След последните 12-те години управление България е на дъното по всички показатели в ЕС, освен по бедност - там сме първи. За да излезем от това незавидно положение на страната са нужни дълбоки реформи и модернизация. Днес Слави Трифонов обяви своя проект за дясно-реформаторски кабинет, начело с бившият министър на икономиката, транспорта и държавната администрация в две поредни правителства - Николай Василев.

Какво знаем за новия кандидат за премиер?

Бивш министър на транспорта и на икономиката, бивш вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготсти, бивш министър, отговарящ за държавната администрация и административната реформа в правителството на Сергей Станишев.

Учил е в 4 университета на три континента. Има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от Университета по икономически науки в Будапеща, както и бакалавърска степен по бизнес администрация, финанси и икономика от Нюйоркския държавен университет. Завършил е магистратура по международна икономика и финанси в Университета Брендайс, САЩ. Участва в обменна магистърска програма по данъчна политика, японска икономика и мениджмънт в Университета Кейо в Токио, Япония. Сертифициран финансов аналитик от 1999 г. и Член на Управителния съвет на Българската CFA Асоциация.

Животът и кариерата му са преминали през 6 държави, като е живял, учил и работил в Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания.

Бил е данъчен консултант в Coopers & Lybrand в Будапеща, Унгария. Работил е за швейцарската банка UBS като асоцииран директор и анализатор в офисите на банката в Токио, Ню Йорк и Лондон. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets в Лондон. В момента е управляващ партньор в инвестиционната компания Експа́т Капита́л, София.

Николай Василев беше издигнат днес от Слави Трифонов за министър-председател, начело на експертното правителство на "Има такъв народ". Причината - на страната е необходима бърза модернизация, решителен скок напред, за да догони останалите европейски държави. Скок като този, който направи в началото на хилядолетието. Време, в което Василев бе в управлението.

Помнят го като министър на НДСВ, но малцина си спомнят, че той е автор на управленската програма на царистите, озаглавена "Хората са богатството на България". И ако в нея показа таланта на икономист и политик, въпрос на истинско вълшебство бе спояването на трите партии в тройната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС. А Василев е бащата на коалиционното споразумение на Тройната коалиция. Той е автор на идеи, валидни и в действие и до днес - ниски данъци, нулев бюджетен дефицит, намаляване на външния дълг, развитие на капиталовите пазари, приватизация, концесии, намаляване на административните бариери пред бизнеса. Лична заслуга на Николай Василев е признаването на "функционираща пазарна икономика" за България през 2002 г., много преди Румъния.

Работилите с него са категорични, че ако всеки има мото, неговото би било "реформа" и "напред", а девизът - "няма време за умора".

След посещение на ГКПП "Капитан Андреево" навремето се ядосва, че турското знаме е на по-висок пилон и е по-голямо от българското. Затова се постарава се на всички български граници да се веят големи знамена на високи пилони. До този момент начело на междуведомствената комисия по ГКПП-тата е Бойко Борисов, като главен секретар на МВР. Големите български знамена, веещи се на границата, казват своята дума - и премиерът Сакскобургготски го сменя с Николай Василев.

Като министър на транспорта Василев внесе в страната първите нови влакове след промените. И показа, че и българските железници може да изглеждат добре, а пътуването с влък - да е престижно. Успява да наложи да бъдат пребоядисани всички гари - до най-малката. Благодарение на неговите усилия, българският фондов индекс SOFIX скочи 27 пъти в лв. и над 40 пъти в долари - златен век за борсата. 2002 г. - по негово време като министър на икономиката, е годината с най-висок икономически растеж - над 6%.

Ако днес се говори за институции, използвани като бухалки за бизнеса, по времето, когато Николай Василев бе министър, се говореше за намаляване на административната тежест над бизнеса и намаляване на лицензионните режими. Успя да ги намали или облекчи със 177%.

Ако днес за България използват клишето "най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС", то през 2002 България беше на 5-о място сред 35 държави от ЦИЕ, Балканите и Израел по намаляване на възприятието за корупция.

Като министър Николай Василев въведе иновативни мерки за прозрачност на обществените поръчки, като отваряне на оферти и ценови оферти винаги пред медии, с участие в комисиите на външни експерти от други ведомства.

Подходът на Василев с международните партньори никога не е имал общо с традиционния през последните години стил на снишаване пред "началниците" в Брюксел. Лично се пребори за "Плама" - негова заслуга е спечелването от държавата на делото "Плама". Той участва в арбитражното дело във Вашингтон лично като министър на икономиката. Искът срещу "Плама" беше за 300 млн. долара.

Пребори се и "евро" да се изписва правилно на кирилица на банкнотите на европейската валута.

Лична негова заслуга е за изваждането на "Варненска корабостроителница" от процедура по несъстоятелност. През 2003 корабостроителницата отвори врати и започна да строи кораби.

Николай Василев е автор на логото на държавната администрация "С лице към хората", което се използва и днес.

Като министър, той отвори администрацията за млади хора, създавайки стажантски програми. По примера на европейската администрация създаде централизиран конкурс за младши експерти, убеден, че наистина "хората са богатството на България".

В Министерството на икономиката Николай Василев стартира мащабна програма за младите българи, които търсят работа - "Българската мечта". Тя и нейните форуми "Кариери" продължават и до днес - над 125 000 млади българи са преминали през тях. През 2002 Василев изпраща над 40 млади хора във водещи мултинационални компании в целия свят.

При стартирането на Оперативна програма "Административен капацитет" като страна бяхме на първо място в целия ЕС от всички оперативни програми по усвояване на средства. И "усвояване" не беше дума, натоварена с корупционно звучене.

Николай Василев промени Наредбата за работното време и премахна опашките. Въведе Закона за транслитерацията, за да се изписват по еднакъв начин чуждите названия.

Той е класическият енергичен, неуморен реформатор, който отваря път на младите и способните. Книгите, които написва са наръчник за успех на младите амбициозни и образовани хора - как да се държат, как да се явяват на интервюто, как да успеят - със самочувствие! Разпространяват се безплатно.

Самият Василев е човек със самочувствие. Срещал се е три пъти с Тони Блеър като министър-председател на Великобритания, разговарял е с двама френски президенти - Жак Ширак и Валери Жискар Дестен, и с испанския крал, с 3-ма корейски премиери, с 5-има министри в Япония, с председателите на долната и горната камара на парламента на страната и дори с член на императорското семейство. В Китай се е срещал с 3-ма вицепремиери, а с Бил Гейтс - 2 пъти.

Упорит, дори твърдоглав, целеустремен, не много деликатен, когато преследва някоя реформа. Като министър на икономиката, например, бръкна с пръст в раната, като обяви, "че най-големият проблем на икономиката е съдебната реформа".

Ястреб за реформи и фен на бюджетната дисциплина.