"Приемаме 40 процента от всички бежанци в ЕС", заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер и призова други страни от ЕС, които прогонват мигранти и не приемат съгласуваните в ЕС квоти, да помогнат на Германия.

Вчера Германия обяви, че очаква 800 000 души - рекорден брой, равняващ се на 1 процент от цялото й население - да пристигнат до края на годината и да подадат молба за убежище.
Предишните прогнози бяха за 500 000 души.

"Тази година трябва да намерим начин да се справим и ще успеем. Но в дългосрочен план 800 000 на година е много за страна с размерите на Германия", каза Мезиер в сутрешния блок на телевизия "Цет Де Еф", цитиран от ДПА и БТА.

Вътрешният министър заяви, че за Европа е недопустим и срамен огромният брой мигранти от балкански страни като Албания, Косово или Сърбия, чиято молба за убежище няма шансове да бъде одобрена.

"Те ще трябва да напуснат страната ни", подчерта Де Мезиер.

Германия разглежда индивидуално всяка молба за убежище, дава право на обжалване и депортира хората, които не отговарят на критериите за получаване на закрила.

Етническото напрежение между бежанци в пренаселените хостели в централния град Зул доведе вчера до сблъсък, при който бяха ранени 10 души, отседнали в хостел, и четирима полицаи. Свадата започнала, след като един от гостите на хостела бил обвинен, че е обидил Корана, съобщи полицията.

Центърът за настаняване на бежанци в Зул разполага с 1200 места, но бежанците в града са 1800 и затова общинските власти са настанили останалите в хостели.

Германия е най-търсената европейска страна за имигрантите. През първите седем месеца на годината тя е регистрирала 218 221 молби за убежище, или над двойно повече (124,8 процента увеличение) спрямо 2014 г. и повече отколкото за цялата минала година, когато те са били 202 834.

Нарасналият брой се дължи до голяма степен до огромното увеличение на броя на мигрантите от Косово, Албания и Сърбия. За първите седем месеца на годината е нараснал и броят на сирийци, които търсят убежище в Германия - 44 417 души спрямо 16 616 за същия период от 2014 г.

Най-много молби за убежище - 438 000 - Германия е регистрирала през 1992 г. в разгара на войната в бивша Югославия.

АНКЕТА: Как да се разпределя имигрантският поток в ЕС?