От една година светът живее с пандемията от коронавирус, като повечето от нас по някакъв начин са се сблъсквали вече с болестта. Има обаче и много хора, които все още не са имали "близък контакт" с вируса и когато това се случи, хаосът и паниката превземат много бързо не само тях, но и техните близки. И това е напълно нормално, защото най-естественото нещо в човешката природа е страхът за обичните.

За да им помогнем, трябва да запазим здравия си разум и най-вече да действаме бързо, акуратно и адекватно, следвайки следните стъпки:

Симптоми

Основните важни симптоми, за които трябва да следите са: загуба на вкус или обоняние, температура, втрисане, кашлица, зачервено гърло, болки или драскане/дразнене в гърлото, задух или затруднено дишане, болки в мускулите, болки в гърдите, диария, повръщане, главоболие или общо неразположение. Независимо дали са комбинация или е само един от тях. Всички симптоми са грипоподобни, което може да ни подведе, а не трябва.

Снимка: iStock by Getty Images

Бързина

Първото и най-важно, което трябва да знаем, е, че ако установим грипоподобни симптоми, трябва да действаме максимално бързо. Не трябва да чакаме и да се самолекуваме в къщи. Новите щамове на коронавируса се развиват доста бързо и по-лошото е, че протичат с повече усложнения. Не трябва да си мислим, че сме настинали или ни е надухало, или "на нас няма как да ни се случи това", а първите ни реакции трябва да бъдат като за заразяване с коронавирус.

Обаждане до личния лекар

Първият разговор, ако подозирате, че сте заразен с коронавирус, трябва да бъде с личния ви лекар. При това го направете още при първите симптоми. Но не ходете на място в кабинета му, а предварително си запишете телефона му. Ако по някаква причина той отсъства от работа, намерете неговия заместник. След като установи това, както и какви симптоми има пациентът, личният лекар трябва вземе решение и да даде съвет за домашна терапия, като назначи необходимите медикаменти.

Снимка: iStock Images

Самоизолация

За да не заразите вашите близки, е изключително важно да се самоизолирате. Ако е възможно, стойте в отделна стая, не ползвайте общи санитарни помещения. Проветрявайте често стаята, в която стоите. Хранете се самостоятелно. Помолете някого да дезинфекцира след вас. Винаги когато сте в контакт с друг човек слагайте маска и го молете за същото. Не се разхождайте до магазина, аптеката или друго място. Помолете някого да отиде вместо вас.

Тест за коронавирус

За да сте сигурни дали сте се заразили с коронавирус, е необходимо да си направите тест. Трябва обаче да знаете, че е добре да изчакате 3 дни от появата на първите симптоми, за да получите максимално точен резултат. В момента има различни видове тестове, като най-достъпният и евтин вариант е антигенният. Цената му не трябва да буди съмнение у вас - по точност той бива приравнен до PCR теста. В различните лаборатории цената му е между 30 и 40 лв. PCR тестът се счита за стандарт при установяването на коронавирусната инфекция, като средната му цена е около 100 лева. Ако състоянието ви не позволява да отидете до лаборатория, съществува услуга "мобилен тест", който може да бъде извършен в самата линейка, ако се притеснявате да пуснете чужди хора в дома си. Ако не можете да слезете и до линейката, екипът ще влезе в дома ви, но със задължителните предпазни средства. Цената на такава услуга е 30 лв.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Контролиране на състоянието вкъщи

На първо място трябва да знаете, че Covid-19 не е присъда, а вирус. Имунната система на човек, който няма придружаващи заболявания, има капацитет да се справи. Изключително важно е да следите състоянието си. Това става чрез често мерене на температурата и сатурацията (насищането на кислород в кръвта). В домашни условия може да измерите сатурацията си с пулсиоксиметър, който в аптеките е на цени около 50 лв. Нормалната сатурация е над 92 процента. Ако тя падне под 90 на сто, е важно да уведомите личния лекар и незабавно да отидете за преглед в болница, а ако паднe под 85 трябва незабавно да повикате линейка и да постъпите в болница.

Снимка: ena1111.bg

При влошаване

Ако не се подобрявате, а вместо това започне влошаване на състоянието, е важно да отидете на място за преглед в болница, където ще ви направят и рентгенова снимка или скенер. Това е важно, за да се установи точното състояние и да се промени начинът на лечение. Ако е необходимо лекарите ще ви хоспитализират. Същото важи и в случаите на поддържане на температура, кашлица, болки в гърдите, задух и трудно дишане повече от 3-5 дни. Това говори за съмнения за бронхопневмония. Тук е важно да се направи незабавно рентген или скенер, за да се установи точното състояние и да се приложи подходящо лечение. Ще повторим, ако сатурацията падне под 90, трябва незабавно да отидете до болница.

Снимка: ena1111.bg

Как да стигнем до болница

Трябва да знаете, че в първите дни на заболяването сте изключително заразни и не е необходимо да предавате вируса на други хора. Поради тази причина не е желателно да използвате обществени превозни средства. Ако състоянието ви е тежко, тогава трябва да се обадите на тел. 112 и да поискате екип на "Спешна помощ". 

Държавната спешна помощ обаче е само за спешни състояния. Не може да викате екип за леки и средни състояния, както и за преглед в болница. В такъв момент може да ползвате услугите на частните линейки.  Те са с пълно оборудване, консумативи и лекарства. Екипите могат да ви закарат или върнат от болница, хоспис или друго лечебно заведение, да дойдат да ви направят тест за Covid-19 или да извършат междуградски транспорт. Ако няма места в местната болница, частната линейка може да закара болния в друго лечебно заведение, където има места. За пациентите в по-тежки състояния са налични и реаномобили с висококвалифицирани медицински екипи.

Снимка: ena1111.bg

Категорично "не" на самолечението

На последно, но не по важност място, при установена коронавирусна инфекция не се самолекувайте и не чакайте да стане прекалено късно, за да потърсите лекарска помощ. Нееднократно медиците разказваха за случаи на самолекували се пациенти, които стигат до болница във вече много тежко състояние. Всеки ден е от значение и пациентите, които от самото начало са започнали адекватно лечение, назначено от лекар, прекарват заболяването по-леко.