Русия може да планира мащабно настъпление в Украйна още това лято, съобщава "Файненшъл Таймс". Според разсекретен документ на разузнаването на САЩ Русия ще продължи офанзивата си в Източна Украйна в няколко направления.

Британското издание се позова на източници от украинското военно командване, които предполагат, че целта на мащабната офанзива ще бъде пълното превземане на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожска области. Украинските военни не изключват и нов руски опит за превземане на Харков или дори на столицата Киев.

Според американското разузнаване крайната цел на руския президент Владимир Путин в Украйна остава непроменена - "да завладее страната и да подчини народа ѝ", посочва "Файненшъл Таймс". В разсекретен документ на американското разузнаване, с който британският финансов вестник се е запознал, се казва, че поради тази причина Русия продължава офанзивата си в Източна Украйна в няколко направления, включително около Авдеевка и към Лиман и Купянск.

Украйна се готви за отбрана

По оценката на западен служител, свързан с политиката за Украйна, "оперативен пробив от която и да е страна през 2024 г. е малко вероятен". Стратегията на "активна отбрана" - удържането на отбранителните линии, като същевременно се търсят слаби места и се нанасят въздушни удари на далечни разстояния - ще позволи на Украйна да "укрепи силите си" през тази година и да се подготви за 2025 г., когато едно контранастъпление би имало по-големи шансове, смята източникът на британското издание.

На въпрос кога прекъсването на американската помощ за Украйна ще започне да се отразява на ситуацията на бойното поле, друг западен служител, ангажиран с политиката за Украйна, отговаря следното: "Уверени сме, че украинците имат всичко, което им е нужно" (за да удържат позициите си - бел. ред.).

Вашингтон убеждава Киев в необходимостта от консервативен подход към бойните действия, пише още "Файненшъл Таймс". Вместо сухопътни офанзиви, в близките месеци основното внимание ще бъде насочено към запазването на териториите, укрепването на позициите и натрупването на сили и запаси. Междувременно САЩ смятат, че украинските войски ще продължат да търсят слабите места в руската отбрана и да ги използват, когато се появи подобна възможност, описва тактиката британският вестник.

Над 42 000 руски военни са загинали в Украйна

Междувременно стана известно, че най-малко 42 284 руски войници са загинали в хода на инвазията в Украйна, съобщиха журналисти въз основа на данни от публично достъпни източници. Изданието "Медиазона", заедно с руската служба на БиБиСи и екип от доброволци, са установили, че към 19 януари в Украйна са загинали повече от 42 000 руски военни. Списъкът на загиналите включва над 3 000 офицери от руската армия, 349 от които имат чин подполковник и по-висок.

Министерството на отбраната на Русия не публикува официални данни за загубите на страната в Украйна. За последно властите в Москва съобщиха официалния, според тях, брой на загиналите през септември 2022 година - тогава ставаше дума за 5937 души. В средата на декември 2023 г. американското разузнаване публикува собствени данни, според които загубите на Руската федерация във войната възлизат на общо 315 000 убити и ранени военнослужещи.

И Украйна крие човешките си загуби

Киев също не разкрива загубите си. През август 2023 г. американското разузнаване ги изчисли на около 70 000 убити и 120 000 ранени. За да изчислят загубите, журналистите са следили постове в социалните мрежи, репортажи в регионалните медии и публикациите на официалните сайтове на държавните власти.

 

Материалът е публикуван ТУК>>