ти направят проверка на електромера те изръсват с такава сума, че свят да ти се завие. Ами щом електромера е техен, те да си плащат за проверката! Вън от България на монополистите, които ни бяха натрапени от царя и неговите слуги, срещу неизвестни комисионни разбира се. И нека не забравяме разбира се, че ББ беше част от онова правителство!

Тази машина има много блокировки.ЗАЩО НЕ СА СРАБОТИЛИ?

ПО ТОЗИ НАЧИН ЛИ ГЪРМИ МАСЛО.ПО-СКОРО ПРИЛИЧА НА ГАЗОВА БУТИЛКА.ДАЛИ НЕ СА ЗАБРАВИЛИ НЯКОЯ ПРИ РЕМОНТА?

по този начин гърми,.

В чудото на соца не е имало трафопост по план. В последствие обаче демокрацията го е завряла там

Категорично подкрепям онези, които искат ЕВН да напусне страната ни. Страшно са недобросъвестни. Не изпращат фактури за консумиран ток, чакат малки сметки на хора, които не живеят постоянно на даден адрес да се натрупат, без никакво предупреждение спират тока, после трябва да се плащат лихви и такса за включване. Това е чисто изнудване, от което това лято пострадахме и ние, въпреки, че редовно плащаме сметките, които не са премълчани от тях. Сега се вижда и каква профилактика правят на съоръженията, които са си тяхна собственост.

Според закона, трафопост в сграда се прави: - при условие, че няма друго техническо решение за осигуряване на ток, - че за това да има 100% съгласие на всички живущи, - че има нотариална заверка на това съгласие Лиляна Павлова да пита архитектите към общините и общинските управи, защо в страната ЕРП-тата масово пъхат трафопостовете В жилищни сгради и спазени ли са законите! И какво означава това "няма друго техническо решение"? Преди 90-та всички трафопостове бяха извън сградите. Защо ги раздадоха за магазини и ги бутнаха, за да застрояват междублоковите пространства в комплексите? Всички ЕРП-та в страната да се задължат в едномесечен срок да извадят трафопостовете от жилищата на хората!

Лошо наследство от комунизма му се вика на това.

Тъп и продажен гербераст му се вика на това. Нали уж погнахте EVN от БГ. Да, бе да, докато не започна да спонсорира предизборната ви компания.

Ми прави си е koko! :)

лошо наследство от комунизма си ти, викам аз:)

А, ПРИ КОМУНИЗМА КОЛКО ТРАФОПОСТА ГРЪМНАХА?

Айде бе! Ако блока не беше от 60-те, а отпреди 6 години, сега нямаше да има живи и на мястото му щеше да има кратер като от астероид! Ако EVN са получили лошо наследство, имаха достатъчно време да го подменят! От това произтичат две хипотези- или са го подменили и новото е гръмнало или изобщо не са пипали! и в двата варианта контрата е в EVN!

Много е мръснишко, че ЕVN ни в клин, ни в ръкав подмятат фразата, че сградата е от 60-те години на миналия век! Остава да докажат, че самата сграда е завряла трафопоста под жилищата, че е поддържала техниката и че е палнала маслото! Впрочем, когато през 60-те на миналия век се строяха жилищни сгради, трафопостовете винаги се строяха извън тях.

1chovek

Адмирации към кмета на Бургас за адекватната, бърза и точна реакция на проблема - и срам за ЕВН да се оправдават, още преди да им е повдигнато пряко обвинение. Но има една хубава поговорка - гузен негонен бяга.

Тоя клоун само подскача за да излъже хората, че нещо се прави срешу ЕВН. Бас хващам, че нито дело ще заведе срещу ЕВН, нито някой ще им потърси някаква отговорност, още по малко да бъдат изгонени от БГ.

На кой му пука за твоя бас?

келеш, Николов е единствения ИСТИНСКИ кмвт в България и единствения който върши полезна работа за гражданите.

Оди се застраховай. Застрахователя плаща само ако има доказана вина. Сега ЕВН ще впрегне целия си правен ресурс зада докаже че трафопоста е гръмнал не от неизправност а от компота нса лелята от втория етаж който е ферментирал, или дезедоранта на комшията не е бил поставен на безопасно разстояние от трафопоста. Егати боклуците сринаха блока сега и се покриват като шушумиги.

Щом МИТАКА каже значи НЯМА МЪРДАНЕ ЩЕ СТАНЕ.

И да допълня към предния си пост за отговорността и вината - хората, чиито апартаменти са пострадали, нека да не чакат "от умрял писмо", ами да си заведат дело срещу ЕВН за причинени вреди - а пък общината щом иска да им помогне, нека им даде пари за непосилната за някои съдебна такса от 4 %. Иначе наистина няма да дочакат..... нито писмото от умрелия, нито обезщетението от ЕВН, които се правят точно на умряла лисица.

"Ще платели при доказана вина"?! Нахалници! И кмета им мънка! Не виждам какво още трябва да се доказва - вината е очевидна! Държавата трябва да ги осъди и да ги глоби за гавра с народа, и то по бързата процедура! И без право на обжалване!

Не бе, нямате вина вие, сигурно е някой друг. Може да е баба Гицка от Долно Уйно. Нещастници долни!!!

По повод изявлението на EVN, че щели да платят само, ако отговорността им се докаже - ами в гражданското право, уважаеми господа, е точно обратното - винагта се предполага и за вредите, причинени от вещи, собственикът им трябва да докаже, че не е виновен, не обратното.....

Мисля, че това трябва да се използва като един чудесен повод да изгоним ЕВН от България. Това ЕРП се държи най-нагло с клиентите си като един истински монополист. Ако някой иска нека погледне балансите на дружествата им - има ги публикувани в търговския регистър. Съотношението печалба към приходи е недопустимо висок процент, а като се има в предвид, че тази година увеличиха и електричеството нещата излизат извън контрол - получаваме стари трафове за сметка на високите си сметки. Тази фирма трябва да напусне страната и то веднага.

И не само тях,според мен и ЧЕЗ електро е време да си тръгнат!

Вън крадливите колонизатори: ЕВН, ЕОН, ЧЕЗ. Да направим като в Латинска Америка - със закон всички комунални услуги - ток, вода, газ - само държавни. Никакви концесионери, никакви чужди собственици.

Много уместно и адекватно предложение. Аз съм ЗА ! Някои неща трябва да се върнат на държавата.

Господа, EVN твърдят, че ще "платят щетите само при доказана вина". Щетите са нанесени от взрив на съоръжение на EVN, но е възможно да не се установи вина на EVN. Така се случва редовно. Само в единични случаи на наводнения, причинени от вредно за населението стопанисване на язовири бе установена вина и виновник. Покривна козирка рухва и убива момиче, подсъдимите са невинни (може и да е така - наистина, а не съдебно), а виновни няма и не носят отговорност стопанисващите съоръжението - наистина, а не съдебно. Влак пече човешко - осъден е шафнер, а не стопаните на влака. Наистина е едно, съдебно е друго. Ще е така докато не убием социализма. Той ще ни убива.

Колко години трябват на подкупните депутати,за да се преработят законите , а не да творят БЕЗУМИЯ. Какво ПРАВЯТ: Държавната топлофикация в отопляваният от нея обем на апартаментите ни включват и площите на балконите и сега като са уплътнени - пак плащай. Що за мерзост вършат тези лобисти в парламента. Що не се намери поне един да лобира за тези които са го избрали, а лобира за тези които са го включили в листата и които му дават пари и им ближе.....

Отговорност трябва да поеме и Община Бургас, защото по тяхно изискване се проектират предимно вградени трафопостове. Друг тип не се вписва във визията на архитект Евгениева - много били грозни БКТП-тата.

ей, шибаняка от ЕВН: никъде няма изисквания да не си поддържате евтинджосите до степен да експлоадират.

А защо да не виним и EVN, и общината? Между другото, латинизъм (т.е. варваризъм) за "община" е "комуна"...