Украйна и Русия подписаха договор за транзит на руски газ за срок от 5 години, през които Киев ще получи най-малко 7 млрд долара, съобщи президентът Володимир Зеленски във Фейсбук, предаде ТАСС.

"Украйна подписа договор за транзит за пет години, през които ще получим минимум над 7 млрд долара. Страните могат да продължат договора за още десет години", написа президентът.

По думите му това, че газотранспортната система на страната ще бъде запълнена, означава енергийна сигурност и благосъстояние за украинците.

Зеленски съобщи, че през първата година от действието на договора минималното количество газ през ГТС на Украйна за транзита ще възлиза на 65 млрд куб. м, и по 40 млрд куб. м през следващите 4 години.

Фактически ние можем да изпомпваме повече. Европа знае, че ние няма да подведем енергийната сигурност, подчерта той.

Новината по-късно беше потвърдена и от "Нафтогаз", и от "Газпром"

"Освен договора за транзит на газа, подписахме и споразумение за уреждане, според което"Газпром" напълно прекратява обжалването на решенията на Стокхолмския арбитраж", съобщи изпълнителният директор на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко във Фейсбук, като подчерта, че документът предвижда "оттегляне на всички текущи искове и жалби от двете страни".

"Подписахме комплект от споразумения и договори - тези договоренности представляват пакетна сделка, която възстанови баланса на интересите между страните", заяви пред журналисти председателят на управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер, предаде ТАСС.

"След пет дни непрекъснати двустранни преговори във Виена бяха приети окончателни решения и бяха постигнати финални договоренности. Едновременно бе подписан цял комплект от споразумения и договори и тези договоренности действително представляват голяма пакетна сделка, която възстанови баланса на интересите на стараните. От днешния ден тези документи придобиват юридическа сила и осигуряват транзита на руски газ през Украйна след 31 декември 2019 година", каза той. Документите са с дата 30 декември.

Милер подчерта, че "Газпром" е направил всичко възможно и за пореден път е потвърдил, че е отговорен доставчик и надежден партньор.

Както гласи съобщението на"Газпром", ПАО "Газпром", НАК "Нафтогаз Украйна", ООО "Оператор на газотранспортната система на Украйна" (ОГТСУ) и Министерството на правосъдието на Украйна в съответствие с протокола от 20 декември са подписали пакет от документи, които позволяват да се продължи транзита на газ през територията на Украйна след 31 декември 2019 година.

"Газпром" и Министерството на правосъдието на Украйна са сключили неотменимо помирително споразумение, предвиждащо прекратяване от Украйна на всички текущи и възможни бъдещи претенции към "Газпром", основани на решението на Антимонополния комитет на Украйна.

Освен това, "Газпром" и "Нафтогаз" са подписали споразумение за организация на транспортирането на газа през територията на Украйна. По този начин "Нафтогаз" представлява организатор на транзита и поема съответните рискове.

"Нафтогаз" и ОГТСУ са сключили транспортно споразумение, а "Газпром" и ОГТСУ - междуоператорско споразумение.

Компанията-организатор е длъжна да резервира мощности на Газотранспортната система (ГТС) на Украйна в общ обем 225 млрд куб. м газ за срок от 5 години: през 2020 г. - 65 млрд куб. м, а през 2021-2024 г. - по 40 млрд куб. м.

Действащите договори за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтичат на 31 декември 2019 г.

 

Шефчович приветства договора

Заместник-председателят на Еврокомисията, бившият комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, който продължава да отговаря за въпроса за транзита на руски газ за Европа през Украйна, приветства подписването на договора.

"Високо ценя упоритата работа и усилия! Благодарение на сключеното миналата седмица политическо споразумение между Русия, Украйна и ЕК транзитният договор между съответните компании, гарантиращ постоянен поток на газ към Европа от 1 януари 2020 г., вече е подписан и подпечатан", написа той в Туитър.

На 19 декември стана известно, че е постигнато принципно съгласие за газа между Русия, Украйна и ЕС в резултат от преговори в Берлин. На 27 декември Шефчович подписа писмо, потвърждаващо готовността на украинската газопреносна система да работи в съответствие със законодателството на ЕС, припомня ТАСС.