Технически проблеми, за които у нас вече да са поискани куп оставки, обезличиха по-голямата част от дебата в Европейския парламент за проблемите на България. Почти цялото обсъждане протече "на глухо" заради неработеща аудиосистема в залата. Това попречи на зрителите да чуят пълните изказвания на депутатите. За отстраняване на проблема не помогна и прекъсването от няколко минути, направено в началото на дискусията.

Аудиогафът предизвика недоволството на хилядите българи, които следяха на живо сигнала от Европейския парламент. Стигна се дотам, че както поддръжници на правителството, така и протестиращи, призоваваха в коментари за изразяване на недоволството в писмен вид до ръководството на институцията.

Самият дебат премина в очаквано русло, като лагерите се разделиха на политически принцип.

Представителите на семейството на ЕНП изразиха уважение към правото на мирен протест на гражданите у нас и се съгласиха с констатациите, че в страната ни има нужда от още работа за постигане на нужните резултати, но се обединиха и около това, че демократичният начин за определяне на крайната оценка е провеждането на редовни парламентарни избори през пролетта на 2021 г.

Критичният прочит на евродоклада от миналата седмица пък влезе в арсенала на лявото политическо семейство. Най-емоционална отново беше ирландската депутатка Клеър Дейли, която през последните няколко седмици нашумя с острите си изказвания за политическия живот в България. "Не мислите ли, че българите заслужават избори", попита още тя и сравни с вампири облагодетелстващия се, по думите ѝ, от европейска подкрепа елит.

Въпреки очакванията за конфликт между издигнатите от ГЕРБ и БСП евродепутати, най-зрелищен беше сблъсъкът между влезлите в ЕП от листите на ВМРО и ДПС - Ангел Джамбазки и Илхан Кючук.

Първи думата взе Джамбазки, който защити правителството и обяви, че политическата сила, станала нарицателна за корупция в България се казва ДПС. Веднага след това Илхан Кючук му отвърна, напомняйки за "касичката на ВМРО" и "златните паспорти". "И тук има парламентарна комисия, която ще се занимае с този въпрос", закани се Кючук. Дупликата му разгневи Джамбазки, който поиска колегата му да бъде санкциониран по правилата на ЕП за "крещяща лична така, нападение и лъжа".

Гуендолин Делбос-Корфийлд от партията на "Зелените" пък поиска да се запази мониторингът върху България, защото е "единственият механизъм да се борим с корупцията", а страната получава пари, въпреки че в докладите за нея се отчитат нередности. По-късно зад микрофона застана Елена Йончева, но точно когато трябваше да прозвучат критичните й думи, аудио системата отказа и от изказването й се чу единствено, че "болката на България днес е болката на целия Европейски съюз."

Така най-критичното изказване срещу властта в България отново остана на сметката на Клеър Дейли. Нейното твърдение, че управляващите у нас правят каквото си знаят и "се смеят" на ЕП, получи отговор от Андрей Ковачев.

"Много тежи думи, които не могат да бъдат оставени без коментар. Европейският парламент не трябва да бъде инструмент за политическа пропаганда. Ние като демократи заставаме зад върховенството на закона", заяви депутатът от ЕНП и използва момента да разкритикува левицата, че "ни кара да приемем македонско малцинство".

Накрая думата взеха еврокомисар Вера Йоурова и министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот.

"Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото този механизъм не означава да се отмятат кутийки. Искаме да видим осезаеми резултати и устойчив положителен ефект в съдебната система и борбата с престъпността и организираната престъпност в България. Ще запазим механизма, защото българският народ проявява значителен интерес той да продължи. Българите нямат доверие и отправиха към нас посланието: продължете да следите какво се върши в България. Скоро ще започне да функционира европейската прокуратура, а България бе сред страните, активно участвали във формирането ѝ. Европейската прокуратура ще е активен принос на ЕС към борбата с европейски средства", обяви Йоурова.

От своя страна Михаел Рот каза, че "хора, които демонстрират за европейските ценности", заслужават солидарност в Европа. Той отговори и на изказването на Андрей Новаков. Евродепутатът от ЕНП прогнозира, че дебатът ще нанесе щети по имиджа на България, възнегодува срещу твърденията, че у нас се обгазяват деца и добави, че "ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите навън и започнем да ги решаваме сами".

Според Рот дебатите могат да бъдат проблематични, но са важни.

"Такива обсъждания не бива да се схващат като проблем за държавата", заяви Михаел Рот, като подчерта, че говори "като човек, в чиято страна бе нападнат човек с юдейска вяра"


На 1 октомври с 35 гласа "за" 30 "против" и 1 "въздържал се" Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Именно тази резолюция се обсъжда в момента. Финалният текст на резолюцията ще бъде гласуван в четвъртък.


Резюме от изказванията днес:

От името на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер посочи, че нашата страна е в преход и не всичко е перфектно. Добре е, че младите хора излязоха на улицата и изразяват своите виждания, нямат търпение за бърз напредък. Докладът на Европейската комисия от последните дни е честен и основан на доказателства. "Пред българите има задачи, но трябва да се гордеят с постигнатото досега. В страната има правителство на ЕНП и социалист президент, има равновесие на силите", добави той.

"Видяхме демонстрации, младите хора изразяват мнението си и не може да се каже, че няма свобода на медиите, премиерът Бойко Борисов защити младежите. Трябва да уважаваме изборите, Борисов бе избран от гражданите, няма причина да подава оставка. Необходим е напредък в борбата с контрабандата. Борисов води проевропейско правителство, насърчи въвеждането на еврото, подкрепя механизма за върховенство на закона. Правителството има какво да направи, но страната е на прав път. Смяната на правителството трябва да настъпи не с протести, а с избори, гражданите ще решат", обобщи Вебер.

Хуан Агилар (Социалисти и демократи) посочи, че в нашата страна има недостатъци и се чуват постоянни упреци за корупция в съдебната система и за преследване на политическите съперници. "Положението е сходно в други държави от ЕС, например в Унгария и Полша", добави той.

Рамона Стругариу ("Обнови Европа") заяви, че българите имат нужда от подкрепата на ЕС. "Някои от влиятелните фигури в ЕП подкрепят Борисов. Подкрепяте хора, срещу които има сериозни обвинения", допълни тя.

Даниел Фройнд (Зелени) отбеляза, че е бил на протестите в София и там е разбрал, че на хората им е писнало от корупция и от превзета правосъдна система. "Разбирам, че постоянно европейските фондове се крадат. Българите не виждат решителни действия от ЕС. Всички, с които говорих, призоваха европейското финансиране да бъде спряно, за да не се възползват олигарсите. ЕС трябва да бъде с хората, които се борят с корупцията в България", призова Фройнд.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) определи подготвяната от ЕП резолюция за нашата страна като крайно лява политически и идеологически. В България хората протестират, управляващите уважават тяхното право на мирен протест, посочи той. По неговите думи политици не трябва да коментират съдебната власт.

"Когато се говори за корупция, винаги в България хората се сещат за ДПС, каза Джамбазки. Най-големите корупционни скандали са свързани с тази политическа група, добави той. Според него в обсъжданата резолюция се говори за "еднополови бракове" и Истанбулската конвенция. Протестът не е за Истанбулската конвенция, каква е ценността да поставяте темата за еднополовите бракове", попита Джамбазки. Той заяви, че България е еднонационална държава с един език и това не може да бъде променяно.

Клеър Дейли (Европейска обединена левица) посочи, че според управляващите у нас докладът на ЕК отчита напредък. По нейните думи управляващите казват на ЕК това, което иска да чуе, а после правят, каквото искат и се смеят. "Българите са на колене, от три месеца са на улицата и търпят полицейско насилие", заяви Дейли. По нейните думи българите ще се справят със своето правителство, но очакват ЕС да спре достъпа на страната до европейски средства.

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) призова ЕП да не бъде ползван за политическа пропаганда на някоя партия. "Заставаме зад върховенството на закона, искаме присъди. Всеки, който има желание за промяна в България, трябва да се подготвя за демократични избори. България ще изпълни всички препоръки, те са в интерес на българските граждани за повече справедливост. Резолюцията е политическа рожба на лявата страна на този парламент и се основава на предположения, слухове и недоказани съмнения. Демокрацията винаги побеждава", обобщи той.

Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС) посочи, че един от хроничните проблеми за българската демокрация в последните 30 години е това, че няма възможност да се води кампания на друг език, освен на български. Той упрекна Джамбазки, че не говори "за касичката на ВМРО - златните паспорти". В реплика Джамбазки определи това изказване като "чиста и неприемлива лъжа", и призова Кючюк да бъде наказан заради лична нападка.

Елена Йончева (СиД/БСП) заяви, че гласът на българските граждани вече се чува ясно в цяла Европа. По нейните думи управлението на премиера Борисов е позволило на "определени лица и кръгове" да се възползват от членството на България в ЕС за сметка на българския народ. "Неговото управление води до все повече злоупотреба с власт, бедност и крах на медийната свобода", добави тя.

Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) посочи, че името на страната ни ще бъде опетнено с този дебат. "Никой не твърди, че това управление е безгрешно и е решило всички проблеми на прехода. Всички искаме независима съдебна система, но тя е плод на общи усилия. Това няма да се получи със смяната на едно правителство с друго. Ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите навън и започнем да ги решаваме сами", добави той.

Зам.-председателят на ЕК Вера Юрова потвърди, че комисията напълно подкрепя правото на мирни протести. "Събитията в България показват, че доброто управление и независимото правосъдие са важни за гражданите", добави тя.

Юрова посочи, че за нашата страна е в сила механизмът за сътрудничество и проверка, защото остава още работа за вършене. "Важно е да няма отстъпление от постигнатия напредък. Усилията в България са нужни, не защото така иска Брюксел, а защото българите го заслужават", допълни тя.

Юрова и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс призоваха нашата страна да следва препоръките на Венецианската комисия за промените в конституцията и отговорността на главния прокурор. "Все още е нужна поредица от окончателни присъди за корупция на високо равнище", допълни Рейндерс. Той отбеляза, че у нас има институции срещу корупцията и съответното законодателство, но е нужно да се използват.

Михаел Рот от името на германското председателство на Съвета на ЕС заяви, че върховенството на закона е основен принцип и важи за всички държави от Общността без изключение. "Протестиращите мирно заслужават уважение. Подобно обсъждане може да е болезнено, но е полезно", коментира Рот.