Въпреки различни позиции за войната в Украйна ЕС изглежда не се отказва от напредък в отношенията си с Пекин. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел може да посетят Китай до края на първата половина на тази година, съобщи китайският в. "Глобал таймс", като се позова на китайския посланик в ЕС Фу Цун.

Френският президент Еманюел Макрон на свой ред обяви, че през април ще посети Китай.

Върви подготовката за посещението на Фон дер Лайен и Шарл Мишел и се очаква скоро да започнат "много чести взаимни посещения на високо ниво" между ЕС и Китай, казва Фу в интервю, публикувано в "Глобал таймс", цитирано от БТА.

Дипломатът изтъква, че гневът на ЕС по отношение на Китай във връзка с Украйна е "много ирационален" и че Китай не иска този въпрос да се отрази на развитието на връзките с ЕС.

След като е петък китайското външно министерство публикува документ, в който изложи визията си за това как може конфликтът в Украйна да бъде прекратен, посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо изрази пред репортери в Пекин някои резерви на ЕС по отношение на части от този документ.

"Никъде не се говори за агресор, което е странно, защото е ясно, че има агресор и жертва на агресия", изтъкна Толедо.

Унгария обаче хареса плана. Външният министър Петер Сиярто каза, че още в началото на седмицата е обсъдил плана от 12 точки с най-високопоставения китайски дипломат Ван И. Това обсъждане се е състояло по време на визитата на Ван И в Будапеща.

"Напълно съм съгласен, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни в света трябва да се уважават", каза Сиярто, като по този начин изрази съгласието на Унгария с ключовите идеи, изложени в китайския план.

През декември Фу заяви, че войната е поставила Китай в много трудно положение, що се отнася до отношенията с ЕС, припомня Ройтерс.

Към Китай в началото на април ще поеме и Еманюел Макрон. Той призова Пекин да помогне на Запада за оказване на натиск върху Русия за "спиране на агресията" и "изграждане на мира".

Френският държавен глава заяви, че мир не е възможен без спиране на руската агресия и изтегляне на руските войски от Украйна.