"Необходим е консенсус по основните политики. Партиите трябва да разберат, че сега не е 2021 г., когато започна този цикъл от избори - 4 парламентарни избора за 18 месеца. Сега се води война много близо до България, инфлацията е рекордна навсякъде, енергийните цени са безпрецедентни, икономиката е пред риск от масови фалити, защото европейското производство става неконкурентно. Това изисква отговорни решения и партиите трябва да си говорят, вместо да мислят за предстоящите избори. Повечето действия досега симулират конструктивизъм, но водят към избори."

Това заяви евродепутатът и бивш председател на ПЕС Сергей Станишев в предаването "Панорама" по БНТ.

"Влизаме в рисков период заради политическата нестабилност и може да не постигнем членство в еврозоната през 2024 г. Хората очакват от партиите да загърбят егото и да намират решения. Всички трябва да са по-скромни и по-смирени. Победителят на изборите има 9% от имащите право на глас, а моята партия БСП, за съжаление - 3.5%. Това означава, че нито една политическа формация няма достатъчно доверие и то трябва да се извоюва наново. В противен случай си играем с огъня или ще се роди уродливо политическо явление, което ще е крайно популистко и анти-европейско, или хората просто ще се оттеглят, както направиха на последните избори. Това е много тежък сигнал за всички политически сили."

"Безкрайно разтревожен съм, както хиляди други социалисти, от състоянието на БСП. Пета позиция на парламентарните избори с 9%. И да казваш "продължаваме напред, нищо не се е случило". Много лесно се пада, много трудно се катери нагоре. Нужни са спешни мерки и действия в БСП за възстановяване на доверието, защото голяма част от избирателите на социалистите излязоха в стачка.", заяви Станишев в коментар на изборните резултати.

"Ще положа всички усилия БСП да се възстанови. Много малко време остава, за да се обърне тенденцията. Когато хората четири пъти ти дават знак, за така не върви, а ти продължаваш да предлагаш едно и също това е тежка диагноза."

Попитан за войната, Станишев коментира, че социалдемокрацията и Европа са проекти на мира и фактът, че се води война е провал на политиката.

"Казвам го като, човек с пострадали близки хора. Леля ми на 80 години е бежанка, тя живееше в Харков, но вече не е там. Войната е нещо страшно. Тя унищожава човечността, стреми се към експанзия, нови участници, нови оръжия, нови жертви. В крайна сметка някой трябва да каже, че тази война трябва да спре. Безумието трябва да приключи."