Когато водиш екзистенциална война, последното нещо, за което трябва да се притесняваш, е резултатът от избори, върху които не можеш да окажеш никакво влияние, защото изборът се прави от други хора. Ще трябва да работите с този избор, който и да е той.

Това каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пред "Политико" по-рано тази седмица. Запитан как тазгодишните избори в Европа и, което е по-важно, в САЩ могат да повлияят на Украйна, която упорито защитава своята независимост и суверенитет срещу гигантския си съсед Русия, той отговори: "Каквото и да се случи, ще трябва да намерим начин да си взаимодействаме с победителите в изборите".

Не всеки е толкова философски настроен като Кулеба. Перспективата Тръмп да се завърне в Белия дом е надвиснала над тази война, а Украйна и Европа вече са имали неприятно предчувствие за това как може да изглежда едно второ президентство на Тръмп: Пакетът от решаващи помощи в размер на 60 млрд. долара на президента на САЩ Джо Байдън от месеци се бави на Капитолийския хълм, най-вече заради подкрепящите Тръмп републикански депутати.

Подобни политически сътресения и трусове вероятно само ще се увеличават с наближаването на същинските президентски избори в САЩ. И подобно на пеперуди, все повече законодатели може би ще искат да се приближат до светлината на Тръмп, надявайки се да се греят в нея за собствена електорална изгода.

Самият Тръмп демонстрира безразличие към украинската териториална цялост, като заяви, че лесно би могъл да сложи край на войната в рамките на 24 часа, като настоява украинският президент Володимир Зеленски и руският президент Владимир Путин да се споразумеят - което по същество означава, че Москва ще запази част от Украйна и ще започне отново войната си, когато й е удобно.

Но когато предизборните игри приключат, как ще играе Украйна в Белия дом на Тръмп? Ще бъде ли видяна в пълната си светлина - като определяща бъдещето на глобалната сигурност, трансатлантическите отношения и дори собствената сигурност на Америка?

Старши съветникът в кабинета на Зеленски Михайло Подоляк разчита, че това ще се случи. "Разбирам, че вътрешнополитическият дневен ред сега е доминиращ, защото се готвят за президентските избори. Но инвестицията в Украйна е инвестиция в репутацията на Америка, в нейното господство, в правото ѝ да предписва глобални правила и да следи те да не бъдат нарушавани", казва той. С други думи, националните интереси на Америка ще се задействат, а в случая с тази война "Америка на първо място" и "Украйна на първо място" всъщност са едно и също. "Би било странно, ако беше другояче", добави той.

Оптимистично настроеният Подоляк предложи и едно от най-интригуващите обяснения защо Тръмп може да се надява да продължи политиката на Байдън в подкрепа на Украйна - обяснение, което би се харесало на човек, който без съмнение би се подписал под мнението на бившия американски президент Калвин Кулидж, че "основният бизнес на американския народ е бизнесът".

Според него има очевидни "търговски ползи за американския военнопромишлен комплекс" от снабдяването на Украйна с оръжия и боеприпаси и от това да се покаже колко ефективни и усъвършенствани са техните оръжия на бойното поле в сравнение с руските. "През 2023 г. Русия ще загуби 53% от пазара за износ на оръжия, защото техните оръжия не са ефективни. Американският военно-промишлен комплекс е основен донор на американските политически партии, наред с други неща, а продажбите означават работни места и печалби", казва Подоляк.

И ако всичко друго се провали, старши съветникът вярва в комуникационните умения на Зеленски, когато става въпрос за спечелване на Тръмп - с други думи, в дарбата му да говори. "Той е способен да се докосне до емоциите и мисленето на политиците в различните страни и е добър в това да определи точно аргументите, които ще им повлияят. Много е готино да го видиш как го прави", казва Подоляк на чаша чай в любимия си ресторант в правителствения квартал на Киев.

Никой не се съмнява в красноречието на Зеленски - той многократно е доказвал способността си на шоумен да завладява сърцата на събеседниците и да се свързва с разнообразна аудитория. Но и преди той е надценявал уменията си. Със сигурност го е направил с Путин, като в предизборната си кампания през 2019 г. обеща, че ще успее да сключи мирно споразумение с руския лидер. А според бивш старши съветник на украинското разузнаване, пожелал анонимност, той е направил същото в навечерието на пълномащабната инвазия на Русия преди две години, все още мислейки, че може да предотврати катастрофата и да убеди Путин да се съгласи на споразумение.

Така че, изглежда, някои хора са неподатливи на неговата убедителност.

От своя страна Зеленски по-рано заяви, че ако Путин се надява преизбирането на Тръмп да донесе на Русия военна победа, руският лидер греши. Тръмп "никога" няма да подкрепи Путин, каза той през септември миналата година. Оттогава обаче тази увереност се е изпарила, като Зеленски изрази недвусмислена загриженост във връзка с дръзкото предложение на Тръмп, че може да сложи край на войната в рамките на един ден.

Описвайки хвалбата като "много опасна", украинският лидер заяви пред британския Channel Four News, че се надява това да е просто предизборна агитация. След това добави, че идеята, че като президент Тръмп може едностранно да вземе решения, които да навредят на Украйна, "наистина ме кара да бъда доста стресиран".

Все пак част от този стрес може да е била облекчена, когато Тръмп каза на своя приятел британския популист Найджъл Фараж в неотдавнашно интервю, че, разбира се, САЩ "на 100 процента" ще останат в трансатлантическия съюз - отменяйки по-ранното си насърчаване на Русия да "прави каквото си иска" със страните от НАТО, които не изпълняват финансовите си задължения.

Но дори и Тръмп да се отнася по-меко към западните си съюзници, които презираше през по-голямата част от първия си мандат, това решава само половината от проблема - все още трябва да се справяме с неговата непредсказуемост, която прави изчисленията за това как би могъл да се държи толкова объркващи. А това е особено ужасяваща перспектива за страна, която е в борбата за съществуването си. Именно емоционалният, обиден Тръмп, този, който лесно се обижда и позволява на личните претенции да засенчат геополитиката, притеснява украинците повече от всичко друго при поражение на Байдън. А има и група привърженици на Тръмп, които се възхищават на Путин - като консервативния коментатор Тъкър Карлсън и републиканеца от Камарата на представителите Марджъри Тейлър Грийн - които ще се стремят да разпалят огъня на неговата неприязън към Украйна.

Така ключовият въпрос, повдигнат от високопоставени служители в Киев, е дали Тръмп няма да изпитва неприязън към украинския президент за това, че не успя да изпълни това, което той и бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани се опитаха да наложат на Зеленски преди последните избори - да обявят разследване на украинските сделки на адвоката и бизнесмен Хънтър Байдън, колкото и неоснователно да е то, за да опетнят баща му Джо Байдън.

Както става ясно от книгата на помощника на Джулиани Лев Парнас "Дипломация в сянка", и Тръмп, и Джулиани са били все по-яростни заради увъртането на Украйна, когато е трябвало да се обяви разследване. Те са били особено раздразнени от главния съветник на Зеленски Андрий Ермак, който изглежда е обещал по време на прословутата среща в Мадрид през 2019 г., че Киев наистина ще обяви разследване - само че не го направи.

"Ще може ли Ермак да общува с който и да е съветник по националната сигурност на Тръмп, както го прави с Джейк Съливан [сегашния съветник на Байдън]?", попита бивш съветник на Зеленски, който помоли да не бъде назоваван. "Някак си не мисля така", отговори сам той.

Но един американски лобист за Украйна черпи известно успокоение от факта, че Тръмп се е съгласил да достави смъртоносни оръжия на Украйна, докато е бил на поста си, отменяйки отказа на бившия президент на САЩ Барак Обама да направи това. Той също така отбеляза, че Тръмп с удоволствие е санкционирал всяка фирма, която е помогнала на руската държавна газова компания "Газпром" да завърши газопровода "Северен поток 2".

Кулеба изказа подобна теза и през януари: "Кой продаде първото американско оръжие на Украйна? Президентът Тръмп [ни изпрати] джавелини. Кой стартира програмата за безплатна доставка на първите военни кораби - катерите "Айлънд" и "Марк VI" - на Украйна? Тръмп. Кой се пребори с проекта "Северен поток 2"? Това беше Тръмп."

Външният министър подчерта, че това е повтарящ се модел от 2014 г. насам, когато Москва за първи път навлезе в Донбас след прозападното въстание на Майдана в Украйна.

"Путин атакува и изчаква изборите в други държави, намесва се в тях, опитвайки се да доведе на власт тези, които ще бъдат по-сговорчиви за него. Или поне така си мисли", каза той. Но "изборите никога не работят за него и затова той чака нов кръг избори, надявайки се, че те ще се проведат".

Ще трябва да изчакаме и да видим дали сега това ще се промени - украинците възлагат надежди, че това няма да се случи.

Превод: Dir.bg