Израелските военни и шпионски служби се смятат за едни от най-добрите в света, но в събота оперативни и разузнавателни провали доведоха до най-тежкия пробив в израелската отбрана от половин век насам.

Малко преди нападателите от Газа да нахлуят в Израел на разсъмване в събота, израелското разузнаване е засякло рязко повишаване на активността на някои от наблюдаваните от него мрежи на бойци от Газа. Според двама високопоставени израелски служители по сигурността, осъзнавайки, че се случва нещо необичайно, те изпращат сигнал до израелските военни, охраняващи границата с Газа.

Но на предупреждението не е последвала никаква реакция, защото военните не са го получили или не са го прочели.

Малко след това "Хамас", групировката, която контролира Газа, изпраща дронове, за да обезвредят някои от станциите за комуникация и кулите за наблюдение на израелските военни по границата, което е попречило на дежурните служители да наблюдават района от разстояние с видеокамери. Дроновете унищожават и дистанционно управляеми картечници, които Израел е инсталирал на граничните си укрепления, премахвайки ключово средство за борба с наземна атака.

Това улеснява нападателите на Хамас да се приближат и да взривят части от граничната ограда и да я разрушат на няколко места с изненадваща лекота, позволявайки на хиляди палестинци да преминават през пролуките.

Според четирима високопоставени израелски служители в областта на сигурността, пожелали анонимност, тези оперативни пропуски и слабости са били сред широк набор от пропуски в логистиката и разузнаването на израелските служби за сигурност, които са проправили пътя за нахлуването на Газа в Южен Израел.

Наглото проникване в повече от 20 израелски града и военни бази по време на този рейд е най-тежкият пробив в отбраната на Израел от 50 години насам и разрушава чувството за сигурност на нацията. В продължение на часове най-силната армия в Близкия изток беше безсилна да се противопостави на далеч по-слаб враг, оставяйки селищата беззащитни през по-голямата част от деня срещу отряди нападатели, които убиха повече от 1000 израелци, включително войници по бельо, отвлякоха най-малко 150 души, превзеха най-малко четири военни лагера и се разпространиха на повече от 70 квадратни километра от израелската територия.

Четиримата служители заявяват, че успехът на нападението, въз основа на тяхната първоначална оценка, се корени в множество провали в областта на сигурността от страна на израелската разузнавателна общност и военните, сред които:

  • невъзможност на служителите на разузнаването да наблюдават ключови комуникационни канали, използвани от палестинските нападатели;
  • прекомерна зависимост от оборудването за наблюдение на границите, което лесно е било изключено от нападателите, което им е позволило да нахлуят във военни бази и да убият войници в леглата им;
  • съсредоточаване на командирите в една-единствена гранична база, която беше превзета в началната фаза на нахлуването, което попречи на комуникацията с останалите въоръжени сили;
  • готовност да се приемат за чиста монета твърденията на военните командири от Газа, направени по частни канали, за които палестинците са знаели, че са наблюдавани от Израел, че не се подготвят за битка.

"Харчим милиарди и милиарди за събиране на разузнавателна информация за Хамас", казва Йоел Гузански, бивш високопоставен служител в Съвета за национална сигурност на Израел. "След това за секунда всичко се срина като домино", добавя той.

Първият провал се заражда месеци преди нападението, тъй като израелските ръководители на службите за сигурност правят погрешни предположения за степента на заплахата, която Хамас представлява за Израел от Газа.

През последната година Хамас не участва в две битки, което позволи на Палестински ислямски джихад, по-малка въоръжена групировка в Газа, да се изправи сама срещу Израел. Миналия месец ръководството на Хамас също така прекрати периода на размирици по границата в споразумение, постигнато с посредничеството на Катар, като остави впечатлението, че не търси ескалация.

"Хамас е много, много сдържан и разбира последиците от по-нататъшно противопоставяне", казва Цачи Ханегби, съветник по националната сигурност на Израел, в радиоинтервю шест дни преди нападението.

Когато миналата седмица служители на израелското разузнаване информират висшите ръководители на службите за сигурност за най-неотложните заплахи за отбраната на страната, те се съсредоточават върху опасностите, които представляват ливанските бойци по северната граница на Израел. Предизвикателството от страна на Хамас, почти не е споменато.

Според двама от израелските служители, в разговорите си оперативните работници на Хамас, които разговарят помежду си, когато са подслушвани от израелските разузнавателни агенти, също дават да се разбере, че се стремят да избегнат нова война с Израел толкова скоро след разрушителния двуседмичен конфликт през май 2021 г. По думите им израелското разузнаване сега проверява дали тези разговори са били истински или инсценирани.

Следващият провал е бил оперативен.

Двама от служителите казват, че израелската система за наблюдение на границата почти изцяло разчита на камери, сензори и картечници, които се управляват дистанционно.

Израелските командири са били прекалено уверени в непробиваемостта на системата. Те са смятали, че комбинацията от дистанционно наблюдение и оръжия, бариери над земята и подземна стена, която да пречи на Хамас да прокопава тунели към Израел, прави масовото проникване малко вероятно, което намалява необходимостта от физическо разполагане на значителен брой войници по самата гранична линия.

След като системата е въведена, военните започват да намаляват броя на войниците там, като ги преместват в други проблемни райони, включително Западния бряг, казва Израел Зив, пенсиониран генерал-майор, който дълги години командва сухопътните сили в южната част на страната, служи като началник на оперативния отдел на Израелските отбранителни сили от 2003 до 2005 г. и наскоро отново е приет в резерва заради войната.

"Намаляването на силите изглеждаше разумно заради строежа на оградата и аурата, която създадоха около нея, сякаш е непробиваема и нищо няма да може да я премине", казва той.

Но системата за дистанционно управление е имала уязвимост: Тя също може да бъде унищожена дистанционно.

От Хамас са се възползвали от тази слабост, като са пратили дронове, за да атакуват кулите, които предават сигналите към и от системата за наблюдение, казват официалните лица.

Без необходимите сигнали системата е била безполезна. Войниците, разположени в контролните зали зад фронтовата линия, не получават съобщения, че оградата, разделяща Газа и Израел, е пробита, и не могат да гледат видео, което да им показва къде нападателите на Хамас пробиват загражденията с багери. Освен това стената се е оказала по-лесна за пробиване, отколкото са очаквали израелските служители.

Това позволи на повече от 1500 бойци от Газа да преминат през близо 30 точки границата, някои от тях с делтапланери, които прелитаха над барикадите, и да достигнат поне четири израелски военни бази, без да бъдат прехванати.

Снимки, споделени от един от израелските служители, показват, че след това десетки израелски войници са били застреляни, докато са спели в спалните си помещения. Някои от тях все още са били по бельо.

Вторият оперативен неуспех е съсредоточаването на командирите на едно място по границата с Газа. След като базата била превзета, повечето от висшите офицери са били убити, ранени или взети за заложници, твърдят двама от израелските служители.

Тази ситуация, в съчетание с проблемите в комуникацията, причинени от ударите на дроновете, не позволява да се осъществи координиран отговор. Това е попречило на всички по границата да разберат целия обхват на нападението, включително и на командирите, които се втурнали от други части на Израел, за да започнат контраатака.

"Беше много трудно да се разбере каква е картината на различните терористични атаки", каза бригаден генерал Дан Голдфус, израелски командир, който участва в провеждането на контраатаката.

В един момент на терен генералът случайно се среща с командир от друга бригада. Там и тогава двамата мъже решават ad hoc кои села ще се опитат да превземат съответните им части. "Решавахме само помежду си. И така минавахме от едно село към друго", казва генералът.

Всичко това означава, че е било трудно, особено в ранните етапи, да се съобщи за сериозността на ситуацията на висшето военно командване в Тел Авив.

В резултат на това никой там не е усетил спешната нужда от масирано и бързо въздушно прикритие, дори когато в социалните мрежи се появиха съобщения за нападения в много общини. Според двама от израелските служители и оцелели от нападенията, на военновъздушните сили са били необходими часове, за да започнат работа над голяма част от района, въпреки че разполагат с бази само на няколко минути полет.

Последиците са катастрофални за сигурността на Израел, както и потенциално вредят на репутацията му в региона като надежден военен партньор.

Преди събота "Израел беше ценност за много страни в региона по въпросите на сигурността. Сега имиджът е, че Израел не е положителен", казва Гузански.

Израелските служби за сигурност не оспорват мащаба на първоначалния си провал. Но казват, че той може да бъде разследван едва след края на войната.

"Ще приключим с това", каза подполковник Ричард Хехт, говорител на военните, докато армията се опитваше да си върне контрола над общините в събота и допълни: "Знаете, че това ще бъде разследвано".