Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън контрол, като отбелязва, че диалогът и преговорите са единствените възможни начини да се реши конфликтът, се казва в документ, разпространен днес от китайското външно министерство в деня, в който войната в Украйна навлизе във втората си година. Пекин се обяви категорично против използването на ядрено оръжие.

Общото събрание на ООН пък прие с огромно мнозинство необвързваща резолюция, с която призова Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си. 

Планът на Пекин предвижда отменяне на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки, с които да се гарантира сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно.

Предложенията на Китай доразвива отдавна поддържани от Китай позиции, включително необходимостта от ефективно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни, отбелязва АП.

"Манталитетът на Студената война трябва да бъде изоставен. Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове", се казва в документа.

"Конфликтът и войната не са от полза за никой. Всички страни трябва да останат разумни и да проявяват сдържаност, да избягват разпалването на огъня и да предотвратят влошаването на кризата или излизането ѝ извън контрол", се казва в документа, допълва Ройтерс.

Украйна нарече китайския план "добър знак" и заяви, че очаква Пекин да бъде по-активен в подкрепата си за Украйна.

"Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си", заяви на същата пресконференция украинският шарже д'афер Жана Лешчинска.

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо, заяви на брифинг в Пекин, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, но ЕС ще го проучи. "Ако документът за позицията е положителен знак за Украйна, тогава това ще е положителен знак и за ЕС", обясни Толедо. 

Какво още се казва в плана на Пекин

"Не трябва да се използват ядрени оръжия и да се водят ядрени войни", заявява китайското външно министерство. "Ние се противопоставяме на разработването, използването на биологични и химически оръжия от който и да е държава при каквито и да било обстоятелства", допълва ведомството.

Руският президент Владимир Путин даде сигнал, че ще положи по-големи усилия в конфликта в Украйна, въпреки големите поражения на бойното поле през изминалата година. Той повдигна въпроса за ядрените оръжия, като обяви плановете си за разполагане на новите междуконтинентални балистични ракети "Сармат".

Проблемите не могат да се решат чрез едностранни санкции и максимален натиск не могат да решат въпроса и че "те само създават нови проблеми", посочва китайското външно министерство.

"Китай се противопоставя на едностранните санкции, които не са разрешени от Съвета за сигурност на ООН. Съответните държави трябва да спрат да злоупотребяват едностранните санкции и "юрисдикцията на дългата ръка" срещу други страни", се казва още в документа.

Огромен, но необвързващ, натиск върху Русия 

Междувременно Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си, предаде АП.

Резолюцията бе приета със 141 гласа "за", 7 "против" (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 "въздържал се", като сред тях бе и Китай.

Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, занимаващ се с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир, е парализиран от правото на вето на Русия, отбелязва американската агенция. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, но служат като барометър на световното мнение.

Външни министри и дипломати от повече от 75 държави направиха изказвания по време на продължилите два дни дебати, сред тях и България.

По-късно днес лидерите на Г-7 ще се съберат, за да съгласуват предоставянето на допълнителна помощ на Киев.