На 16 март 2014 г. в Крим се проведе референдум за присъединяване към Русия на полуострова, който бе в границите на Украйна. Резултатите не бяха признати от международната общност, но това не попречи на Владимир Путин да подпише с новата власт в Крим договор за присъединяване към Русия. На 20 март този договор бе ратифициран от Държавната дума.

Вижте историята в 37 снимки >>

Оттогава изминаха точно 5 години, промениха се много неща и светът вече не е същият.

Какво спечели Русия от това?

През 2013-2014 година в страната бе назрял въпросът за смяна на силния човек в Кремъл, имаше очакване на наследник на президента, който бе начело на държавата от 1999 година, казва Алексей Макаркин, вицепрезидент на руския Център за политически технологии. Според него, след присъединяването на Крим и поставянето на страната в положение на обсадена крепост, този въпрос минава на заден план.

"Последваха четири години в неблагоприятни икономически условия, но хората възприемаха президента като комендант на обсадената крепост. Рейтингът му скочи до невероятни стойности, което позволи спокойни и успешни за него и Единна Русия избори", казва политологът.

Според него, това продължава до обявяване на пенсионната реформа в страната през 2018 година. Сега одобрението за Путин е 32% при 92% в еуфорията около Крим. Шеста година подред реалните доходи на хората намаляват заради санкциите и стагниращата икономика. Така че и лоши новини не липсват.

Друго негативно събитие, което вече излиза извън рамките на Русия и обхваща на практика целия свят, е новата Студена война. Икономически и политически санкции срещу Русия бяха наложени и продължават да действат и днес от страна на Европейския съюз, САЩ, Канада и още ред страни, а там където не ги обявиха официално, спазваха негласно ограниченията.

Какво загуби Украйна?

Що се отнася до Украйна, последствията от загубата на Крим бяха много повече и по-негативни. Страната загуби не само територия и военна база, а бе силно накърнено и доверието към армията. Страната и до днес живее с пълна неяснота за източните си граници, което е огромна пречка за интегрирането й в НАТО и ЕС. Промени се и електоралната картина. Хората с руско самосъзнание или преминаха на територията на двете самопровъзгласили се републики в Донбас, или спряха да гласуват. И ако преди 2014 година Източна и Западна Украйна имаха приблизителен паритет в изборите като гласове и представители на върха на властта в Киев, сега Западните части преобладаващо определят кой да управлява страната.

Русия получи Крим, но загуби Украйна

Всичко започна на 27 февруари 2014 г., когато "зелени човечета" - руски войници за специални операции и парашутисти в униформи без знаци - завзеха сградата на Висшия съвет на Крим и на Министерския съвет, а също така издигнаха бариери на най-важните сухопътни артерии, свързващи Крим с останалата част на Украйна. Тези действия, които започнаха веднага след едноседмичен местен протест срещу свалянето на Виктор Янукович, в крайна сметка доведоха до промени в ръководството на Крим, както и до референдума за присъединяване към Русия.

За Русия придобиването на Крим е свързано с големи загуби. След като пое контрол и подкрепи сепаратистки групи в Донбас в Източна Украйна, Москва се отчужди от Киев. Преди създаването на протестното движение Евромайдан Украйна се въздържаше от недвусмислено асоцииране със Запада или с Кремъл. Вместо това прозападните и проруските правителства се редуваха на върха на властта последователно. Но след анексирането на Крим и откъсването на Донецк и Луганск - украинските региони с най-висока концентрация на проруски избиратели, Москва загуби всяка надежда за проруски партии на власт в Украйна. По този начин Москва тласна Украйна към Запада и вкара Киев към орбитата на Европейския съюз и НАТО.

В Русия празнуват, но без излишен шум

Завръщането на Крим в състава на Русия стана символ на единението и сплотяването на цялото руско общество. Това заяви в регионалната столица Симферопол председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на празничен митинг по повод петгодишнината от Кримската пролет.

"Крим "обедини и леви, и десни. Крим обедини и сплоти страната ни, цялото гражданско общество", каза руският държавник. Володин припомни, че през петте изминали години "е направено много" за възстановяване на полуострова - "болници, училища, Кримският мост, енергетиката, която дава днес възможност за пълноценен живот. "За нас е от значение тази съзидателна дейност да ни обединява и занапред", заяви той и поздрави във връзка с юбилея жителите на Крим, събрали се пред сградата на републиканския Държавен съвет.

"Видяхме с очите си колко ви радва завръщането в Русия. Защото Крим е Русия", заяви на митинга Тиери Мариани, председател на дружеството "Френско-руски диалог" и кандидат за евродепутат.

Френският политик, пристигнал на полуострова заяви, че Крим "се движи напред", и пожела на местните жители процъфтяване и мир. Той припомни, че първата чуждестранна делегация, пристигнала в руски Крим, бе от френски депутати. 

Във връзка с петгодишнината от приемането на Крим в състава на Руската федерация там пристигна и делегация от Москва, включваща над 40 депутати от федералния парламент и министри. Програмата на работната визита предвижда съвместно заседание с властите на Крим, после и с тези на Севастопол, също станал отделен субект на федерацията.

Това обаче е официалното съобщение. Преглед на водещите руски централни медии показва, че отразяването на петте години "Крым наш" не е централна тема. Предвид силната зависимост на тези медии от властта, не е трудно да се предположи, че това е официалната политика на Кремъл. Отразяване и повече патетика има в регионални медии, които са малко популярни в градове като Москва и Санкт Петербург.

Да, Владимир Путин ще бъде на 18 март в Крим и това ще бъде отразено подобаващо, смятат експерти. Но липсата на предварително подгряване на публиката за събитието е достатъчно силен факт, който няма да се промени с няколкочасовото присъствие на руския президент.

Въпросът със санкциите срещу Русия остава с пълна сила

Те непрекъснато се подновяват и разширяват. Преди дни бяха обявени нови руски граждани, включени в санкциите на ЕС заради инцидента в Керченския проток, останалите мерки бяха препотвърдени. САЩ готвят нови мерки срещу Кремъл и лично срещу Владимир Путин, като този път може да бъде засегнат и банковия сектор на Русия, както и емитирането на държавен дълг от нейното Министерство на финансите. Противопоставянето между Русия и Запада продължава и по нови допирни точки - актуални сега са Венецуела, Сирия и Иран.

Това не е добре за световната икономика, изостря отношенията и води до непредсказуеми точки на конфликт. САЩ увеличават своите войски в Европа, Русия превръща Крим в нещо като непотопяем самолетоносач и разполага все нови и нови военни части на полуострова. Дрънкането на оръжие никога не е водило до нещо добро и това добре се знае от историята на Студената война между НАТО и Варшавския договор. Сега обаче съотношението на силите е различно, Русия няма сериозни съюзници, има такива по определени общи, но временни интереси. НАТО се разшири и включи или е на път да присъедини почти всички бивши държави от Източна Европа, без Сърбия. Никой не е сигурен дали няма някъде да пламне искра, която да доведе до пожар с непредсказуеми последици.

Засега обаче изглежда, че животът си върви нормално. Дегизирани в камуфлажни военни униформи активисти излязоха по улиците на кримския град Симферопол и раздаваха цветя на жените по случай Международния женски ден 8 март и петата годишнина от анексирането на черноморския полуостров от Русия, предаде Ройтерс.

Акцията на активистите бе подкрепена от местен депутат. Самите те обясниха, че са облечени като "вежливите хора" - термин, с който в Русия през 2014 г. бяха наричани руските войници в необозначени униформи, които светкавично установиха контрол над украинския полуостров, след като проруското правителство в Киев бе свалено от масово народно въстание. 

Появилите се "вежливи хора" в бойни облекла казаха, че раздават червени лалета на жените като напомняне за ролята, изиграна от руските войници преди 5 г.

Москва първоначално отричаше, че завземането на Крим е дело на нейни войски, но по-късно призна този факт. "През 2014 г. жените харесаха "вежливите хора", защото с тях се чувстваха защитени", каза един от активистите във военна униформа. Някои от жените днес се снимаха с тях от благодарност за получените цветя. Ройтерс припомня, че през 2016 г. местните руски власти в Крим откриха паметник на "вежливите хора" в регионалната столица Симферопол.

Тържествата в Крим ще отминат. Полуостровът ще продължи да е под руска административна власт, да гълта огромни средства от бюджета на Русия. Украйна ще продължи да обвинява Москва в агресия и ще бъде подкрепяна от повечето държави в света. Що се отнася до САЩ, те вече приеха закон, с който забраняват на своите управници да признаят Крим за руски. Спорът продължава, краят му не се вижда. А 5 години са само миг в историята на света и никой не знае как ще изглежда тази част от Европа след 20-30 години. Дано да има кой да види това.