Партиите не са в добра кондиция, предстои шарен парламент и сформиране на нетрайно правителство. Това прогнозира пред Dir.bg социологът Васил Тончев. Той направи анализ на парламентарно представените партии и новосформирани такива, какви са вариантите за правителство и как заявката за втори мандат от Румен Радев влияе на кампанията. Dir.bg ще предложи на читателите си и мненията на други социолози преди официалното обявяване на предизборната кампания. 

- В каква кондиция са партиите, кои са в крайностите?

- Мисля, че не са в особено добра кондиция, тъй като няма нито една, която да се откроява по начин, по който да вдъхва някакъв особен оптимизъм, както и особена надежда в хората. Избори винаги се печелят с надежда и с някакъв ентусиазъм. Такова явление не се забелязва. И на тази база има отлив и от двете най-големи политически партии. Изборите, които предстоят, не се очертават като двубой между тях, което ще доведе до това, че ще се изтеглят гласове от тях и към други политически субекти. Това предполага, че следващият парламент ще е много шарен. С тази тенденция обаче има и друга, може би е най-важната, това е наличието на пандемията. Този голям страх и тревога, която има, така затворена някак си измества политическите проблеми на втори план. И когато има такава голяма опасност пред обществото, то се обединява и застава зад политическото управление с надежда то да успее да направи необходимите мерки, за да го защити. Това е много благоприятно за управляващите в момента. Ситуацията е такава. Така че имаме едно статукво, при което се очертава ниска избирателна активност плюс други фактори - всеки, който клати лодката и създава някакво напрежение да бъде възприеман със страх и хората да се държат на дистанция от него. 

Има партии, които са в напълно слаби позиции и има такива, които са в по-добра кондиция. Безспорно е на базата на натрупаното умора от управлението, че това тежи на ГЕРБ. В същото време, като не се ражда някаква отчетлива алтернатива, това все пак им помага, включително и пандемията, да бъдат в една прилична кондиция. 

По отношение на БСП можем да кажем, че вътрешните избори или начинът, по който Корнелия Нинова успя да се наложи, създаде някакъв подем и имаше някакви обединителни сили сред симпатизантите на партията, което също ги задържа на една прилична кондиция с претенция да бъдат и първа политическа сила. 

ДПС е в добро състояние на базата на това, че и външнополитически успяха да изчистят проблемите, както и на базата на това, че излъчват добри смислени неща. В същото време са в доста сериозна изолация от всички политически субекти, тъй като върху тях тежи образът им на корпоративно обвързани, поне над ръководството им. На базата на това, че са токсични за всички останали, значи, че на следващите избори, който и да се събере с тях, ако го обяви предварително, ще губи позиции. И това кара всички да се държат на дистанция от тях. 

"Демократична България" направи определен възход с някои сполучливи ходове, с излъчване в публичното пространство на успешни послания и борба покрай протестите през лятото. Те вдигнаха рейтинга в известна степен, след това има известен спад при тях. Но поне за тях може да се каже, че според данните, които имаме социолозите, със сигурност ще присъстват в следващия парламент

Патриотите могат да отчетат сериозно присъствие в сегашното управление, има и странични тенденции, които им помагат, каквато е темата със Северна Македония - те години стоят на една твърда пробългарска, националистическа позиция, която в момента е популярна сред хората. В този си вид обединени са на прага на влизане в парламента

От новите формации, които трупат доверие, може да отличим Слави Трифонов и проектът "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, които всъщност обират протестния вот и също са със сериозни шансове да влязат в следващия парламент. 

За Слави Трифонов получаваме доста високи проценти в момента в социологията. Мисля, че той трябва да извърви много сериозен път, за да задържи тази подкрепа. Хората в по-голяма степен гледат на него като зрители, а не като гласоподаватели. В рамките на кампанията до края той трябва политически да я защити тази позиция сред тези симпатизанти, за да ги превърне в гласоподаватели. Струва ми се, че ще му бъде трудно - и със силната позиция, която има и с екипа, който има, и с посланията, и с подозренията, че все пак няма да бъде докрай опозиционен, че много вероятно в следващия парламент примерно да подкрепи ГЕРБ и Бойко Борисов. Начинът, по който се разграничи от Нинова преди седмица, също бе един неуспешен ход, тъй като той черпи от целия политически спектър симпатизанти. С този си ход губи част от симпатизантите си, които биха го подкрепили и идват отляво. Така че, въпреки симпатиите, които той получава от избирателите, мисля че това е в по-голяма степен на базата на неговата артистична дейност, отколкото тази на политическа дейност. Тепърва още трябва да се доказва като политик. 

Мая Манолова остана автентичният представител на протестиращите. Тя издържа докрай тази позиция и това, че се събраха с Отровното трио има някакво символно значение на хората, които бяха недоволни и протестираха. Мисля, че ще успее да спечели доверие. Също така проблемите в БСП биха могли да й доведат електорат, защото тя евентуално е вляво или в центъра във вляво втората политическа сила, която може да е притегателна сила за тези, които се отделят от БСП. Също така има добри контакти с президента, той също се позиционира много тясно, така че би могла и по тази линия да спечели. Като прибавим това, че тя е много активна, а това винаги е важно в една кампания, мисля, че Манолова също има шансове да бъде представена в следващия парламент. 

Да не забравяме и другите партии, които са под чертата, но имат значение, тъй като имат шанса за над процент, някои и над два гласове от избирателите, което влиза в сметките на всички. 

Може би на първо място трябва да поставим "Воля" на Веселин Марешки Те губят от присъствието на новите субекти, най-вече на Слави Трифонов и в същото време имат изградени структури, мрежа и една такава активност на техния лидер, която ги държи на около и над 2%, което ги прави интересни за останалите. 

Живи са в този смисъл като подкрепа още и АБВ, и партията на Цветан Цветанов, който се позиционира като много активен противник на Бойко Борисов персонално и не знаем докъде ще стигне, но при всички случаи има присъствие. 

Така че ще видим, аз очаквам да се образуват и няколко конфигурации от тези по-малките, с които да участват и те по-успешно. 

- Коалиция, програмно/експертно правителство или трети и четвърти вариант? Какво може да предложи следизборната мозайка?

- Предстои един много по-труден начин за излъчване на следващо мнозинство. Поради факта, това което вече казах, че с ДПС явно и открито трудно някой ще се ангажира да работи, което ще доведе до това, че техните гласове трябва да бъдат преодолени. И ако например се сформира мнозинство отдясно около ГЕРБ, които биха могли евентуално да бъдат те участници в него, ако ли не патриотите, което вероятно ще стане със сигурност, вероятно "Демократична България", които въпреки че на протестите бяха с искане оставка под предлога Бойко Борисов няма да е следващият премиер, най-вероятно ще влязат в такава коалиция. Но и това може да не стигне. Може да се наложи да се търси помощта и на Слави Трифонов, който ако не участва открито в коалицията, поне в парламента да се състави мнозинството и да застане като "златната акция" за това мнозинство. Такава сложна комбинация би могла да се получи. 

А вляво ще видим - БСП, Мая Манолова до тях. И тук вече трудно се намира трети партньор - пак евентуално Слави Трифонов, който обаче категорично заяви, че не би искал да има нищо общо с левицата и Корнелия Нинова. Тук би могло да се появи и ДПС, но би могло да се появи и от другата страна, въпрос на програма, въпрос на преговори. 

На този етап е доста опасно за всички. 

- И все пак какво правителство ще имаме - коалиционно, програмно, експертно, или някакъв друг вариант?

- Все пак е по-вероятно то да бъде дясноцентриско с участието на ГЕРБ, но нетрайно. Може би ще се наложи да имаме нови парламентарни избори - има вероятност те да бъдат заедно с президентските или половин година след това, за да се търси по-стабилно парламентарно мнозинство.

- Вие по някакъв начин очертахте кой за какво се бори, какви са шансовете му, от колко партньорства се нуждае, за да постигне целите си, но това при очакваната ниска избирателна активност ли е?

- Пропорциите са едни и същи. Високата избирателна активност ще помогне повече на малкото партии и на повечето субекти да прескочат границата. При ниската има опасност някои от тях да не успеят. Но общо взето начинът на разпределение на гласовете ще бъде според това, което изяснихме дотук. И разбира се, трябва да отворим една голяма питанка дали тази структура, която фиксираме сега в изследванията, която от есента насам се утвърждава, ще стане или възможно да станат някакви сериозни размествания на пластовете. Мисля, че това е на базата на протестната вълна, която беше заглъхнала, и която беше атака директно срещу премиера Бойко Борисов. Т.е. възможно е в тези два месеца, които остават, да се надигне вълна срещу него, която да доведе до разместване на политическите пластове и да е в ущърб на ГЕРБ. 

- Кой ще обере най-голяма част от негативния вот на недоволните?

- Възможно е това да бъде отлив от гласуване, за което донякъде помага и пандемията. Възможно е да станат промени, ако имаме натиска към управляващите от протестиращите през лятото. Но това засега не го регистрираме в социологически изследвания. Смятам, че такава възможност съществува, но тя е латентна. 

- Как ще повлияе кандидатурата на Румен Радев за втори мандат? Коя ще бъде президентската партия на парламентарните избори?

- Мисля, че той направи един неподготвен ход с обявяване на кандидатурата си за втори мандат. От една страна може би коректно е да се изяви и още да бъде ясна неговата позиция, за да може всеки да се подреди спрямо нея. Но от друга страна това, което заявява и начинът му на поведение, пък и платформата, която виждаме, която казва пълна промяна, смяна на модела, той се отнася към целия политически елит като към върхушка, която трябва да бъде подменена, да бъде изнесена от управлението и да дойдат нови хора, нови проекти, които са чисти и не са забъркани в Прехода. Но това се отнася не само за противниците, които той е набелязал и са в момента в управлението, главно в лицето на ГЕРБ. Това се отнася и за неговите партньори - за тези, които гласуваха и го изведоха на този пост. И в момента той поставя в изключително тежка позиция БСП. Един вид той смята, че те ще бъдат принудени да го подкрепят. Ръководството на БСП някак става излишно, безсубектно, при толкова важно решение, което трябва да вземе, което предварително му е зададено отвън. Изобщо той се опитва да кореспондира не с ръководствата на партиите, а през тях, с актива и избирателите на партиите. И това е опасно за всички партии, най-вече за тези които го подкрепят. Според мен това ще доведе до разломност в отношенията му с БСП. БСП трябва да е в много трудна позиция, за да се съгласи на неговите условия, нещо което не е така. БСП след убедителната победа и след третия избор на Корнелия Нинова са в една прилична кондиция. Битката, освен между "Дондуков 1" и "Дондуков 2", се пренася и между "Дондуков" и "Позитано". Социалистите сега ще се въздържат от коментар и ще го отложат за след изборите.

Тук за мен е много интересна позицията на вицепрезидента Илияна Йотова, която засега не се е изказала изобщо по въпроса. Когато ги избраха, тя беше вид гарант на президентската институция пред БСП, която го номинира и го постави на този пост. При очертаващ се такъв разлом, тя очевидно в момента си е дала съгласието да влезе в двойка с него в тази борба, но ако БСП се разграничи от тях, каква ще бъде нейната позиция, засега не знаем. Това ще бъде изключително важно, защото това е най-чувствителната тема там между тях. Но според мен ходът може да не е прибързан, но не е подготвен и поставя отношенията на Президентството в много деликатни отношения. 

- Наситихме ли се на компромати или битката на този фронт тепърва предстои?

- В зависимост от това, което разсъждавахме дотук - това, че съществува латентна възможност за атака срещу ГЕРБ и оттегляне на част от електората, сега вече компроматната борба директно срещу Бойко Борисов, мисля че това ще продължи до края. Но някак си и това, че хората привикнаха с това, което им се предлага. Тоест беше дозирана от гледна точка на опозицията достатъчно добре, така че да бъде по-ефективна в борбата им срещу Бойко Борисов. Мисля, че тя може да бъде по-ефективна само ако в последния момент, когато хората решават конкретно, когато хората отиват до урните. Така, че компроматната война ще върви. Вече е въпрос кой как ще успее да си изиграе картите, как ще успее да се възползва от това. 

- Предвиждате ли Бойко Борисов да се кандидатира за президент? 

- Мисля, че никой не може да каже в момента. Неговото решение ще бъде взето два месеца преди избора. Това зависи от много неща. Първо от изхода на парламентарния избор, ако ГЕРБ бъде първа политическа сила, ако ГЕРБ успее да направи мнозинство, като се предполага, че Борисов няма да е следващият премиер, това е също факт, който може да окаже голямо влияние върху изборите. Ако си представим, че Борисов реши да бъде отново премиер, мисля, че това ще бъде голяма грешка от негова страна и ще има голям отлив на гласоподаватели от ГЕРБ, но за ега няма такива индикации.

При успешно редене на мозайката за него при парламентарните избори се дава възможност той да се яви и на президентските, т.е. той да усеща нужната му подкрепа, тъй като е ясно, че при сегашния президент са изгорени всички мостове с ДПС. А ДПС са много важна партия за президентските избори - кой отива на втори тур. И евентуално тогава спазването на една дистанция и споразумение с ДПС по някакъв начин осигурявайки гласове, мисля. че е възможно Борисов да прояви интерес и да се кандидатира за президент.