Надпреварата за кметския стол в Пловдив обещава да бъде една от най-оспорваните в страната. Кандидатите са общо 18. Сред тях има професор, архитект, депутати, математик, бивш кмет на града, дори и журналист. Пресилено е да се каже, че големият брой претенденти е нещо извънредно, защото желаещите на почти всички избори са били приблизително толкова. След решението на досегашния градоначалник Здравко Димитров да не се кандидатира е ясно едно - Пловдив ще има нов кмет. Прогнозата на социолозите е за силна конкуренция и балотаж. 

Кои се впускат в битката: Ангел Георгиев - "Възраждане", Славчо Атанасов - МК "Коалиция съединени за Пловдив, Костадин Палазов - "БСП за България", Костадин Димитров - ГЕРБ, Ивайло Старибратов - ПП-ДБ, Николай Иванов - "Пряка демокрация", Яни Иванов - "Български възход", Станислав Балабанов - "Има такъв народ", Атанас Бояджиев - "Левицата!", Савина Петкова - "Българска прогресивна линия", Руси Чернев - партия "Консервативна България", Петър Петров - Българска социалдемокрация - Евролевица, Тодор Чонов - "Свобода", Красимир Асенов - ДПС, Стефан Станев - МИР, Юлияна Рангелова-Илиева - "Глас народен", Иван Калоферов - "Движение Демократично действие - ДЗ", Борис Лозанов - НДСВ. 

Като всеки голям град, Пловдив има и своите проблеми. Новият кмет ще трябва да се справи със забавени ремонти на големи булеварди, липса на финансова обезпеченост, подобряване на уличната инфраструктура, трафик системата, лошото състояние на градския транспорт, сметосъбирането, напускането на младите хора. Един от най-сложните райони в Града на тепетата е "Източен" заради квартал "Столипиново" и чистотата на въздуха там. Не на последно място жителите искат подобрения в болниците и поликлиниките, защото това би направило града по-добро място за живеене. Пловдивчани се вълнуват и от търсенето на нова сграда за Операта и поддържането на културните реликви в Стария град. Почистването на река Марица, което не е осъществявано от години наред, стои също на дневен ред, както и развитието на туризма. 

Макар, че именно по времето на досегашния кмет Здравко Димитров бяха започнати някои от най-големите проекти в града - Южен обходен колектор, булевард Северен и други, управлението завеща и немалко нерешени въпроси. Заговори се дори за фалит на Общината.    

Костадин Димитров, кандидатът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все пак заложи на онзи кандидат в Пловдив, за когото загатна още преди почти година - Костадин Димитров, който досега бе кмет на район "Тракия". 

Решението подсказва, че от Димитров се очаква да се еманципира от бившия кмет, както и че ГЕРБ играят на сигурно, без да залагат на нови лица. Партията на Борисов има сложната задача да се представи като едва ли не опозиция на сегашния кмет, въпреки че в по-голямата част от мандата му Здравко Димитров беше представител на същата партия. През февруари, след серия от скандали, самият Бойко Борисов обяви, че сваля доверието си от Здравко Димитров.

Костадин Димитров от дълги години е част от партията и управлението на града. Три поредни мандата е кмет на район "Тракия" - след изборите през 2011, 2015 и 2019 година.

Извън политическата дейност Костадин Димитров се занимава активно и със спорт. Той е вицепрезидент на българската федерация по таекуондо ITF. По образование е математик, като е завършил в ПУ "Паисий Хилендарски". Роден е през 1975 година.

Димитров се обяви за затягане на разходната и приходната част на бюджета. Той обеща и нов мост над река Марица, както и почистване на реката, която в момента, според него, била в трагично състояние, защото не е почиствана повече от 10 години и "прилича на блато". Димитров обещава разширение на Околовръстното шосе, удобен, чист и редовен градски транспорт чрез повече контрол, закупуване на нови автобуси и развиване на фирмата "Екобус", както и осигуряването на велоалеи. Друг приоритет на кандидат-кмета на ГЕРБ ще е културата - сред първостепенните си задачи той определи построяването на нова сграда на операта. Местоположението й, според него, трябва да бъде определено чрез ясен дебат, но лично неговата визия е тя да бъде построена на мястото на Партийния дом.  Костадин Димитров залага като своя цел и по-добре почистени, осветени и привлекателни тепета, които са гордостта на града. 

Ивайло Старибратов - ПП-ДБ

Проф. д-р Ивайло Старибратов е наследник на старите пловдивски фамилии Нейкови и Каблешкови. Завършил е математика в ПУ "Паисий Хилендарски". Той е преподавател в катедра "Компютърни технологии" в ПУ "Паисий Хилендарски". През последните 10 г. работи усилено за изследване на дигитализацията в образованието и администрацията. Преди това е бил 13 години директор на Математическата гимназия в Пловдив. Той бе народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, избран от листата на "Демократична България" в Пловдив. Около кандидатурата му се обединиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Снимка: БТА

Старибратов се определя като човек на действието, а не на думите. "Едно от първите неща, които ще направим с моя екип, е бърза дигитализация и оптимизация на административните дейности в Община Пловдив", заявява Старибратов. Той уточнява, че е крайно време пловдивчани да имат бърз достъп до всички услуги на общинската администрация, бизнесът да разполага с актуална информация за актуалните възможности за инвестиции и обществените поръчки "да се осветлят". Спешно трябва да се създаде регистър на всички общински имоти. Време е Пловдив да влезе в 21 век - коментира още проф. Старибратов.

Той призовава и за дигитализация на културата и отварянето й към децата. 

Според него 6-те държавни университета и двата частни сякаш не могат да идентифицират как да подготвят кадрите за бизнеса, който изпитва глад за кадри. 

Старибратов отбелязва като свои приоритети поддръжката на инфраструктурата - пътища, тротоари, чист град, облагородяване на междублоковите пространства, увеличаване на зелените площи. В тази връзка той ще инициира създаване на Граждански съвет от жители на района, компетентни в различни области, които да осъществяват обективна връзка с администрацията за своевременно решаване на проблемите. Кандидат-кметът обещава и по-добър транспорт и придвижване без задръствания. 

Според него при финансовото състояние на общината не се управлява добре. "Няма добри разчети и достатъчна яснота кога какви средства ще са необходими за изплащане на дълговете, а те са много големи", отбелязва Старибратов. 

Според Старибратов има проблем със сметосъбирането, защото първо трябва да се промени определянето на такса смет. След това има различни други неща, които подлежат на ревизия - като например да се тегли колко килограма смет се извозва. Другият момент е с остарелите контейнери с неугледен вид. Ние смятаме да променим не само таксата за смет, но и да закупим нови контейнери, обяснява проф. Старибратов. Относно затлачените ремонти на булеварди и улици той възнамерява да бъдат разрешени чрез по-добър синхрон между институциите и създаване на транспортна схема и дигитализация на системата. Старибратов се обявява и срещу презастрояването на града. Според него за почистването на река Марица има три варианта - да се дадат пари на фирма, реката да бъде почистена от "Паркове и градини" или да бъде даден обектът на концесия. За Стария град той е на мнение, че трябва да бъде обърнато внимание на водопроводната мрежа, подмяната на калдъръма и да бъдат изградени буферни паркинги. 

Ангел Георгиев от "Възраждане"

Ангел Георгиев е депутат в 49-ото НС. Член на парламентарните комисии по външна политика и по културата и медиите. Зам.-ръководител е на Делегация в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Бил е депутат в 47-ото и 48-ото Народно събрание.

Снимка: Фейсбук

Имаме нужда от коренна промяна на философията на управлението на града, който е оплетен в корупционен възел, коментира при представянето си Георгиев. По думите му Пловдив има ресурси, но те не се използват рационално и не са разпределени правилно.

Основните мерки, които Георгиев и екипът му планират, са свързани със строителството на нови детски градини и решаване на проблемите с транспорта в града. Част от плановете на кандидата са да бъдат пуснати нови автобусни линии до близките до Пловдив села, разположени в общините "Марица" и "Родопи" и тясно взаимодействие с администрациите им. Сред приоритетите са още разширяване на околовръстния път на града и освобождаването му от винетни такси, строеж на многоетажни паркинги, устойчив градски транспорт. От партията предвиждат да няма увеличение на данъците, ще се борят с презастрояването в града. Наложително е да имаме нови общински приюти за бездомни животни, смята Георгиев.

Виждам как бъдещето на децата ми, които живеят в Пловдив, се ограбва всеки ден пред очите ми. Градът е буквално задръстен с проблеми, прашен, мръсен и се управлява в една огромна корупционна схема и измама. Искаме да променим всичко това", заявява Георгиев още при впускането си в надпреварата за градоначалник. 

Георгиев даде заявка, ако бъде избран, да реализира проектите един по един, със скоростно, ударно темпо. "А не да започваме няколко наведнъж и всички те да се влачат изключително бавно", подчерта кандидатът за градоначалник на "Възраждане". Той се обявява и за референдум относно сградата на Операта. 

Костадин Палазов от "БСП за България"

Арх. Костадин Палазов е роден в град Пловдив. Завършва местния строителен техникум и следва във Висшия институт по архитектура и строителство в столицата (днес Университет по архитектура, строителство и геодезия). Има професионален опит и в обществения, и в частния сектор. Бил е архитект-проектант и главен архитект на районно кметство в Пловдив. Към момента е управител на дружество в сферата на градоустройството, жилищното, обществено и промишлено строителство. Той e дългогодишен член на БСП. Бил и кандидат за народен представител.

Снимка: БСП

Приоритетите на Палазов са спиране на презастрояването в центъра на Пловдив и подобряване на инфраструктурата, транспорта, зелената система, образованието и културата.

При една от предизборните си срещи Палазов заяви, че основният му опонент е ГЕРБ. "Ако става дума за управлението на Пловдив - управляващите и тези, които ги подкрепят са обединени в корупционните схеми. За мен удобен противник няма. Но този срещу който се борим е представителя на ГЕРБ. Поддръжниците на ПП са едни млади хора, които искат промяна. Надявам се, че те ще припознаят в нашата програма точно левите идеи", категоричен бе арх. Палазов.

Арх. Палазов изразява несъгласие с начина, по който се изгражда пробивът под Централна гара. По думите му в камарата на архитектите са имали възражение, защото силово предложеното решение не най-доброто за града - то сменя тотално транспортно-комуникационната схема на града. "Трафикът е като водата. Когато запушиш на едно място - отива на друго. Това нещо се моделира със специални програми. Такава е закупена от предишната управа, но тя не се използва. В момента Пловдив е разкопан на различни места и не знам има ли въобще временна организация, която да е приета. На много места виждам хаос", заявява кандидат-кметът относно инфраструктурата. Според него причината за бавенето на ремонтите е така наречения "инженеринг" - избират се едни и същи изпълнители, които не са в състояние да изпълнят поръчките, чийто срокове са от около 900 дни. Палазов се обявява и за разширение на Коматевско и Пещерско шосе и провеждането на отчуждителни процедури по старото трасе.  

Относно Пловдивския панаир, той отбелязва, че от БСП Пловдив винаги са искали държавния дял да се запази, за да може да бъде в интерес на всички граждани.

Според него има доста натрупани проблеми с гребната база. Там се направи един ПУП, в който тя се разделя на множество парцели, които се дават на концесия за по 35 години. Това нещо става с решение на общинския съвет и там се възползват множество хора. По този начин окапва зелената система на Пловдив и ние сме против.

По думите му пловдивчани вече са се уморили над 12 години от синьото управление и корупционните схеми. "Затова ние им предлагаме едно прозрачно управление, като първото, което ще направим, е да направим публични дебатите в експертния съвет на общината. Оттам нататък им обещаваме едно честно и открито управление", твърди Палазов. 

Социалистът се обявява за запазването на сградите на БНБ и Пощата за културни цели. "Не бива да допуснем те да се превърнат в търговски помещения за стоки със съмнително качество, както е сега в Централна поща". Той подкрепя и проект новата сграда на Операта да бъде в сградата на Централната поща. 

 Славчо Атанасов - "Съединени за Пловдив"

Снимка: Съединение за Пловдив

Славчо Атанасов е политик с почти трийсетгодишен опит, бивш кмет на район "Тракия" (2003-2007) и на Пловдив (2007-2011), народен представител в 43-то и 44-то Народно събрание.

Един от малцината претенденти, който не е номиниран от партийна централа. Около неговата личност се събраха няколко партии, обединили се в "Съединени за Пловдив" -"Кауза България", ВМРО, Земеделски съюз "Александър Стамболийски", Партия на Зелените, "Новите лидери", "Воля" и "Атака".

Роден е в Карлово. Висшето си образование завършва във Висшето военно артилерийско училище в Шумен с чин старши лейтенант, понастоящем офицер от резерва. Следва право първоначално в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", след това във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", където и завършва второто си висше образование.

Атанасов се обявява срещу модела "Тотев". Според него потокът на европейски проекти към Града на тепетата е секнал. Има ремонти, които се правят по 2-3 години, а по улиците става пълен хаос, дребният бизнес започва да фалира. Причината е много ясна - богоизбрани фирми, които поемат повече поръчки, отколкото е собственият им капацитет, твърди Славчо Атанасов. Той даде заявка да работи за инфраструктура, която покрива нуждите на града за следващите 20 години, построяване на нови мостове по Марица и за Пловдив като зелен град, не само на думи, както и да стои близо до гражданите. Обявява се и за стриктна финансова дисциплина, а кметът да бъде близо до гражданите с приемни дни, каквато практика е имал той самият като градоначалник. Според него почистването на река Марица е било направено за последно именно в неговия мандат и ще работи това отново да се случи. Атанасов смята, че се прави опит да бъде манипулирано мнението на избирателя на тези избори с данните от социологическа агенция.

Две социологически агенции "Маркет ЛИНКС" и "Алфа Рисърч" дадоха с големи отклонения данните за предстоящия вот. Това предизвика и гневни реакции от Славчо Атанасов в социалната мрежа. 

Прогнозата 

Според Маркет ЛИНКС

Пловдивчани ще изберат кмет на втори тур. Такива са нагласите на хората според експресно проучване по поръчка на bTV. 33% от избирателите в Пловдив са твърдо решили да гласуват, показват още данните на регионалното социологическо проучване, проведено сред 402 имащи право на глас в община Пловдив, в периода 3-8 октомври и по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Номинираният от ГЕРБ Костадин Димитров е първи с подкрепата на 35% от гласуващите. Ивайло Старибратов от ПП-ДБ е втори - с 29%. Ангел Георгиев от "Възраждане" събира 13% подкрепа от заявилите, че ще гласуват. На четвърта позиция е Костадин Палазов от БСП с 5% подкрепа. Със същия резултат е и Славчо Атанасов от местната коалиция "Съединени за Пловдив" - 5%.

Очертава се балотаж между двамата кандидати на двете най-големи политически сили. За третото и четвъртото място също може да има обрати", коментира социологът от "Маркет ЛИНКС" Добромир Живков пред bTV.

62% от анкетираните казват, че най-голям проблем за града е чистотата. 61% отговарят, че проблем е напускането на младите хора. 60% отговарят, че улиците и тротоарите трябва да се подобрят. 59% смятат, че подобрения в болниците и поликлиниките би направило Пловдив по-добър град.

Според Алфа Рисърч

Проучването на Алфа рисърч е представително за пълнолетното население на община Пловдив, реализирано в периода 29 септември - 5 октомври 2023 г. по поръчка на сайта "Под тепето".

Водещи позиции на старта на кампанията имат кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Костадин Димитров (ГЕРБ) влиза в надпреварата с подкрепата на 30.1% от твърдо решилите да гласуват, а Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) с 24.6%. Други трима претенденти за кметското място стартират с близки помежду си позиции: Славчо Атанасов ("Съединени за Пловдив") - 10.4%, Ангел Георгиев (Възраждане) - 8.9%, Костадин Палазов (БСП) - 8.2%. По-ниска е началната подкрепа за кандидата на ИТН Станислав Балабанов (5.3%). По традиция в кметската надпревара за Пловдив се включват и значителен брой местни публични фигури, които към момента остават по-слабо разпознаваеми в качеството им на кандидати. На старта на кампанията сред тях се открояват Тодор Чонов (2.1%), Юлияна Рангелова (1.5%), Руси Чернев (1.0%).

Очакванията на избирателите тук, без значение кой кандидат ще спечели, са бързо подобрение при инфраструктурата и превръщане на Пловдив в един по-добре благоустроен град, чист, сигурен, зелен, с места за паркиране и с модерен градски транспорт.