Повод за острата размяна на реплики стана израелският закон, според който само евреите имат право на самоопределение - т.нар. закон за "националната държава". Законът, приет на 19 юли, подчертава, че "Израел е историческо отечество на еврейския народ и само те (евреите) имат изключителното право на национално самоопределение в него". 

Законът на практика лишава арабския език от статута му на втори официален език наравно с иврит и му отрежда "специален статут" и правото да продължи да бъде използван в израелските институции.

Израелските араби, които наброяват около 1,8 милиона души (около 20 на сто) от 9-милионното население на държавата, окачестви закона като расистки и близък до апартейда.

А днес турският президент Реджеп Ердоган заяви пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието, че израелският закон узаконява потисничеството и показва, че Израел е "най-ционистката, фашистка и расистка страна". Новият израелски закон има за цел да продължи да притеснява и изолира палестинците, каза още турският лидер.

Той изтъкна също, че Израел се е проявил като "терористична държава", атакувайки палестинците с танкове и артилерия, а духът на Адолф Хитлер се е появил отново сред някои от израелските управляващи, цитират го световните агенции.

Израелският премиер Бенямин Нетaняху не закъсня с отговора си. Няколко часа по-късно той заяви, че Турция при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган се превръща в "мрачна диктатура". Ердоган избива сирийци и кюрди и изпраща в затвора десетки хиляди турци, аргументира се Нетаняху.

Турското външно министерство окачестви израелския закон за "националната държава", като закон, който "не зачита нормите на универсалното право и пренебрегва правата на палестинците"..., като закон "морално остарял" и "дискриминационен".

Позицията на ЕС е позиция на "безпокойство от закона".

"Ние сме обезпокоени, изразяваме това безпокойство и ще продължим да работим с израелските власти в този контекст", каза Мая Кочиянчич, говорителка на върховния представител на ЕС по външните отношения. ЕС винаги е заемал много ясна позиция във връзка с решението за две държави в израелско-палестинския конфликт и затова "всяка стъпка, която допълнително би усложнила или осуетила това решение да стане действителност, трябва да бъде избягвана", отбеляза говорителката.

Трябва да се изтъкне, че израелският закон можеше да бъде още по-остър. В последния момент след бурни дебати и след възражения от президента на страната Реувен Ривлин от текста отпаднаха някои още по-крайни формулировки, в които се предвиждаше създаването на общности с изключително еврейско население и се задължаваха съдилищата да действат според ритуалното еврейско право, когато няма съответни юридически прецеденти.

Така в крайния вариант чисто еврейските селища се определят като национална ценност и се насърчава тяхното създаване и развитие. Но критиците и сега смятат, че новият закон ще задълбочи чувството на отчужденост сред арабското население в страната