Анализът на изборни резултати, политическа конюнктура и обществени тенденции на дадена държава със свои местни политически "инструменти" от една страна е любим навик, но от друга е рецепта за погрешни изводи. Така че понякога формулирането на въпроси е по-правилната тактика от готовите и очевидни отговори.

Резултатът от референдума за Преспанското споразумение в БЮРМ и преди всичко процентът на неучастие може и да не дава на Зоран Заев непоклатим политически аргумент срещу противниците му, но и не променя драматично ситуацията. Или по-точно, ситуацията вероятно е точно толкова променлива, колкото и преди.

Зоран Заев заяви ясно, че последователно ще подкрепя споразумението. И призова ВМРО-ДПМНЕ да гласува за споразумението и промяната на конституцията, която иска от парламента, като заплашва в противен случай с избори. Защо му е на един "победен" премиер да подава топката на победителя (поне според гръцките анализи) от предишната вечер?

Преди всичко нека да изясним, че основният проблем на Зоран Заев е, че има нужда от 7-10 депутати, за да прокара промяната в конституцията. Това беше в сила и преди референдума. За тези депутати той трябва да се обърне към ВМРО-ДПМНЕ.

Какво обаче представлява ВМРО-ДПМНЕ в момента? Някогашната консолидирана и силна партия на Никола Груевски се е огънала и разцепила под тежестта на петте (да, петте) дела срещу лидера й за случаи на корупция, които бяха разкрити след изборната му загуба. Резултатът е, че сега ВМРО-ДПМНЕ изглежда по-силно в парламента, отколкото извън него.

По първото дело Груевски даже вече е осъден на първа инстанция на две години затвор за това, че е злоупотребил с публични средства, за да купи за себе си скъп модел "Мерцедес". Делото вече е в Апелативния съд, който трябва да реши дали да потвърди присъдата, дали да я измени или да върне делото за преразглеждане. И докато се чака решението, някои чуждестранни публикации изтъкват, че давността за деянието изтича в края на октомври.

А това е най-лекото от обвиненията, пред които е изправен. По казуса с кодовото име "Титаник" Груевски и още 11 високопоставени функционери на ВМРО-ДПМНЕ са обвинени за дълъг списък от тежки правонарушения като измама, погазване на избирателни права и подкупи, чрез които, според обвинението, са си осигурили изборната победа през 2013 г. В този момент тече съдебното изслушване, което е разтърсващо, защото сред другите материали са представени хиляди доказателства и данни - от документи до касети със записи от подслушването на 20 хиляди граждани.

Груевски е обвинен също, че е разпоредил разрушаването на сграда, построена от бившия му политически сътрудник Фият Цаноски, че е наредил нападение над кмет от опозицията, че е нарушил закона за обществените поръчки, за да възложи голям обект на китайска строителна компания. Същевременно той, заедно с партийни функционери и негови сътрудници, е проверяван от властите в рамките на разследване с кодовото название "Талир", което се отнася до финансирането на ВМРО-ДПМНЕ с незаконни средства.

Има ли всичко това връзка с Преспанското споразумение? Теоретично не. На практика - голяма.

При съвсем реалната вероятност лидерът и водещи кадри на ВМРО-ДПМНЕ да се озоват в затвора, докато мнозина от депутатите му обмислят как да се разделят с политическата си кариера, би могло да се помисли, че Заев вече има оръжие и известни съществени стимули, които да предложи, за да намери гласовете, които не му достигат. Не е случайно също така, че по време на кампанията за референдума Груевски изобщо не приличаше на Груевски от миналото, партията му изглеждаше парализирана и разпокъсана, една почти смешна картина за онези, които ги помнят да издигат Александровци и други националистически кичове. Обратно, Заев беше този, който в изявлението, с което заплаши ВМРО-ДПМНЕ с урните, показа, че вероятно е готов да играе твърда игра.

Към този декор, разбира се, трябва да се прибави и волята на чуждестранния фактор, главно на ЕС и НАТО, който може да се превърне в натиск не само от политически характер, но и от страна на икономически фактори. Натиск, който очевидно достига и до мнозина кадри на ВМРО-ДПМНЕ.

Изводът е, че... няма извод. В БЮРМ нищо не приключи вчера, а напротив - ендшпилът сега започва.

Превод БТА