Министърът на образованието на Полша Пшемислав Чарнек, че е "предприел стъпки" към екстрадирането на Ярослав Хунка, 98-годишният украински ветеран от нацистката дивизия на СС "Галичина", който беше пламенно почетен от канадските парламентаристи миналата седмица, пише "Политико".

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Канада миналия петък председателят на Камарата на представителите Антъни Рота представи Хунка като "украински герой, борил се срещу руснаците за независимостта на Украйна през Втората световна война, което предизвика бурните овации на парламентаристите.

Но отдаването на почит предизвика вълна от критики от страна на еврейски организации, групи за защита на правата на човека и лидери от цял свят, тъй като Хунка се е сражавал в състава на Първа украинска дивизия - известна още като 14-та пехотна дивизия на СС "Галичина", която е воювала под командването на нацистите на страната на хитлеристка Германия срещу Червената армия.

"С оглед на скандалните събития в канадския парламент, при които в присъствието на президента Зеленски беше почетен член на престъпното нацистко формирование SS Galizien, предприех стъпки за евентуалното екстрадиране на този човек в Полша", заяви Чарнек в X (преди това в Twitter).

В писмо до полския Институт за национална памет - орган, който проучва и разследва минали престъпления срещу полската нация, Чарнек го моли "спешно да проучи" дали Хунка е издирван за престъпления срещу полското население от еврейски произход, като добавя, че "признаците за такива престъпления са основание да се подаде молба до Канада за екстрадирането му".

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви пред медиите, че ситуацията е "изключително притеснителна" и "дълбоко смущаваща" за Канада. Оттогава Антъни Рота се извини и заяви, че поема "пълна отговорност" за инцидента.

"Това, което се случи в петък, е напълно неприемливо", добави във вторник външният министър на Канада Мелани Жоли. "Това беше срам за Камарата и за канадците и мисля, че председателят трябва да се вслуша в членовете на Камарата и да се оттегли." Междувременно Рота подаде оставка.

Опозицията и редица коментатори в Канада смятат, че премиерът Трюдо е отговорен за скандала с отдаването на почит на ветеран от СС, съобщава пише в. "Ню Йорк Таймс".

Лори Търнбул, професор по обществени и международни отношения в университета "Далхуси" в Халифакс, заяви, че никой не се съмнява, че "това е била истинска грешка" от страна на председателя на Камарата на общините Антъни Рот. "Но това няма значение. Факт е, че ние все още сме страна, която накара Зеленски да аплодира на някого, който се е сражавал за нацистите. Не виждам как това може да се разреши без някакво признание от страна на премиера, че се е случило нещо наистина ужасно", заяви Търнбул.

Също така, лидерът на консерваторите Пиер Поилиевр обвини Трюдо, че не е проверил гостите на събитието в парламента.

Ръководителят на правителствената камара заяви от името на Трюдо, че поканата към Ярослав Хунка е била отправена без знанието на правителството. Кабинетът на министър-председателя също така заявява, че отговорността за проверката на сигурността на събитието е единствено на Камарата на общините, а не на който и да е орган, подчинен на правителството.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че Канада отдавна е заела позицията, че самото членуване в 14-та дивизия на СС "Галичина" не представлява военно престъпление, въпреки че отделни лица могат да бъдат подведени под отговорност за конкретни зверства. През 1985 г. национална комисия установява, че няма доказателства бивши членове на тази СС дивизия, живеещи в Канада, да са участвали във военни престъпления. Еврейските организации критикуват тази позиция, а възмущението от присъствието на ветеран от СС в канадския парламент подновява призивите за нейното преразглеждане.

Изданието цитира и думите на Доминик Арел, председател на катедрата по украински изследвания в Университета в Отава. "Тъй като те са били обучавани от офицери от СС, можете да си представите политическата обработка, през която са минавали. Дори целта им да е била независимост, отрядът се е сражавал на страната на нацистите и е бил обучаван от тях. В това няма никакво съмнение", казва Арел.

Мнозина в Украйна са склонни да обвиняват "руски интриги" и групите, които ги подкрепят Русия на Запад, за скандала, който избухна около аплодисментите за ветерана есесовец Хунка в канадския парламент. Това обаче е много опростена картина, пише украинското издание "Страна".

Русия постоянно се опитва да използва различни информационни поводи, за да подкопае доверието на Запада в Украйна, но западните лидери почти никога не реагират, а призовават публиката "да не се поддава на руската пропаганда". Първоначално същата реакция се наблюдаваше и по отношение на скандала с ветерана от СС. Канадските власти явно се опитваха да го потулят. Но в крайна сметка председателят на Камарата на общините на Канада се извини, а след това беше принуден и да подаде оставка.

Основната причина е идеологическа. Във водещите западни държави на власт са ляволиберални елити, за които всеки национализъм е зло. Особено радикалният (интегрален) национализъм на ОУН и бандеровците, да не говорим за дивизията на СС "Галичина", която се е сражавала като част от войските на нацистка Германия.

Ето защо правителството на Трюдо (един от най-видните представители на ляво-либералния мейнстрийм) не можа да пренебрегне скандала, въпреки цялото си желание да го направи.

В същото време традиционно украинският национализъм на Запад, и особено в Съединените щати, се толерира по две причини. Първо, той се възприемаше като необходим елемент в борбата срещу Русия (и още повече сега, по време на пълномащабната война). Второ, поради голямото влияние на представителите на украинската диаспора при определянето на политиката на Вашингтон по отношение на Украйна.

Когато обаче националистическите теми излязат извън границите на страната (престанат да бъдат "за вътрешна консумация"), реакцията, както показа скандалът в канадския парламент, може да бъде остра.

В същото време влиянието на националистите и крайната десница в Украйна явно нараства по време на войната. Създадените на базата на техните организации отряди (например "Азов") са сред най-известните, активни и медийно пропагандирани.

А след края на войната идеологическият дисонанс между "по-левия" Запад и "по-дясната" Украйна може да се превърне в един от проблемите в отношенията на Киев със западните му съюзници. Особено като се има предвид стремежът за присъединяване към ЕС, пише изданието.

Що се отнася до Полша, където сега на власт са не леви либерали, а десни консерватори, това е отделен случай. Там претенциите към украинския национализъм са от друг вид, свързани с исторически моменти, които са фундаментално важни за полската десница, пише още "Страна".