Третото издание на конкурса за чиста журналистика на Dir.bg - Web Report, приключи с връчването на наградите на тържествена церемония в клуб "Перото" в НДК. Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в шест основни категории - "Общество", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации", "Истински Истории", а за първи път и "Спорт". За втора поредна година бяха раздадени и почетни награди на същата стойност за фото- и видеорепортаж.

В конкурса участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала, а авторитетното жури на Web Report беше в състав: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков ( директор "Новини" на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Почетната награда за млад автор тази година заслужи Кристиян Юлзари с публикацията си в Scoolmedia.com - "Насилието в училище - скритата епидемия".

"Благодаря на екипа на Dir.bg, тъй като да застанеш рамо до рамо с едни от най-големите професионалисти в медийния сектор у нас е признание, което още повече ме амбицира да продължа да работя и осветявам болезнени за обществото ни теми. Пожелавам на всички български журналисти сила и кураж, защото истината винаги излиза наяве", каза Кристиян Юлзари, след като разбра, че е носител на почетната награда.

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

Той е ученик в Английска езикова гимназия "Гео Милев" Русе, но от една година пише в първата по рода си национална медия за ученическа журналистика sCOOL Media.

"Случи се случайно и на шега, въпреки че от малък ми е мечта да стъпя в обувките на репортер. Наблюдавайки работата на любими мои журналисти, постепенно в мен се зароди копнежа да търся и давам гласност на проблеми, които дълго време са били замитани под килима", разказва Кристиян.

След като вижда отвътре как функционира една медия, той смело заявява, че вижда своето бъдеще като журналист в България. Кристиян вярва дълбоко, че печалният символ на медиите - числото 111, което дамгосва свободата на словото у нас, може да бъде преодолян с младежка решителност, критичност и ентусиазъм на бъдещето поколение, които да направят така, че за професията да престане да се говори с неприязън.

"Да си журналист не трябва да е срамно, нито пък опасно, но уви днес като че ли истината все по-трудно си проправя път в океана от пристрастни и силно политизирани медии", констатира Кристиян.

Защо точно насилието в училище?

"Избрах темата, защото това е проблем, с който съм се сблъсквал лично преди години, и когато това се случи не получих подкрепа от училищното ръководство. Насилието е епидемия и ще продължи да бъде такова, докато не се изгради защитен механизъм в обществото ни, който да не толерира тормоза във всичките му форми. Представих проблема чрез факти и данни, а не повърхностно и с фокус върху сензацията, защото това е моето разбиране за правенето на чиста журналистика. Проучването, което проведох сред съучениците си обрисува детайлно каква е ситуацията в едно от елитните училища в Русе и ако тук всяко трето дете е било жертва на тормоз, то само можем да си представим какви са нивата на насилие в останалите училища с повече проблемни ученици."

Почти всеки може да си спомни неприятни - или направо ужасяващи - моменти от ученическите си години, в които е ставал обект на осмиване и дори чисто физическо насилие от страна на свои съученици. Това е проблем, за който малко се говори и често е замитан под килима. Но Кристиян Юлзари, го описва задълбочено в следващия текста, с който спечели почетната награда за млад автор в конкурса за чиста журналистика на Dir.bg - Web Report.

Статията е базирана не само на интервюта със специалисти, но и на проучване, което Кристиян е направил сред своите съученици. И ако толкова много подрастващи в Английската гимназия "Гео Милев" в Русе - едно от елитните училища в голям областен център, се оплакват от тормоз, можем само да си представим какво е положението на места с повече проблемни ученици.

Статията на Кристиян Юлзари можете да прочетете ТУК