Русия уважава избора на украинските граждани, но напомня за проблемите с легитимността на гласуването, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Легитимността на тези избори като цяло беше поставена под въпрос, когато не беше предоставена възможност да гласуват на три милиона украински граждани, живеещи в Русия", подчерта Песков пред журналисти в коментар за произведения вчера балотаж на президентските избори в Украйна.

Засега е прекалено рано да се говори за поздравления от страна на Путин към победителя Володимир Зеленски, както и за възможна съвместна работа, добави говорителят на руския президент.

Песков подчерта, че Москва ще съди за Володимир Зеленски по конкретните му действия. Председателката на Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко каза, че пред Русия не стои въпросът дали да признава или да не признава резултатите от президентските избори в Украйна.

"Главното е да ги признае украинският народ", подчерта тя. "(Резултатите от изборите в Украйна са) очевидни. Със сериозно преимущество победи кандидатът Зеленски", заяви Матвиенко. Според нея главният извод от изборите е абсолютният провал на политиката на президента Петро Порошенко и неговия екип. Провали се русофобската линия и "за тези пет години Украйна беше доведена до най-тежко състояние, икономиката е разрушена, населението е абсолютно обедняло, прекъснати са всички връзки", каза председателката на горната камара на руския парламент.

Според Матвиенко освен това се е провалило прилагането на Минските споразумения и в югоизточната част на Украйна се запазва състоянието на гражданска война.

"Затова на изборите народът гласува против тази политика и даде оценка на отиващата си власт със своите гласове. При това, практически на цялата територия на Украйна", подчерта тя, определяйки изборите като референдум за недоверие на сегашната власт.

По данни след обработването на 99,22 на сто от изборните протоколи Володимир Зеленски получава 73,23 на сто от гласовете.