Зенитната ракетна система С-400 "Триумф" завърши тестовете и скоро ще постъпи на бойно дежурство в Крим, съобщиха днес от пресслужбата на Южния военен окръг, на която се позова ТАСС.

В съобщението се отбелязва, че ракетната система ще бъде дислоцирана на полуострова за постоянно, като ще замени досегашната система за Противовъздушна отбрана.

По-рано успешно приключиха първите учебни стрелби със С-400 в района на Астрахан, съобщиха от пресслужбата и уточняват, че било стреляно по нисколетящи, високоскоростни и балистични цели.

По време на изпитанията персоналът на транспортното средство на зенитната ракетна система извърши няколко километра тестове по различни пътища и на различна скорост, като изпита устойчивостта на системата за ПВО на вибрации.

Мобилната ракетна система С-400 "Триумф" е проектирана да защитава важни военни и инфраструктурни съоръжения и има значително по-добри тактически и технически характеристики в сравнение със своя предшественик С-300ПМ. "Триумф" е предназначена да унищожава вражеските самолети, крилатите и балистични ракети на врага, включително ракети със среден обсег, може да се използва и срещу наземни цели. Ракети C-400 могат да достигнат цели на 400 км разстояние и до 30 км височина, се казва в съобщението на Южния военен окръг.