Във Франция летните ваканции са нещо "свещено" и то дотолкова, че правителството е готово да промени собствените си политики за ваксинация срещу COVID-19 така, че да позволи на френските работници да бъдат на плажа, без да се притесняват за втората игла, пише CNN.

Докато това се случи обаче, в страната се надига сериозно общественото възмущение от предполагаемата възможност строгият вакцинационен план да застраши лятната почивка на хората. Именно тези опасения успяха да обединят едно от най-големите разделения във Франция: "juilletistes" - тези, които почиват през юли - и "aoûtiens" - тези, които предпочитат ваканциите през август.

За да успокоят обществото, властите се съгласиха да се откажат от насоки, според които втората игла обикновено трябва да бъде получена на същото място като първата. Сега хората могат да избират местата, включително популярните дестинации за почивка.

Ежемесечното предпочитание на френските търсачи на слънце може да изглежда просто любопитство за останалия свят, но за тези, които живеят там, това е сериозен въпрос - и този, който цяла година остави нацията в застой.

Всеки, който има планове да посети Франция и по-конкретно Париж през летните месеци, трябва също да погледне сериозно на тези разпоредби, особено ако не иска да открие любимия си парижки ресторант затворен от седмици или ако иска да избегне едно от най-големите задръствания в света.

Да разбереш защо някои хора във Франция предпочитат августовските ваканции, а други предпочитат да почиват юли, е да като да влезеш в обувките на един французин.

"Всички във Франция очакват с нетърпение летните ваканции", казва Жулиен Луап, 30-годишен мъж, който предпочита да почива август. "Това е като Коледа, но през лятото."

За гордия парижанин Луап причината, поради която август е по-добър от юли за почивка, е проста: Париж е твърде вълнуващ, за да напусне през юли. Всяка година градът организира грандиозно шоу с фойерверки за 14 юли, френския национален празник, придружено от публични събития и частни партита.

Фойерверките на плажа

Когато стане август, градът е превзет от друга сензация: спокойствието. Повечето жилищни райони на града ще бъдат опразнени, когато жителите им тръгнат на почивка, което дава на Артур Кюел, 26-годишен жител, друга причина да не ходи на почивка през юли.

Кюел не иска да се върне от ваканция в края на юли в празен град и да е на работа по това време, докато повечето от колегите му са далеч, наслаждавайки се на августовското си свободно време на плажа. Освен това август за него означава и по-добро време, гарантирано от слънчевите лъчи.

"През юли има по-малко хора", казва Кюел. "И времето също е по-лошо, а имам нужда от слънце."

Но за много от любителите на юли по-малко претъпканият плаж е по-ценен от по-слънчевия и по-горещия. Освен това празнуването на 14 юли на празен и релаксиращ плаж е също толкова забавно, колкото и организирането на парти в Париж.

"Имате фойерверки на плажа", казва Джулиет Гаш, 21-годишна. "Докато за 15 август плажовете обикновено са пълни."

Цената за почивка през юли също е по-ниска, тъй като търсенето на хотелски стаи обикновено е по-слабо, отколкото през август.

Летуващите във Франция са резервирали 23,4 милиона нощувки през юли спрямо 24,8 милиона нощувки през август през лятото на 2019 г., последният предпандемичен летен ваканционен сезон, сочи проучване, публикувано от френския Национален институт за статистика и икономически изследвания.

Въпреки че са разделени по много фронтове, juilletistes и aoûtiens могат да се споразумеят за едно нещо, за което нито един от месеците им не е добър: трафикът.

"Задръстванията са нещо като традиция", казва Гаче. "Дори и да напуснете дома си в четири сутринта, което обикновено прави семейството ми, защото сме "психо", винаги ще се озовете в задръствания."

"Задръстването на века"

Пътуването в малко, понякога не климатизирано превозно средство с трима или четирима други членове на семейството на магистрала A7 е спомен от детството, споделен от много французи. Тази магистрала, свързваща френските градове Лион и Марсилия през долината на река Рона, е наречена "слънчева магистрала", тъй като води до слънчевата Френска Ривиера.

Най-скандалното годишно задръстване във Франция се случва всяка година в събота от седмицата, когато юли се среща с август. Това е денят, когато завръщащите се juilletistes се сблъскват със заминаващите aoûtiens, което води до задръствания в цялата страна.

Embed from Getty Images

"Тази година, както и предишните години, очакваме над 700 километра задръствания", каза Фабрис Вела, главен експерт в Службата за информация за движението на френското транспортно министерство.

Всъщност, трафик услугата е създадена в резултат на огромното задръстване - това от 1975 г., наречено "задръстването на века". На 2 август 1975 г. на 800-километровия Национален път 10, който по това време свързва Париж с Испания, се наблюдава пик на задръстване от 450 километра, което означава, че половината от пътя е блокирана.

Embed from Getty Images

Понастоящем Службата използва четирицветна система за класиране, за да посочи нивото на задръстване - със зелено в добрия случай и черно в лошия. Франция вижда само един или два "черни дни" всяка година, когато цялата страна е покрита с черно и обикновено "пресичащият ден" ще бъде един от тях, казва още Вела.

Градът в застой

Една от основните причини за френската страст към лятната ваканция е, че френското трудово законодателство гарантира пет седмици платен отпуск за по-голямата част от работната сила. Всъщност Франция е първата европейска държава, която прилага обобщена двуседмична платена ваканция през 1936 г. при социалистическото правителство, водено от Леон Блум.

"Това остава една от най-символните разпоредби в трудовото законодателство", казват експерти. Стотици хиляди френски работници придобиват правото да имат лятна ваканция - привилегия, запазена преди това за буржоазията и аристокрацията.

Любовта на французите към почивката означава също, че туристите, които планират да посетят Париж това лято, особено през август, ще открият повечето ресторанти и кафенета затворени. По това време в столицата е трудно да се намери дори тоалетна.