"Проведохме добър разговор с Бойко Борисов за България". Това написа в Twitter председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

"Оценката на Еврокомисията за върховенството на закона в България беше справедлива, показвайки, че има нужда от подобрения. Въпреки това правителството е напреднало по много теми, което го доближава до еврото и Шенген", написа още той.

Вебер изрази уважение към протестиращите в страната, но е на мнение, че изборите през март трябва да решат съдбата на страната.

Подкрепата от страна на ЕНП обаче не попречи на представители на различни протестни групи да организират демонстрации пред сградата на Европейския парламент, в чиято парламентарна зала тази вечер ще се състоят дебатите по резолюцията за върховенството на закона и основните права в България.

Протестираща представители на "Да, България", начело с партийния лидер Христо Иванов, изразиха недоволството си в Брюксел още в обедните часове. Пред сградата на парламента там бе е и евродепутатът Радан Кънев, който съобщи в официалния си профил в социалната мрежа, че ръководството на групата на ЕНП не му е дало право на изказване в днешния дебат.

"Намирам това за дълбоко погрешно, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава. На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци", написа Кънев, който уточни, че ще се възползва от правото си на писмено изказване в подкрепа на протестите с искане за оставка на правителството.

Скрийншот

Очаква се пред сградата на Европарламента де се присъединят и други организатори на протестите в България - "Отровното трио". Има информация, че по-късно ще се съберат и подкрепящи протестите български граждани от Белгия и Нидерландия.

Дебатът в Европарламента днес ще започне около 20 часа българско време, като ще могат да се изказват само предварително определените от своите парламентарни групи депутати. 

Коментар на това, което предстои, направи и друг български евродепутат - Александър Йорданов, който е против провеждане на предсрочни парламентарни избори у нас:

Свободни изказвания най-вероятно няма да има. От парламентарната група на ЕНП - защитниците на България, ще говорят: Манфред Вебер - председател, Андрей Ковачев - зам.-председател, Роберта Мецола - координатор на Комисията LIBE и Андрей Новаков. Това, което имах да кажа по въпроса за тази антибългарска акция на социалисти, комунисти, зелени и леви либерали, съм го казал в работната група на ЕНП в комисията LIBE, както и пред парламентарната група. Въпреки препоръката на Медицинската служба на парламента депутатите от т.нар. рискова група 100% да избягват участие в заседания в закрити помещения, ще присъствам в пленарната зала, за да чуя и видя до каква още низост могат да паднат хулителите на България. "Отровеният" от злоба протестър Минеков няма да бъде допуснат в Парламента. Гласуването на резолюцията ще е в четвъртък и тогава ще стане ясно кои политически сили в Европа са приятели на България и кои са тези, които не ни мислят доброто. Що се отнася до поведението на инициаторите на дебата - Йончева и Кънев, то е ясно, че дружбата между БСП и ДБ ще укрепне още повече след този дебат. За да се мъчи и страда България.

Резолюцията беше приета на 1 октомври от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на ЕП. Вносител е председателят на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар. В нея се изразява загриженост относно постоянната липса на видими резултати при разследванията на корупция по високите етажи, относно сериозното влошаване на положението със свободата на медиите в България.

Окончателното гласуване е предвидено за четвъртък, 8 октомври.