В началото на март 2022 г. служители на Службата за сигурност на Украйна убиха Денис Киреев, бивш банкер и участник в първия кръг от преговорите с Русия. Първоначално бе съобщено, че е бил застрелян по време на задържането си по подозрение в държавна измяна. По-късно става ясно, че Киреев е работил за Главното разузнавателно управление на Украйна и е бил убит поради "недоразумение". Погребан бе с военни почести, а президентът Володимир Зеленски посмъртно награди Киреев с орден за "особени заслуги в защита на държавния суверенитет". Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов заяви пред в. "Уолстрийт Джърнъл", че информацията, предадена от Киреев в навечерието на руското нахлуване, е помогнала за възпирането руската армия край Киев.

Денис Киреев е украински банкер. Започва кариерата си през 2000 г., като работи в местните структури на западни банки като Credit Lyonnais, Citibank и ING. Според "Уолстрийт Джърнъл" Киреев се е интересувал от шпионаж още през 2003 г., когато негов роднина става заместник-ръководител на Службата за сигурност на Украйна.

След няколко години в банките Киреев започва да си сътрудничи с бизнесмени от Донецка област - Андрий и Сергей Клюеви, за които се смята, че са близки до Виктор Янукович, който по-късно стана президент на Украйна. Андрий Клюев е първи заместник министър-председател на Украйна (2010-2012 г.) и секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (2012-2014 г.) по време на президентството на Янукович. През същия период Киреев е член на Надзорния съвет на Укрексимбанк и първи заместник-председател на Държавната спестовна банка на Украйна.

След като Янукович е свален от власт през 2014 г., братя Клюеви напускат Украйна. "Уолстрийт Джърнъл" цитира колеги на Киреев, според които той е помогнал на Клюеви да изведат част от активите си от страната. В същото време банкерът започва да развива връзки с руския бизнес и специалните служби.

През пролетта на 2021 г., когато Русия започва да струпва войските си към украинската граница, ръководителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов извиква Киреев в щаба си. Там той предлага на банкера да започне работа за украинското разузнаване. "Той имаше необходимия кръг от познати. През него минаваха финансови транзакции, така че той имаше връзки с всички, включително с много влиятелни хора", обяснява Буданов пред вестника.

Според американското издание Киреев, увлечен от темата за шпионажа, се съгласява с предложението на шефа на разузнаването. След това банкерът започва редовно да пътува до Русия. "Той получаваше информация за всичко", казва Буданов за работата на Киреев. - Светът на разузнавателните служби и светът на финансите винаги са свързани."

Според Буданов Киреев е разбрал за плановете за руско нахлуване през есента на 2021 г. и е бил първият, който е алармирал за това. През февруари, когато войната вече изглежда неизбежна за мнозина, Киреев е трябвало да замине със семейството си на ежегодното си пътуване до Алпите, но на 18 февруари се отказва от идеята. "Ако отида на почивка, вече няма да мога да се гледам в огледалото", казва той на съпругата си по онова време.

Пет дни по-късно, на 23 февруари, Киреев предава на Буданов последното си съобщение - руският президент Владимир Путин е наредил инвазия в Украйна. След това банкерът предупреждава, че руските войски планират десант край летище Антоново (бивше Гостомел), на 25 км от Киев, сутринта на 24 февруари, за да го използват като плацдарм за превземане на украинската столица.

Според Буданов именно съобщението на Киреев е помогнало за защитата на Киев, тъй като украинците са имали достатъчно време да преместят войски за защита на летището. "Ако не беше Киреев, Киев вероятно щеше да бъде превзет", заключава Буданов.

Когато плановете на Русия за бързо превземане на Украйна се провалиха, страните започнаха преговори. Първият кръг се проведе на 28 февруари. Тъй като Киреев има връзки и от двете страни на конфликта и познава лично двама членове на руската делегация, Буданов го кани да участва в преговорите. Банкерът не искал да участва в тях, тъй като това щяло да разкрие връзката му с украинските тайни служби, но все пак решил да се съгласи с предложението на шефа на разузнаването. "По дяволите. Ако родината го поиска, ще отида" казал той, спомня си един от охранителите на Киреев.

След разговорите Киреев провежда дълъг разговор с Буданов. Той предупреждава банкера, че е в опасност, след като шпионската му дейност е била разкрита. Въпреки това Буданов помоли Киреев да участва и във втория кръг от преговори, насрочен за 3 март.

Ръководителят на украинската разузнавателна служба е заявил пред "Уолстрийт Джърнъл", че в навечерието на преговорите Киреев е получил обаждане от кабинета на началника на контраразузнаването на СБУ Олександър Поклад и му е казал, че иска да се срещне с него. Вестникът не уточнява защо срещата не се е състояла. Въпреки това още на следващия ден, когато Киреев отива на гарата, откъдето планира да замине за Беларус, за да участва в преговорите, той предупреждава охранителите си, че по пътя може да се опитат да го задържат служители на СБУ. "Не се намесвайте", казва той тогава.

Киреев е задържан в центъра на украинската столица, близо до катедралата "Света София". Час и половина по-късно тялото на банкера е намерено на улица в Киев. Тогава украинските медии съобщиха, че банкерът е бил прострелян по време на ареста, но охранителите му са заявили пред вестника, че не са оказали никаква съпротива на служителите на СБУ.

По-късно изданието "Агенство" цитира свои източници, според които инцидентът може да се е случил поради "объркване" между украинските специални служби: От СБУ подозират Киреев в държавна измяна, тъй като не знаят, че той е имал разрешение да поддържа контакти с руското разузнаване. Защо обаче Киреев е бил убит, след като е бил задържан, остава неясно.

На 5 март Главното разузнавателно управление на Украйна пише в прессъобщението си, че Киреев е загинал при изпълнение на специална задача. По-късно украинският президент с указ награжди банкера посмъртно с орден "Богдан Хмелницки" трета степен, а няколко дни по-късно той бе погребан с военни почести в Байковото гробище в Киев.