• НАТО и ЕС трябва да имат толкова оръжия в Черно море, колкото Русия
  • Колкото по-скоро Бразилия се присъедини към НАТО, толкова по-скоро Русия ще върне Крим на Украйна!

Точно преди 15 г. - на 2 април 2004-а, НАТО приветства с официална церемония присъединяването на 7 нови държави от Централна и Източна Европа. Пръв в Брюксел е издигнат българският флаг. Следват знамената на Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния.

Родният трикольор е издигнат от инструктора от военно-въздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия сержант Николай Стойков, участвал в мироопазващи сили в Босна и Косово. В церемонията участва и българска делегация, водена от министъра на външните работи Соломон Паси.

Официалното ни приемане е малко по-рано - на 29 март 2004 година, когато документите ни по присъединяването към Северноатлантическия договор са депозирани във Вашингтон. По случай приемането ни в НАТО, от Алианса изпращат поздравителна картичка до 1 500 000 домакинства.

Първите стъпки са направени през паметната 1990 г. във Великото Народно събрание. БСП има 211 депутата, а СДС - 144. Председател на ВНС е Николай Тодоров от БСП. Министър-председател е Андрей Луканов. През август с.г. Соломон Паси, народен представител от СДС, предлага България да се интегрира в структурите на НАТО. Речта му се базира на изводите на негов анализ, че СССР и Варшавският договор скоро ще се разпаднат.

- Г-н Паси, искам да Ви върна към онези паметни събития. Откъде дойде идеята България да стане член на НАТО?

- Идеята за членство в НАТО беше по същество обоснована от един наш извод от 1980-те, до който хора, занимаващи се с логика и математика, не особено трудно биха достигнали. Той се свеждаше до прогнозата, че "Бъдещето на Изтока е Западът". Това правило отиваше малко по-напред от теорията на Бжежински за конвергенцията на Изтока със Запада и поне до референдума за Брекзит през 2016 г. то беше валидно. А занапред ще видим...

През 1990 г. тази констатация звучеше скандално, но за професионални учени това няма значение, важното е само дали тя е вярна или не.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

- През август 2004 година определяте приемането на България в НАТО като историческо събитие за страната ни, сертификат за качество и необратимост на постигнатите демократични промени. Как определяте след 15 години членството ни в Алианса?

- 15 години след една нормализация тя вече не е сензация. Кой разглежда днес като сензация Освобождението, Съединението, Независимостта? По подобен начин и НАТО, и ЕС, стават част ежедневието на хората (както отдавна са ООН или ОССЕ). Но за разлика от първите три събития, които са се случили между 1878 и 1908 г. и са станали част от националната ДНК, за НАТО и ЕС все още е нужно ежедневно просвещение на нацията.

- Какво донесе НАТО за света след 70 години от създаването му? Повлияха ли атентатите от 11 септември за бурното му разширяване?

- Трансатлантическата връзка - която включва и плана "Маршал", и НАТО - гарантира мира и просперитета в Европа повече от 70 години - незапомнено дълъг за континента ни мирен период. Тя е и хранителната почва за създаването на устойчив, процъфтяващ и добре защитен Европейски съюз.

НАТО не позволи на СССР да окупира и комунизира Западна Европа. А всичко това, комбинирано с политиката на Рейгън, Тачър, Кол и Митеран, срути Берлинската стена и събра Нова Европа със Западна Европа.

11 септември 2001 г., който беше доминанта за президента Буш-син, беше лакмусът, по който той преценяваше кого да покани в НАТО. През 1990-1999 г., при Буш-баща и Бил Клинтън, България подкрепи САЩ и НАТО в Кувейт и Косово (Атлантическият клуб имаше ясен принос и за двете.) Но за Буш-син решенията се определяха от Афганистан и Ирак. Писмото на премиера Симеон Сакскобургготски от 13 септември 2001 г. до Буш-син, че България става де факто съюзник на САЩ и НАТО в пост—9/11 период, както и работата ни в Съвета за Сигурност (2002-2003), бяха решаващ аргумент за Буш да ни отправи и да реализираме поканата за членство в НАТО.

- Каква трябва да е ролята на България като член на НАТО и в същото време страна на Балканите? Как бихте коментирали сигурността в Черно море, има ли дисбаланс във въоръженията?

- Геополитическият меридиан, който разделя Западна от Източна Европа, се премести на изток — от Виена към Черно Море. Ако НАТО и ЕС имат толкова оръжия в Черно море, колкото Русия, то Западът ще е спокоен за сигурността си, а Русия ще е пощадена от изкушението за пореден път да задоволи териториалния си вълчи апетит в региона.

Снимка: Атлантически клуб

- Успя ли България да се профилира в НАТО?

- Мисля, че предстои, а новите технологични предизвикателства предлагат нови възможности за профилиране. Впрочем самата НАТО трябва тепърва да се адаптира към кибер и пропагандната война, които са в пълен ход, както и към космическите войни, които вече изглеждат неизбежни!

- Има ли нужда Европа от обща армия и европейска отбрана?

- Категорично да! Обосновали сме го още през 2007 г., но днес тази необходимост стана вече пареща.

- Българите гледат като че ли с по-добро око на ЕС, отколкото на НАТО. Наскоро излезе изследване на "Галъп", в което се казва, че Алиансът у нас се ползва с 38% доверие и 41% недоверие. Как ще коментирате?

- Общественото мнение е изменчив параметър, може да зависи от всичко, дори и от дъжда — препоръчвам на читателите моята лекция TEDx в ЮТюб. Но именно затова сме длъжни ежедневно да образоваме обществото, а не да следваме него или безотговорните му водачи. Онези, довели Брекзит, са точно такива! Ако общественото мнение се отклонява от реалността, трябва да променяме него, а не нея.

- Наскоро НАТО призова Русия да върне Крим, а Тръмп покани Бразилия за член на НАТО — как бихте коментирали? Какви трябва да са отношенията?

Да кажем така: Колкото по-скоро Бразилия се присъедини към НАТО, толкова по-скоро Русия ще върне Крим на Украйна!