Наричат ги "фабрики за бебета" - обекти, в които момичета и млади жени са оплождани, а често и държани против волята им, докато не родят. След това децата им се продават на черния пазар. "Фабриките" работят нелегално и обикновено се представят за медицински клиники.

Фабриките са стотици

Този мръсен бизнес се развива най-вече в югоизточната част на Нигерия. Около 200 нелегални фабрики за бебета са затворени в последните пет години, казват нигерийските власти. Но на тяхно място изникват нови. По-рано този месец полицията влезе в подобна сграда в щата Абия и успя да спаси 16 бременни момичета и осем малки деца. Говорителката на полицията Морийн Чинака разкри, че спасените момичета са на възраст между 17 и 27 години. Казано им е, че ще им платят да напуснат фабриките без бебетата си. През миналия юни още 22 бременни момичета бяха спасени от друг подобен обект.

Бизнесът с бебета в Нигерия процъфтява сред двойки, които не могат да имат деца. Те са готови да платят между 1 и 2 милиона нигерийски найри, които се равняват на между 576 и 1152 евро, като новородените момчета са по-скъпи от момичетата.

Активистката Клеър Охунайо обяснява, че докато има търсене, ще има и предлагане. Според нея предпоставките за този мръсен бизнес са високите нива на бедност в Нигерия, както и стигмата, с която се сблъскват семействата, които нямат деца.

Бедността принуждава всички замесени да участват в схемата

Момичетата, които са принудени да раждат в тези фабрики, собствениците на подобни обекти и дори мъжете, които ги забременяват, са принудени да правят това заради бедност, казва още активистката.

Пред ДВ жители на Абуджа обясняват, че нигерийците все по-трудно се справят с бедността и трудностите, което води и до ръст в престъпността в страната. Някои жители на Нигерия дават по-различно обяснение на този феномен:

"Мисля, че причината за тази заплаха е моралният упадък, безнравствеността, хората отчаяно се стремят да печелят пари, затова се случват такива неща, според мен това е много лошо."

Властите се борят срещу бизнеса с продажба на деца

Нигерийската адвокатка Флорънс Маркъс казва, че в страната има закони, които да се противопоставят на тези опасни практики.

"Фабриките за бебета са брутално нарушение на правата на жертвите, особено на младите жени, които често са откарвани в тези обекти против волята им", казва тя.

"Законът срещу насилието се бори срещу всички форми на насилие, най-вече срещу жени и момичета. Законът осигурява максимална защита и грижи за жертвите и предполага наказания за извършителите."

От националната агенция за борба с трафика на хора обясняват пред ДВ, че в последните месеци са осъществили множество арести и ще продължат да преследват извършилите.

"Знаем, че повечето жертви на фабриките за бебета обикновено са млади момичета. Предупреждаваме хората за опасностите от подобни пороци", казват още от агенцията.

Материалът е на "Дойче веле" и е публикуван ТУК>>>