Безпрецедентно 14 социалисти бяха изключени по време на заседанието на най-висшия орган на партията. Конгресът на БСП направи това, което пленумът в петък не успя, а заедно с тях отстрани и Кирил Добрев за поведение, което е в разрез с устава. 

Предложението за обсъждане на партийния статус на тези делегати и налагане на мярка за партийно въздействие "изключване" направи Таско Ерменков. Извън официалното обяснение за непристойно поведение причината е, че голяма част от тях се качиха на сцената на конгреса в началото на заседанието, след като не им даваха думата. Те бяха отстранени с 490 гласа "за", 82 "против" и 28 "въздържали се", а формалното предложение направи Таско Ерменков.

Така конгресът прекрати членството на Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Анна Пиринска, евродепутата Петър Витанов, досегашния младежки лидер Николай Бериевски, Петя Михалевска, Петко Димитров, Костадин Бурджов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, бившия депутат Валери Жаблянов, Ралица Андреева, проф. Ваня Добрева и Мартин Жлябинков.

Заместникът на Нинова - Атанас Зафиров, пък изброи по кои текстове от устава са изгонените от партията - за отказ да изпълняват решенията на партийните органи, да работят за единството на БСП и с поведението си да пазят доброто име на партията.

Като второ решение след първата порция изключени социалисти беше гласувано отстраняването от БСП на Кирил Добрев. Мотивите изложи зам.-председателят Атанас Зафиров, като посочи, че няма как реабилитираният от ВАС като член на Националния съвет Добрев да остане в партията, защото същевременнно е изключен от редиците й преди това. За неговото изключване гласуваха 498 социалисти, 24 бяха "против", а 15 се въздържаха.

Предложението за изключването провокира възмущението на дългогодишния член на ЦИК, юристката Румяна Сидерова, която предупреди, че такова нещо не се е случвало и по времето на Вълко Червенков. Тя обяви подобен акт за напълно противоуставен.

"Съжалявам, другари, ако гласувате, ще приемете противоуставно решение. И второ - на такова позорище аз присъствам за първи път. Всякакви лозунги за единство отлетяха в пространството. Това вече не е партията, в която съм влизала през 1975 г. като студентка", заяви пред конгреса Сидерова.

"На какво прилича това? Има си начини, има си организации. Така няма да решите кадровия въпрос, така ще го задълбочите", предупреди тя.  "Осъзнайте се какво правите, имам противно предложение", каза уважаваната юристка, но на него не беше обърнато внимание.

Един от изключените, Валери Жаблянов, заяви, че партията е на път да се превърне в извънпарламентарна. 

"Когато се вземат политически решения, които се основават на личното желание, каприза и засегнатата чест на председателя, това е друг вид управление. Надявах се, че този орган все пак може да осмисли критично къде се намираме като партия. Този изключен, онзи включен, ваш и наш списък, това е едно състояние, описано като "война на всеки срещу всеки". Превръщаме се в отрицание на демокрацията и свободата, на всичко онова, което БСП е отстоявала и в най-идиотските години на Костовизма", заяви Жаблянов.

"Времето изтича. Съжалявам, че конгресът реши да се придържа към най-простото правило - този, който ни създава главоболие, най-добре да го няма", обобщи той.

"В партията БСП има еднопартийност, а не многопартийност, не да се хулиганства и да прави партията за смях пред целия дипломатически корпус", отвърна Таско Ерменков, който направи предложението за дисциплинарната мярка, като взе повод от протеста в началото на конгреса и обвиненията в процедурни хватки и недопускане на делегати. 

Именно заради това Ерменков призова за наказания за "антипартийно, хулиганско, невъзпитано поведение". "Ако ние продължим с това поведение на 20-ина наши, хайде с компромис ще го кажа, другари, които не знаят какво е възпитание, които не знаят какво е това партийно поведение и партийна дисциплина, мисля, че няма да стигнем далеч", предупреди той. Ерменков настоя Изпълнителното бюро и пленум след него да се занимаят с поведението им, защото тези социалисти "опозориха партията пред целия български народ".

Ерменков каза, че в петък е бил единственият, който е помолил да не се предприемат такива мерки. "Видимо съм ги надценил, те нямат морал", заключи той. Но въпросът изобщо не стигна до пленум и до заседание на ръководството, а беше скорострелно решен още на конгреса.

По-рано Мандатната комисия не допусна Кирил Добрев и Калоян Паргов като делегати на конгреса и не призна възстановяването на Добрев. По отношение на Калоян Паргов комисията реши, че не е изтекла една година от наложеното му наказание, поради което не е делегат на конгреса. Шефката на комисията АтанаскаТенева отчете, че от 976 делегати на Конгреса, присъстват 800, а 175 ги няма, като между двата конгреса Михаил Миков е напуснал партията.

Нинова пък се извини не на изключените социалисти, а на останалите делегати.

"Не заслужавате това", обърна се тя към залата в края на конгреса. "Приемете нашата благодарност и извинение, допълни соцлидерката по повод факта, че 250 социалисти започнаха да скандират "оставка" и напуснаха залата, докато тя представяше политическия доклад. Недопуснатите делегати също скандираха "оставка" в кулоарите на конгреса. 

В началото на конгреса евродепутатът Петър Витанов, впоследствие изключен от партията, поиска първа точка в дневния ред да бъде прекратяването на мандата на соцлидерката. Искането на Витанов беше подкрепено и от други социалисти, сред които и Крум Зарков. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване от водещия заседанието Георги Свиленски, който обясни, че било противоуставно.

Конгресът на БСП реши да бори и "джендърството" в класната стая. Делегатите възложиха на Националния съвет на партията да започне организацията на национален референдум за осуетяване на проникването на "джендър" идеологията в училищата.

Предложението беше направено от плевенски социалисти, които изразиха безпокойство от зачестилите опити за проникване на тази идеология в училищата. "В името на нашите деца и защитата на християнските ценности и семейството предлагаме Конгресът да вземе решение за иницииране от БСП на национален референдум "за" или "против" "джендър" идеологията в училищата", каза Стефан Бурджев, а бившият депутат Иван Ченчев го подкрепи.

След апел на Румен Овчаров конгресът да го защити във връзка с вкарването му в списъка "Магнитски" на САЩ, БСП прие решение, с което застава зад отстояването на българския национален интерес в енергетиката и подкрепя експертите, които го защитават.

Малко след 16.00 часа конгресът беше преждевременно закрит с обяснението, че дневният ред е изчерпан. Първоначално форумът трябваше да протече в два дни - на 11 и 12 февруари.