Предполагаше се, че това ще бъде червена вълна, на която бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще може триумфално да спечели номинацията на републиканците, докато се подготвя да се кандидатира за Белия дом, пише в анализ АП.

Вместо това разочароващите за републиканската партия резултати от вторник вечерта повдигат нови въпроси относно привлекателността на Тръмп и бъдещето на партията, която го е приела изцяло, сякаш на свой риск, като същевременно дава нов импулс на най-силния му потенциален съперник.

Всъщност някои съюзници призоваха Тръмп да отложи планираното за следващата седмица изявление за старт на кампанията, като заявиха, че партията трябва да се съсредоточи изцяло върху Джорджия, където подкрепяният от Тръмп голям футболист Хершел Уокър се опитва да отстрани сенатора демократ Рафаел Уорнок и се насочва към втори тур, който може отново да определи контрола върху Сената.

"Ще го посъветвам да премести изявлението си за след втория тур в Джорджия", казва бившият съветник на Тръмп Джейсън Милър, който прекара нощта с бившия президент в неговия клуб в Мар-а-Лаго, във Флорида. "Джорджия трябва да бъде във фокуса на всеки републиканец в страната в момента", каза той.

Тръмп се стремеше да използва междинните избори като възможност да докаже трайното си политическо влияние след загубата на Белия дом през 2020 г.

Снимка: Getty Images

Той подкрепи повече от 330 кандидати в надпревари нагоре и надолу по изборната бюлетина, като често издигаше неопитни и дълбоко непълноценни кандидати. Той се радваше на техните първични победи. Но много от позициите им, включително повтарянето на лъжите на Тръмп за откраднати избори през 2020 г. и приемането на твърдолинейни възгледи за абортите, не съответстваха на политическия мейнстрийм.

Във вторник Тръмп отбеляза някои големи победи, особено в Охайо, където неговият кандидат за Сената Джей Ди Ванс, стигна до лесна победа, след като подкрепата на Тръмп го катапултира в челото на претъпканата група от първични избори. В Северна Каролина републиканецът Тед Бъд, който бе избран от Тръмп, си запази свободното място в Сената в ръцете на републиканската партия.

Но Тръмп изгуби някои от най-големите призове на вечерта, особено в Пенсилвания, където д-р Мехмет Оз, който само за малко да спечели първичните избори за Сената с подкрепата на Тръмп, загуби от демократа Джон Фетерман. Подкрепяните от Тръмп кандидати загубиха и губернаторските надпревари в Пенсилвания, Мичиган и Мериленд, както и сенатската надпревара в Ню Хемпшир, макар че Тръмп сякаш отпразнува последната, като порица републиканеца Дан Болдък за това, че се е опитал да смекчи позициите си, като е загърбил предизборните лъжи на Тръмп.

"Ако беше останал силен и верен, щеше да спечели, лесно", заяви Тръмп в социалната си мрежа. "Научени уроци!!!" (Тръмп се зарадва и на загубата на кандидата на републиканците за Сената в Колорадо Джо О'Деа, който беше заявил, че според него е време партията да се откаже от Тръмп).

За други надпревари с голям залог в Аризона и Невада е още рано да се даде оценка.

Най-голямата победа на републиканците през нощта дойде във Флорида, където губернаторът Рон ДеСантис бе преизбран, затвърждавайки статута си на изгряваща национална звезда на републиканците, който гледа към собствената си потенциална кандидатура през 2024 г.

"Едва започнах борбата", каза той на поддръжниците си в победната си реч.

Макар че републиканците все още изглеждат в добра позиция да обърнат Камарата на представителите, а в крайна сметка биха могли да вземат и Сената, онези, които вярваха, че разочарованието от рекордната инфлация, съчетано с ниския рейтинг на президента Джо Байдън, ще донесе бързи и решителни победи, посочиха с пръст бившия президент. Те твърдяха, че посланието на вечерта е: Американците искат да продължат напред.

"Искам да кажа, че имахме историческа възможност и набирането на неизбираеми кандидати от Тръмп я провали за нас", каза Скот Рийд, републикански стратег ветеран. "Тръмп вече загуби три поредни избори за Републиканската партия и е време да се отърсим от тази глупост".

Рийд твърди, че партията "имаше всичко за нас: пари, програма за решаване на проблеми, Байдън, който е в падение, но заяви, че усилията на Тръмп да се задържи в центъра на вниманието, като се закани да се кандидатира в последната част на надпреварата, "очевидно са накарали много независими и демократи да излязат и да гласуват".

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, дългогодишен приятел и съветник на Тръмп, който се превърна в критик и обмисля собствена кандидатура за президент през 2024 г., заяви, че републиканците "трябва да вземат фундаментално решение".

"Загубихме през 18-а, загубихме и през 20-а година. Загубихме през 2021 г. в Джорджия. А сега през 2022 година ще загубим губернаторски постове, няма да съберем толкова места в Камарата на представителите, колкото смятахме, и може да не спечелим Сената въпреки президента, който има 40% одобрение за работата си", каза той. "Има само един човек, който е виновен за това, и това е Доналд Тръмп."

Той обвини Тръмп, че е издигнал дълбоко несъвършени кандидати, които са спечелили първичните си избори, но не са успели на общите избори.

"Единственият импулсиращ го фактор при определянето на подкрепата е въпросът: "Смятате ли, че изборите през 2020 г. бяха откраднати, или не?", казва Кристи. "Не е: "Можете ли да събирате пари?". Не е: "Имате ли ясно изразена визия за бъдещето на вашия щат или вашия район?". Това не е доказателство за постигнат успех в общуването с избирателите. Това е напълно егоцентрична нагласа."

Междувременно Тръмп подчерта публично, че е доволен от резултатите.

"Въпреки че в някои отношения вчерашните избори бяха донякъде разочароващи, от моя лична гледна точка това беше много голяма победа - 219 ПОБЕДИ и 16 загуби в изборите - Кой някога се е справял по-добре от това?" - написа той в социалната мрежа Truth Social в сряда следобед.

Неговият говорител Тейлър Бъдоуич също изтъкна рекорда на Тръмп по подкрепа и заяви: "Докато президентът Тръмп гледа към бъдещето, той ще продължи да отстоява своята програма "Америка на преди всичко", която снощи спечели с огромно мнозинство пред урните."

Но републиканският стратег Дейвид Ърбан, бивш съветник на Тръмп, заяви, че марката "Тръмп" е засегната, независимо от това какво казва бившият президент.

"Разбира се, той ще обяви победа, нали? Президентът се похвали с постижения, които включват победи в неоспорвани състезания. Той може да каже каквото си поиска. Но как се чувстват хората в Америка? Мисля, че в момента хората не са добре настроени по отношение на марката Тръмп", казва Ърбан. "Това е лошо."

Някои се притесняват, че ако Тръмп предприеме планираното си изявление следващата седмица, той може да проправи пътя за повторение на загубите на републиканците в Джорджия през 2021 г., като доминира в надпреварата.

Бившият прессекретар на Тръмп Кейли МакЕнани, която сега работи за Fox News, се изказа в ефир, че Тръмп трябва да отложи обявяването до края на втория тур на изборите за Сенат в Джорджия.

"Мисля, че той трябва да го сложи на пауза", каза тя. Запитана дали Тръмп трябва да води кампания в щата, тя отговори: "Мисля, че трябва да направим стратегически изчисления., Мисля, че губернаторът ДеСантис трябва да бъде добре дошъл в щата, като се има предвид какво се случи снощи. Трябва да погледнете реалностите".

Снимка: Getty Images

Бъдоуич не отговори на въпросите за тези усилия. "Имахме огромен успех", заяви той пред Fox News Digital в сряда. "Защо да се променя нещо?"

Междувременно неуспехите на Тръмп даваха нови надежди на дългия списък от потенциални съперници, които тихо чакаха своя час и сега са изправени пред решението дали също да се кандидатират.

Това включва ДеСантис, който се очертава като очевидния победител на вечерта. "DeFUTURE", обяви "Ню Йорк Поуст". В допълнение към голямата разлика в победата си ДеСантис постигна победа в крепостта на демократите Маями-Дейд и то без подкрепата на Тръмп. (Макар че Тръмп каза на репортерите, че е гласувал за губернатора дни след като го обиди като "Рон ДеЛицемерника").

"ДеСантис излиза от изборите с много инерция", каза стратегът на републиканците Алекс Конант. "Тръмп е слаб отдавна, но не беше ясно коя е алтернативата. ... За първи път Тръмп наистина има сериозен съперник в рамките на партията".

Дори някои демократи признаха силата на ДеСантис.

Живеещият в Маями стратег на Демократическата партия Хосе Пара заяви, че съперникът на Тръмп влиза в обсъжданията за 2024 г. с "много вятър в платната" след по-силно от очакваното представяне в целия щат - особено в окръг Маями-Дейд в южната част на Флорида.

В речта си в Белия дом в сряда Байдън заяви, че "намерението" му е да се кандидатира отново. Но отбелязвайки очертаващата се конкуренция между Тръмп и ДеСантис, той каза, че ще бъде "забавно да ги наблюдаваме как се борят един срещу друг".