Скандалът с апартаментите засегна политическия живот в страната на най-високо ниво. Правителството остана без правосъдния си министър Цецка Цачева, както и без зам.-министрите на спорта - Ваня Колева, и на енергетиката - Красимир Първанов.

Отзвукът от оставките им обаче трудно може да се мери с интереса към оттеглянето на Цветан Цветанов. Вторият човек след Бойко Борисов в ГЕРБ напусна парламента, но запази функциите си като ръководител на предизборния щаб и зам.-председател на партията.

Какви са последствията от най-шумната кадрова промяна в кабинета "Борисов-3"? Dir.bg зададе 5 въпроса на двама от изтъкнатите политически анализатори - десният Георги Харизанов и левият Юрий Асланов.

- Кой какво спечели и загуби от водещите политически сили?

Георги Харизанов: Губят всички поради създалото се всеобщо усещане, че властта лъже хората и трупа имоти на техен гръб и с техните пари. И не печели никой, тъй като се видя, че лидери и функционери и на опозиционните партии са в същата ситуация - съмнително ниски цени на изповяданите сделки и съмнения за укрити доходи и данъци. Все пак обаче не бива да се забравя презумпцията за невинност и да се изчакат официалните проверки, тъй като покрай разразилата се драма се чуха много лъжи и нелепици. Нека прокуратурата отсее фактите и видим има ли престъпление.

Юрий Асланов: Кой какво спечели е трудно да се каже, дали някой печели, а кой загуби е ясно - от политическите сили загуби ГЕРБ, друг губещ няма как да има, защото скандалът засегна само тази партия.

Прехвърлянето на топката вляво и към всички други граждани, които може би са правили нарушения, е непочтен опит за измиване на ръце. В момента фокусът е върху тези, които са на власт и имат възможност да злоупотребяват с нея, защото скандалът е за злоупотреба с власт, за търговия с влияние, за използване на властта за облагодетелстване, за привилегии, той не е за апартаменти. Апартаменти имат много хора в държавата.

Чух тези дни да се говори - само ГЕРБ постъпва морално, защото взима оставките на своите хора. Нека да си припомним първите европейски избори през 2007 година в България. Те бяха дебют на политическа партия ГЕРБ, която проведе своята предизборна кампания под знака на скандала с Вальо Топлото. Този скандал костваше оставки на двама министри, които бяха и зам.-председатели на БСП - Румен Овчаров и Румен Петков. Нека не го забравяме. Когато казват - ние сме единствените, от нас започва животът, да имат предвид, че този, който е на власт, поема отговорността за това, което прави.

В момента БСП не е на власт, така че прехвърлянето на топката в нейното поле е крайно непочтено, това е опит да си измият ръцете.

- Как ще повлияе върху стабилността на управляващата коалиция напускането на Цветанов?

Георги Харизанов: За момента очевидно никак. "Обединени патриоти" се шегуват с темата и не дават вид на хора, които възприемат цялото нещо като някаква свирепа политическа криза. Оставката на Цветанов от парламента мина с гладко гласуване и без сътресения, което показва, че синхронът между ГЕРБ и ОП продължава да е пълен.

Юрий Асланов: Пряко влияние не може да се очаква, защото тази коалиция е споена на база на интереса. И този интерес ще ги държи заедно, докато могат, или докато политическата и обществената обстановка им позволява. Нито един скандал няма да ги разцепи, защото те здраво ще се държат за постовете, до които са се добрали, особено "Обединени патриоти".

- Удовлетворено ли е чувството за справедливост на избирателя?

Георги Харизанов: Не мисля. И не мисля, че ще бъде удовлетворено и след края на проверките. Защото реално престъпление няма и хората пак ще си кажат: "Ето, тези се оправиха и ги покриха". Много е трудно да се обясни трупането на имане по време на държавна длъжност, ако човекът не е бил крупен бизнесмен преди влизането си в политиката. Но има и добра новина, а тя е, че обществото ни продължава да се подрежда с все по-бързи темпове. Скандал след скандал. И това е нещо хубаво.

Юрий Асланов: Трудно ми е да гадая, наизуст не мога да кажа. По интуиция - може би частично е удовлетворено, но напълно - не. Защото нека честно да кажем - няма никакви гаранции, че хората подали оставки, излизат от политиката. Особено това важи за Цветанов, върху когото е фокусирано общественото мнение. А ако тези оставки послужат за това техните действия да не се разследват, общественото мнение по никакъв начин не може да бъде удовлетворено.

- Каква е личната политическата перспектива пред Цветанов?

Георги Харизанов: В обозримо бъдеще - партийна. Не бих разбрал стремеж отново да се тръгне към заемане на публични постове, тъй като поради огромната си важност за ГЕРБ и Борисов и в бъдеще Цветан Цветанов ще продължи да бъде любимата мишена на противниците на това управление. Което ясно си пролича през последната седмица.

Юрий Асланов: Засега аз не виждам с какво неговият статут се е променил. Той остава една от най-влиятелните фигури в държавата. Нищо не е загубил от възможностите, които има за влияние. Даже е спечелил един апартамент.

- Изчерпана ли е темата с апартаментите?

Георги Харизанов: Според мен - не. С наближаването на местните избори темата ще пусне своите метастази из общините и кметствата, из общинските съвети и местните партийни ръководства. Отделно от това проверките на КПКОНПИ тепърва стартират, и няма как да сме убедени, че няма нищо нередно, преди те да завършат. Сагата с мистериозната от законова гледна точка сграда на "Артекс" продължава, а и според мен е редно там също да се хвърли едно око от проверяващите органи по отношение на реалните цени на сключените през годините сделки и платените върху тях данъци.

Юрий Асланов: Не вярвам, че е изчерпана тази тема. Тя оставя утайка, която ще продължи да се трупа. Освен това ние не знаем дали в следващите дни и седмици няма да изскачат нови случаи. Не, не мисля че темата е изчерпана.