Източник от ОЗХО заяви, че още в понеделник екип от експерти ще отпътува за Сирия.

Документът  ще бъде гласуван късно тази вечер местно време на среща на Изпълнителния съвет на организацията, който включва 41 държави.

Споразумението ще призове ОЗХО да бъде подпомогната финансово, за да може операцията да бъде извършена в кратки срокове.

Инспекторите трябва да имат достъп до всички места, където се подозира наличие на химически оръжия, дори те да не са упоменати в официалния списък, предоставен от Сирия, се казва още в проектоспоразумението.

ОЗХО е създадена, за да налага спазването на Конвенцията за забрана на химическите оръжия от 1997 година. Тя разполага с годишен бюджет от под 100 милиона щатски долара и по-малко от 500 служители.

Организацията не разполага с достатъчно кадри да изпълни задачата, освен ако не й бъдат увеличени значително наличните ресурси.

Експерти твърдят, че разрушаването на химическия арсенал в Сирия ще бъде скъпоструваща и рискована задача .
Дамаск разполага с 9 месеца да изпълни това, за което на някои страни, между които Русия и САЩ, е отнело повече от десетилетие да направят.

Снощи Русия и САЩ постигнаха споразумение по време на 68-та сесия на Общото събрание на ООН относно текста на този документ. Проекторезолюцията предвижда възможността Съветът за сигурност да обяви санкции срещу Дамаск, ако планът за химическо разоръжаване не бъде спазен.

В резолюцията няма да се съдържа заплаха за употреба на сила.

ОЗХО трябва да даде зелена светлина за плана, изготвен на 14 септември в Женева от Русия и САЩ, преди да бъде гласувана в ООН проекторезолюцията.