Почина търговецът на антики и писател Форест Фен, който се прослави с това, че зарови сандък със злато и скъпоценности и накара стотици хиляди хора да го търсят години наред, съобщи Асошиейтед прес. Фен бе на 90 години. Той е починал в понеделник от естествена смърт в дома си в Санта Фе, Ню Мексико.

През юни Фен обяви, че съкровището му е открито в щата Уайоминг от човек, чието име не съобщи. То бе скрито преди десет години в Скалистите планини и милионерът даде насоки за мястото в поема, която публикува в автобиографията си през 2010 г.

Фен разказваше, че е близо десетилетие е опаковал и разопаковал бронзовия сандък, в който добавял редки златни монети и кюлчета. В ковчежето сложил животински фигурки от доколумбова Америка, праисторически "огледала" от полирано злато, древни китайски статуетки от кехлибар и антични бижута с рубини и смарагди.

Търговецът на антики винаги обясняваше, че е скрил съкровището, за да накара хората да влязат дълбоко сред природата и за да им даде шанс да преживеят старомодно приключение в преследване на богатство.

Издирването на имането се превърна в нещо като култ - много хора напуснаха работа и се посветиха на издирването му. Други пък похарчиха спестяванията си, за да организират експедиции. Полицията в Ню Мексико и други щати призоваваше Фен да прекрати кампанията, защото хората се излагаха на риск в търсене на съкровището. Но Фен не го стори с аргумента, че би било несправедливо към онези, които вече са инвестирали време, енергия и средства в издирването.

Той се опита да стесни параметрите на търсене, като повтаряше, че 18-килограмовото ковчеже не е на опасно място, на което един възрастен мъж не би могъл да стигне сам. Но мнозина пренебрегваха това указание и се впускаха в опасни преходи.

След като обяви, че съкровището е открито, Фен призна, че изпитва смесени чувства и че е малко тъжен, задето търсенето вече е приключило.

"Поздравявам хилядите хора, които участваха в издирването и се надявам, че ще продължат да преследват мечтите си с други открития", написа той на сайта си.

Фен решава да започне предизвикателството, след като е диагностициран с рак и лекарите прогнозирали, че ще живее още няколко години.

Израства в Темпъл, Тексас, където баща му е директор на училище. Семейството прекарва летните ваканции в националиня парк Йелоустоун, където Форест и брат му се отдават на експедиции и приключения. Фен служи почти две десетилетия във военновъздушните сили на САЩ, бил е боен пилот във войната във Виетнам. След като се връща, със съпругата и двете си дъщери заживяват в Санта Фе, където той скоро се превръща в популярна личност сред местния елит и успешен собственик на галерия.

Като търговец на изкуство, той често е домакин на известни личности в галерията и в дома си - посреща Джаки Кенеди Онасис, Сам Шепард, Джесика Ланг, Майкъл Дъглас. Дори и след осемдесетата си годишнина продължава да организира бляскави партита.