Имат ли шансове авторите в информационни сайтове да се доберат до награда в конкурса за чиста журналистика Web Report, ако трябва да се борят наравно с телевизиите и техния огромен човешки и материален ресурс?

Този въпрос би могъл да си зададе всеки, който по различни причини е станал скептичен към прозрачността на конкурсите у нас. Тъй като мисията на Web Report е връщане на фокуса върху чистата журналистика и боравенето с факти, нека видим какво ни казват те. 

Краткият отговор е - "не само че може, а това се и случва". 

Вече шест години редица сайтове биваха отличени в конкурса. В седмото издание на Web Report, в което могат да се изпращат материали до 30 април на Webreport.bg, също постъпват десетки силни заявки на автори, които пишат именно за интернет сайтове, а не са част от големите телевизионни екипи.  

С уточнението, че важна е не платформата, а самото съдържание, нека видим кои сайтове бяха отличени през последните шест години. 

Миналата година наградата за "Млад автор" взе Росен Разпопов заради материала си в Scoolmedia.com "Борбата за паметниците на културата с аромат на тютюн". Националната платформа за ученици репортери се оказа извор на качествени материали на тепърва прохождащи в журналистиката млади хора. Така например година по-рано "Млад автор" стана Мария Христова за "Войната в Украйна и новата реалност - за всички нас", а през 2021 г. отличена бе Катерина Василева за статията ѝ "Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие?". 

Катерина Василева (вдясно) получава наградата си от председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

Снимка: Булфото

Младите автори показаха, че интересите им са в широк спектър от обществения живот и че това, което се случва в държавата и извън нея, се следи много стриктно от днешните ученици, които ще са утрешните "носители" на българския пазар. 

"Десетгодишна мрежа от връзки за милиони в търговете на София: от Видин през Кипър" - това пък бе материалът, който донесе на Capital.bg и авторката си Анина Сантова наградата в категория "Икономика" през 2023 г. През 2021 г. в същата категория бе отличен и Ивайло Станчев от Capital.bg за материала "Как Русия си взе газопровода и 3 млдр. лева", а през 2019 г. Виктор Иванов от 24chasa.bg - за "Забравете за висока пенсия". 

Анина Сантова (вляво) с наградата в категория "Икономика" през 2023 г.

Снимка: Петър Йорданов

И докато говорим за икономика, преди две години уменията на Георги Ангелов от OFFNews.bg грабнаха журито с разследването "Санкции ли? Близки на Путин под санкции купуват и продават къщи в Созопол". През 2022 г. той показа как докато ЕС налага санкции на руски физически лица и фирми, пряко отговорни за нападението на Русия над Украйна от 2014 г. насам, в България няма работещ механизъм за налагане на санкции, нито е ясно кои институции са отговорни, нито има закон за това. Георги Ангелов донесе отличие и за dw.com в същата категория през 2020 г. за "Как София изяжда България".

Георги Ангелов, OFFNews.bg

Снимка: Bulphoto

През 2018 г. - в първата година на конкурса и всъщност първото отличие за "Икономика", отиде при Мариета Димитрова за разследващия материал "Благоевград светна на тъмно", публикуван в "За истината". 

Един от сайтовете, които грабва вниманието на журито през годините, безспорно е и "Дигитални истории". Така например Георги Караманев взе наградата в категория "Култура и изкуство" през 2023 г. за материала си "Понякога ще идвам..." Как ИИ нарисува 10 класически стиха?". През 2022 и 2021 г. пък отличени бяха разследванията му в категория "Технологии и иновации" - "Какво знаят за теб "Гугъл" и "Фейсбук"? И защо това има значение?" и "Но...Вината?" за бъдещето на изкуствения интелект в новинарския занаят.   

Снимка: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

През 2020 г. победител в категорията "Технологии и иновации" стана Мила Чернева от Capital.bg с материала си "Зелени и с кауза", а в първата година на конкурса призът отиде при Милчо Миланов за блог публикацията му в biacg.com "Биткойнът - каква е реалността".

Колаж: Dir.bg

В категория "Култура и изкуство" през годините участниците изпращаха изключително интригуващи четива. През 2022 г. например Райко Байчев от Actualno.com разказа за "Смъртта и виолончелото", което му донесе и наградата. Той бе победител и през 2019 г., когато разказа за "Диалогът на века: Кво става, брат? Нищо бе, брат. Кво става, брат? Нищо бе, брат".

На следващата година журито даде най-много точки на Калоян Константинов от Klinklin.bg за неговата статия "Как бяха откраднати 150 тракийски колесници от България". През 2018 г. приза грабна Диян Божидаров за материала си "Децата, които нямат право да спят", публикуван в segabg.com.

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Нека погледнем и към една от любимите на авторите, участващи в Web Report, категории - "Общество". Широк спектър от теми могат да попаднат именно там, затова и тук идват най-много от журналистическите трудове.

И неведнъж първенци в нея бяха именно колеги, писали за сайтове. Така например през 2021 г. в категорията първото място бе за Люба Късова и разтърсващата ѝ статия в сайта ClubZ "Как България жертва възрастното поколение", написана в много личен момент за журналистката. Година по-рано наградата отиде при Генка Шикерова за документалната трилогия "Социалната война", публикувана в dnews.bg

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Наградите в категория "Общество" през 2019 и 2018 г. също отидоха при информационен сайт - спечелиха ги Александра Маркарян и Светослав Метанов от OFFNews.bg с разследванията си "Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение" и "БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора". 

Вяра Деянова, Bravestories.eu

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

Като друга любима на авторите категория се очерта "Истински истории", в която отличена през 2020 г. бе историята на Вяра Деянова за "Йото, който гледаше Чернобил", публикувана в платформата ѝ Bravestories.eu. Година по-рано на върха на стълбичката в "Истински истории" се изкачи Константин Мравов с "Как един нелегален човек умря по улиците на София" в Klinklin.bg. Мравов бе отличен още веднъж, но в друга категория и по-рано в конкурса - през 2018 г. "Чудовищата на българския рап" в категория "Дебют" му донесе приза за "Дебют". 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Dir.bg

Категория "Спорт" бе включена в конкурса за чиста журналистика през 2020 г. Първият отличен в нея беше Диян Божидаров за разработката си в segabg.com "Бедното дете няма право да стане Стоичков". 

Година по-рано бяха включени още две нови категории - "Фоторепортаж" и "Видеорепортаж". Изненадата тук бе, че не телевизиите обраха първите награди във втората категория. Веселин Боришев донесе отличие за ClubZ.bg с фоторепортажа си "Босия прие Цвета Караянчева в дома си", а Силвия Прибиловска - на Vesti.bg за "Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка"

Главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов (вляво) и Павел Данев от Xnews.bg

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

През 2019 г. имаше и още една изненада, но тя бе не за журито, а за получателя ѝ - стажант-фотографът на Xnews.bg Павел Данев. Той получи специалната награда за дебютант, а главният редактор на Dir.bg - Никола Костадинов, разказа защо именно Данев я е заслужил: 

"Преди време видях заглавие, в което момче на ученическа възраст казва: "Моята мечта е да бъда журналист в България". Оттогава следя Павел Данев от Хасково. Той едновременно пише и снима, а все още е ученик. Учи се, но в същото време учи нас - на младежки ентусиазъм, инициативност, новинарски хъс и различен поглед върху живота. Павел Данев работи сам - на собствени мускули, без голяма национална редакция, която да му пази гърба. Прави го с младежки инат, без страх от местни първенци и напук на подхвърляния като "Защо ти е притрябвало"?", "Тук не е като в София" и т.н. Гилдията се нуждае от такива като Павел". 

Изброихме онлайн платформите, които през годините на Web Report бяха отличени, за да отговорим на зададения по-горе въпрос - имат ли шансове авторите в информационни сайтове да се доберат до награда, ако трябва да се борят наравно с телевизиите. Отговорът видно е положителен, а причината е, че в конкурса за чиста журналистика значение има само съдържанието. 

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Юлиан Илиев, Dir.bg

Изисквания и допълнителна информация за участие:

  • Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 30 април 2024 г.
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.
  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report.
  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.
  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2023 - 30.04.2024 г.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Investbank

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".