Във военните формирования 34750-Карлово, 32990-Пловдив и 22160-Плевен с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание беше отдадена почит на майор Георги Качорин (на 29 години), старши лейтенант Николай Саръев (26 г.) и офицерските кандидати Иван Инджов (36 г.), Антон Петров (26 г.) и Свилен Киров (25 г.), военнослужещи от Първи пехотен батальон, участвал в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

Други 29 бяха ранени в различна степен при нападението с взривената кола-цистерна, пробила загражденията въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива.

Пред паметника на загиналите български войни бяха положени цветя от името на командира на Сухопътни войски ген. Нейко Ненов, от командването и личния състав на бригадата, от колеги им, от родители и близки.

Вижте снимки >>


В Русе колегите на загиналия Антон Петров запалиха свещички и по една цигара, които оставиха на гроба му, предаде БГНЕС. На гробищата дойдоха и представители на официалните власти – областният управител Венцислав Калчев, депутатите от БСП Таню Киряков и Добрин Данев и кметът на Русе Пламен Стоилов. Те поднесоха венци и цветя.

От името на всички бойци, рейнджърът от първия контингент в Ирак Атанас Дачев помоли хората да не забравят никога момчетата, дали живота си под българския флаг.

Майката на Антон Петров – Иванка Петров, сподели през сълзи, че болката не отминава, въпреки че са минали 10 години от гибелта на сина й. За да пази жив спомена за него, майката всяка година връчва коледна стипендия на ученик от Професионалната гимназия по корабостроене в Русе – училището, в което някога е учил Антон.

До 16 януари 2014 г. трябва да бъде изготвено предложение за разсекретяване на информация за атентата срещу българската база в Кербала.

Преди дни военният министър Ангел Найденов съобщи, че в скоро време част от документите за атентата в Кербала може да бъдат разсекретени.

Атентатът срещу база "Индия"

Анализ на ситуацията впоследствие посочи, че на 27 декември 2003 г., по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата.

 


Вероятно цистерната е била взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна на "Индия".

В годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т.нар. приятелски огън, загинаха още осем български военни - офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.

България е изгубила общо 13 бойци в Ирак.