"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна". Това се казва в официална позиция на президента Румен Радев относно загиналите при експлозията в Полша в близост до границата с Украйна.

По думите на държавния глава е необходимо незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки.

"Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света", отбелязва Румен Радев.

"Поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира", допълва българският президент.

Късно вечерта на 15 ноември стана ясно, че две заблудени ракети са паднали в Полша в село край границата с Украйна и двама души са загинали, съобщи неофициално полското радио Зет. Междувременно Варшава реши да свика Съвета за сигурност след информации, че това са руски ракети. 

От своя страна Русия отрече тези твърдения и ги нарече провокации.

"Това е провокация, не са нанасяни удари границата", категорични са от Министерството на отбраната на Русия.

От българското външно министерство също излязоха с официална позиция, в която се посочва, че МВнР  изразява изключително безпокойство от вчерашните експлозии на полска територия, довели до две жертви. Оттам съобщават, че са в близък контакт и консултации със съюзниците в НАТО и партньорите от ЕС, като следят отблизо ситуацията, предава БТА.

Подчертаваме пълната си солидарност с Полша и полския народ. Изразяваме съболезнования за семействата на жертвите. Очакваме изясняването на всички факти и обстоятелства около инцидента на полска територия, пишат от МВнР в позицията си.

От ведомството пишат още, че осъждат остро "варварските ракетни атаки, извършени вчера от Русия срещу украински градове и цивилна инфраструктура". Русия трябва незабавно да прекрати военната си агресия срещу Украйна. Изразяваме нашите съболезнования към украинския народ, се казва в текста.

В този момент от ключова важност е запазването на единството на съюзниците и партньорите в НАТО и в ЕС и твърдата ни подкрепа за Украйна и украинския народ пред лицето на продължаващата руска агресия, пишат още от МВнР в позицията си.