След Афганистан, където американската армия е от 17 години, Съединените щати се подготвят за нова безкрайна война, този път в Сирия: правителството на Тръмп обяви тази седмица, че САЩ ще останат на сирийска територия, докато Иран не си тръгне оттам.

"Няма да си тръгнем, докато иранските сили продължават да са извън границите на Иран, като това включва съюзниците на Иран и въоръжените милиции", заяви в понеделник пред журналисти съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън.

Това не е първият път, когато американски служител намеква за дълготрайно американско присъствие на сирийска земя, където Вашингтон разположи около 2000 войници в рамките на международната борба срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). През януари Пентагонът съобщи, че САЩ ще запазят военното си присъствие в Сирия, "колкото време е необходимо", за да предотвратят евентуално завръщане на ИД.

През юни министърът на отбраната Джим Матис предупреди съюзниците на САЩ, че напускането на Сирия преди края на сраженията срещу ИД би било "стратегическа грешка".

Това обаче е първият път, когато изтеглянето на американските сили е обвързано пряко с присъствието на ирански и проирански войници в Сирия. Това променя най-вече характера на интервенцията в Сирия, която бе правно обоснована от борбата срещу джихадистите след няколкото кървави атентати в Европа: вече не става дума за война срещу ИД, а за непряка война срещу Иран.

Запитан за думите на Болтън, Матис увери, че американската политика в Сирия не се е променила. "Ние сме в Сирия, за да победим "Ислямска държава", заяви за пореден път Матис и добави, че ситуацията там е сложна. "Има стотици тънкости и нюанси. Аз най-добре мога да потвърдя това".

"Вечна война"

Перспективата за подобна безкрайна война тревожи Франция. "Отговорност на Башар ал Асад, а също и на тези, които го подкрепят, е да намерят политическо решение. В противен случай има риск войната в Сирия да няма край", каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"В настоящия момент армиите на пет държави се намират в Сирия и неотдавнашните инциденти показват, че има реален риск от регионална война", отбеляза още Льо Дриан.

Това стратегическо развитие е опасно не само с риска от разногласия в предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция, която извършва съвместни операции в Северна Сирия със Сирийските демократични сили (обединение на кюрдски и арабски бойци), твърди Андрю Парасилити от мозъчния тръст "Ранд корпорейшън".

"И като кандидат, и като президент Тръмп заяви, че войната в Ирак е била грешка и че иска да изтегли американските войници от Сирия", припомня експертът по въпросите на националната сигурност.

"Сега обаче американската политика е да се стои в Сирия, докато Иран е там, а няма признаци, че Иран бърза да се изтегли. По тази причина има риск от ескалация и инциденти с руската армия, както видяхме, че се случи миналата седмица с Израел", посочва Парасилити.

На 17 септември сирийската армия свали летящ близо до бреговете на Сирия самолет на руските си съюзници с 15 души на борда. Москва първоначално хвърли вината върху Израел, преди да заговори за "трагични инцидентни обстоятелства". Сирийската противовъздушна отбрана откри огън, за да неутрализира израелски ракети, изстреляни по посока на склад с боеприпаси в провинция Латакия, бастион на президента Башар ал Асад в Северозападна Сирия.

Превод БТА