Седемнадесет хиляди обекта в Европа, включително 2100 с опасни за здравето нива, са замърсени с така наречените "вечни" замърсители - пер- и полифлуороалкили (PFAS), предаде Франс прес, позовавайки се на заключенията от продължило няколко месеца разследване на 17 медии, сред които френският в. "Монд" и британският в. "Гардиън".

Разследването е наречено "Проект Вечно замърсяване" - намек за тези почти неразрушими синтетични химични съединения, разработени след 40-те години на миналия век, за да издържат на вода и топлина. То се основава на експертни методологии, данни и хиляди проби от околната среда, направили възможно първото по рода си европейско картографиране на замърсени обекти и такива, за които се предполага, че са замърсени.

Норвежко езеро, Дунав, чешка река и огромни площи в промишлени зони - екипът от журналисти представя своята карта, утвърдена според форма на рецензирана журналистика по модела на научни трудове, валидирани от колеги.

"Според нашата предпазлива оценка в Европа има повече от 17 000 обекта, замърсени до нива, които изискват вниманието на публичните органи (над 10 нанограма на литър). Замърсяването достига нива, считани за опасни за здравето от експертите, които интервюирахме (над 100 нанограма на литър) в повече от 2100 "горещи точки", пише френският всекидневник.

Журналистите са локализирали и двадесет завода за производство на пер- и полифлуороалкили, включително пет във Франция, както и 230 фабрики, идентифицирани като потребители на PFAS. Т.нар. "вечни" замърсители представляват съединения с незалепващи и водоустойчиви свойства, използвани в промишлеността и присъстващи в предмети от бита като тефлонови изделия, опаковки за храни, текстил, автомобили.

Производствените предприятия се намират основно в Германия, люлката на индустриалната химия. Следват Великобритания с три обекта, Италия с два, и Полша, Испания, Нидерландия и Белгия с по един, допълва в. "Монд".

Журналистите са идентифицирали и 21 500 "потенциално замърсени" обекта в Европа, в частност райони около летища, в които се използва противопожарна пяна, съдържаща пер- и полифлуороалкили.

"Взети от научни екипи и агенции за опазване на околната среда от 2003 до 2023 г., десетките хиляди събрани данни показват, че малко места, включително най-интимните като собствените ни тела, са пощадени от това повсеместно замърсяване, което все още е до голяма степен неизвестно за обществеността", допълва вестникът.

В средата на януари здравните власти на Германия, Дания, Нидерландия, Норвегия и Швеция внесоха в Европейската агенция по химикали (ECHA) предложение, насочено към забрана на тези компоненти, подкрепено от други държави, включително Франция, която наскоро представи свой собствен "план за действие".