Индия беше една от най-тежко засегнатите от третата вълна на COVID-19 страни. Ежедневно умираха хиляди хора, не достигаха нито болничните легла, нито предпазните средства, нито медикаментите. Индийските жители с последна надежда чакаха да бъдат ваксинирани, а стотици от тях ставаха жертва на измама и биваха инжектирани с обикновен физиологичен разтвор. 

За няколко месеца държавата успя да се изправи на крака и вкара в употреба два имунизационни препарата собствено производство. И нещо повече - днес Индия е първата страна в света, създала ДНК ваксина срещу коронавируса. 

ZyCoV-D е създадена в лабораториите на водещата индийска фармацевтична компания Zydus Cadila Healthcare. За момента препаратът е одобрен за спешна употреба при хора на и над 12 години, като Индия планира с този медикамент да засили ваксинационния процес и до декември всички подлежащи на имунизация пълнолетни в страната да бъдат инжектирани.

ДНК ваксината се поставя в 3 дози, а на клиничните изпитвания - най-мащабните в Индия с 28 000 доброволци и 1000 на възраст от 12 до 18 години, дава 66,6% ефективност.

Zydus Cadila Healthcare планира да произвежда до 120 милиона дози от ZyCoV-D годишно.

Какво знаем за ДНК ваксините?

Първата концепцията за ДНК ваксина е създадена през 1990 г. и включва инжектиране на РНК или ДНК молекули. Научното обяснение гласи, че ДНК ваксината се състои от доставяне на гени или фрагменти от нея, кодиращи имуногенни антигени до клетките на гостоприемника, като се използват ДНК плазмиди като вектор.

Съставът на ваксината е направен така, че генетичният материал се премества в клетъчното ядро ​​на гостоприемника. След като достигне там, промоторът на бозайници, присъстващ във векторната структура, се активира, задействайки транскрипцията на гена, използван за ваксината, чрез клетъчния механизъм на гостоприемника.

По-просто обяснено ДНК ваксината използва участък от генетичен материал от вируса, който дава инструкции на ДНК или на РНК да произведат специфичен протеин, който имунната система разпознава и на който реагира.

Tози подход ефективно предизвиква медиирани имунни отговори.

Първоначално ДНК имунизации се поставяли и са действали добре на животни, но не и на хора. Сега повече от 160 различни ДНК ваксини се тестват в клинични изпитвания при хора в САЩ. По-голямата част от тях са създадени за лечение на вече познати ракови заболявания, а една трета от ваксините са за лечение на ХИВ.

Как работи ZyCoV-D?

ZyCoV-D използва плазмиди, наподобяващи пръстени, съставени от ДНК, които съдържат генетична информация, за да доставят инжектираното вещество между два слоя на кожата.

Плазмидите пренасят информация към клетките, за да изградят шипчестия протеин, който вирусът използва за захващане и навлизане в човешките клетки.

Ваксината също така се поставя без игла. Вместо това дозите се дават с помощта на устройство, доставящо течност през струя, задвижвана от пружина, която прониква през кожата. Zydus Cadila Healthcare твърди, че този метод e по-безболезнен и може също така да намали страничните наранявания в областта на поставянето на ваксината.

С какво се отличава от останалите ваксини срещу коронавирус?

Освен че според специалистите е по-евтина, по-безопасна, по-стабилна и позволява по-дълго и лесно съхранение, ДНК ваксината се отличава по някои ключови специфики от другите одобрени в света COVID препарати.

Начинът на действие:

Основната разлика е, че ZyCoV-D предизвиква чрез инжектирани плазмиди, достигащи до ядрото на човешката клетка, тялото само да изгради т.нар. шипчест протеин, след което да започне да произвежда и антителата срещу коронавируса. 

При РНК ваксините ("Пфайзер", "Модерна") се дава инструкция на тялото да изгради само фрагмент от специфичния протеин, чрез който се закрепва заразата за клетките, за да провокира имунната система да образува антитела.

При векторните ваксини ("АстраЗенека", "Янсен", "Спутник V")  в тялото се вкарва безобиден вирус - вектор. Той подава инструкциите към клетките за производството на протеина. Водещите създатели на векторни ваксини срещу COVID-19 използват като вектор варианти на аденовирусите, които са променени променени така, че да не могат да се размножават.

Броят поставени дози и начинът на имунизиране:

За разлика от всички останали ваксини срещу коронавирус, при които се инжектират 2 дози от препарата, освен "Янсен", ДНК имунизирането протича чрез поставяне на 3 дози.

Компанията производител тества и поставянето само на 2 дози, за да провери дали ефективността на медикамента ще е същата или поне сходна. 

Само при "Янсен" се поставя една доза.

Както вече беше обяснено по-горе, компанията производител на ДНК ваксината използва специално устройство за поставяне на медикамента, докато останалите препарати се инжектират с игла.

Условията за съхранение:

Някои ваксини, като тези на "Пфайзер" и "Модерна", трябва да се съхраняват при изключително ниски температури (-70° C), което прави транспортирането и самото съхранение по-трудно.

ZyCoV-D се съхранява при 2-8° C и е показал добра стабилност при 25° C в продължение на най-малко три месеца. Тази термостабилност означава, че препаратът на Zydus Cadila Healthcare има много по-дълъг срок на годност, а съхранението му не предполага скъпа техника или загуба на дози ваксина.

"Янсен" и "АстраЗенека" също издържат дълго на температури между 2 и 8 градуса, но пък те са по-малко предпочитани от обществото заради множеството сигнали за странични ефекти.

Какво може да се обърка?

Повечето специалисти изразяват скептично мнение за действието и ефективността на ДНК ваксината именно защото досега резултатите от клиничните изпитвания на ваксини на същия принцип не са били високи при хора, посочва ВВС.

Имунолози се опасяват, че препаратът може да не подейства достатъчно добре, тъй като генетичният материал трябва да достигне до ядрото на човешката клетка.

Друг недостатък, който отчитат лекарите, е в трите дози ваксина, което би усложнило имунизацията. Затова препоръчват компанията производител да промени този аспект и да работи за модифициране на препарата така, че да е достатъчно ефективен и при поставяне на само 2 дози.