Трийсетте държави членки на НАТО подчертаха своята подкрепа за Украйна на годишнината от руската инвазия и обявиха, че отбранителният пакт е станал по-силен през изминалата година, предаде ДПА.

"Ние, съюзниците от пакта, потвърждаваме нашата солидарност с правителството и народа на Украйна", се посочва в разпространено днес изявление на НАТО, предаде БТА.

"Потвърждаваме неизменната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се допълва в изявлението.

НАТО посочва, че "Русия носи цялата отговорност за тази война, която е крещящо нарушение на международното право и на Устава на ООН".

"Русия трябва незабавно да спре тази война и да изтегли всичките си военни сили от Украйна", се добавя в изявлението.

"Не може да има безнаказаност за руските военни престъпления и други жестокости. На всички замесени трябва да бъде потърсена отговорност за накърняването и нарушенията на човешките права и международното хуманитарно право, по-специално срещу украинското цивилно население, включително за депортациите на деца и свързано с конфликта сексуално насилие", се казва в изявлението.

НАТО няма доверие на Китай, тъй като той не осъди руската инвазия в Украйна, каза на пресконференция в Талин генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, коментирайки предложения от Пекин мирен план за уреждане на конфликта, предаде АП.

Столтенберг е в Талин, където се присъедини към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за честванията по случай дена на независимостта на Естония.

"Що се отнася до предложените от Китай принципи. Преди всичко нямаме голямо доверие на Китай, тъй като той не успя да осъди руската инвазия. И те подписаха споразумение за безгранично приятелство с Русия преди началото на инвазията", каза Столтенберг.

Скептицизъм по отношение на китайското предложение изрази и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя заяви, че Китай не е изложил цялостен план за мир в Украйна, а само набор от принципи, които "трябва да бъдат тълкувани на фона на факта, че Китай вече избра страна, като например подписа споразумение за безгранична дружба точно преди нахлуването".

"Ще разучим тези принципи, разбира се, но ще направим това, като имаме наум този фон", изтъкна Фон дер Лайен.

В позицията на НАТО се посочва още, че "пактът е по-силен и по-единен от всякога... Значително укрепва потенциала си за сдържане и отбранителния капацитет, и остава готов да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците".

"Приветстваме избора на Финландия и Швеция да станат членки на НАТО... Ще продължим да укрепваме партньорството си с Украйна", казват от алианса. Финландия и Швеция "се солидаризират с това изявление", пише на сайта на НАТО.

"Усилията на Русия да пречупи решимостта на смелия народ на Украйна се провалят", обобщава изявлението.

"Поканих украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс", допълни Столтенберг и изрази надежда, че украинският лидер ще може да присъства на срещата лично.