Дойде като гръм от ясно небе. Докато всички държави по света се бореха с пандемията от коронавирус, (премиерът на Република Северна Македония Зоран) Заев представи амбициозен план за икономическо възстановяване на страната си, който предвижда ни повече, ни по-малко легализиране на марихуаната - и за медицински цели, и за лична употреба, но с основната цел развитие на двумилионната мултиетническа държава.

И за голяма изненада никой не се противопостави ясно на тази идея. Нито опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която използва всеки възможен случай да нападне правителството на Заев, нито много влиятелните албански партии в страната, както от управляващото мнозинство, така и онези от опозицията.

Единствено президентът Стево Пендаровски изрази опасения за това колко правилна е тази идея, но и той не я отхвърли, а поиска дебати между експерти и обсъждане в македонското общество преди реализирането на една такава, по думите на Заев, идея от национално значение.

През октомври миналата година в индустриалната зона в Скопие бе открита фабрика с най-големия в цяла Европа капацитет за отглеждане на канабис за медицински цели.

Става дума за фабрика с площ цели 17 800 квадратни метра, с най-големия капацитет от този вид на стария континент. На откриването й присъстваха премиерът Зоран Заев и министърът на здравеопазването Венко Филипче.

Важно е да се напомни, че продажбата на канабис за медицински цели в страната е узаконена още преди четири години.

Идеята, които остави мнозина без думи, е обмислена много добре, по думите на Заев, защото вече има разработена стратегия за начина и условията за продажба, както и за това на какви стандарти трябва да отговарят заведенията, в които ще бъде разрешена употребата на марихуана.

Заев изглежда е подготвен много добре за прилагането на такъв план. Той смята, че това ще засили частта на сектора на услугите в македонския БВП, който сега е само четири на сто.

Интересно е също, че всеки гражданин на страната ще може да отглежда два до три стръка марихуана за собствена употреба. Както твърди Заев, това ще бъде прецизно регулирано и всеки стрък ще има сериен номер.

Обещаващ замисъл, но остава да видим как ще бъде приложен на практика.

Остана неясно и как премиерът на Република Северна Македония, дипломиран икономист от Струмица - град, известен с производството на зеленчуци, е стигнал до такава идея. Ще смени ли с марихуана намалялото производство на домати и редица други земеделски култури, широко известни с македонската си марка, остава да видим.

Едно обаче е сигурно - македонската икономика навлиза в сериозен процес на преструктуриране, а и на преквалификация. Македонското слънце, а и плодородната земя сега отново ще бъдат добре използвани, може би не за вкуса на сочните домати с автентичен аромат, а с новия продукт със зелен цвят, който става все по-популярен сред младото население. Още никой не казва нищо за негативното му влияние, както и за обучението за евентуална свободна употреба на марихуана, съобразена със закона.

От съществено значение е първо да се провери икономическата печалба. Заев казва, че въз основа на опита на страните, които са го направили, легализирането на марихуаната ще намали с цели 40 до 50 на сто ползващите тежки наркотици като кокаин или хероин.

Превод БТА