Мутация на новия коронавирус е засечена във Великобритания още през септември и вече се разпространява по целия свят, съобщи ТАСС, като цитира интервю на Мария ван Керхов от Световната здравна организация (СЗО) пред Би Би Си.

"Великобритания откри този вариант на коронавируса през септември, той се появи в югоизточната част на Англия. Постоянно виждаме да се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изучаваме, да наблюдаваме как се разпространяват и какво водят след себе си", отбеляза тя и добави, че откритата в Обединеното кралство мутация на новия коронавирус е засечена също в Дания, Нидерландия и Австралия.

На 14 декември британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че британски учени са открили нов мутиращ вариант на коронавируса, с който може да е свързано бързото разпространение на болестта в югоизточните райони на Англия. Той каза също, че според предварителния анализ този вариант се разпространява най-бързо от всички известни досега щамове. На 19 декември премиерът Борис Джонсън обяви, че предварителни данни новият щам може да е 70 процента по-заразен и добави, че британски експерти все още не са намерили потвърждение на хипотезата, че щамът води до по-висока смъртност.

Според Джонсън тъкмо този щам е причина за резкия ръст в заболеваемостта в страната след отмяната на националната карантина на 2 декември. Той бързо става доминиращ и в Лондон и В Югоизточна Англия на него сега се дължат около 60 на сто от новите случаи на заразяване. Това накара властите да наложат по-строги мерки за ограничаване на пандемията.

По последни данни на британското правителство през последните седем дни броят на заразените в страната се е увеличил с 41 на сто в сравнение с предходния седемдневен период.

Новият щам тревожи епидемиолозите, съобщи АФП. Новият щам на вируса Sars-CoV-2, който се разпространява много бързо, вече е "доминиращата" форма на вируса и на него се дължи резкия ръст в хоспитализациите през декември, каза в събота главният научен съветник на британското правителство Патрик Валанс.

"Информацията за този нов щам е много тревожна", смята проф. Питър Оупъншоу, имунолог в Импириъл колидж в Лондон.

"Това е много лоша новина", добавя проф.Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. "Изглежда, че този вирус е много по-заразен от предишния щам", казва той.

На страницата си във Фейсбук френският генетик Аксел Кан пише, че досега "в света са засечени триста хиляди мутации на новия коронавирус".

Световната здравна организация призовава членките си в Европа да засилят контрола заради появата на мутацията. Извън територията на Обединеното кралство за новия щам досега е съобщено за девет случая в Дания, един в Нидерландия и един в Австралия, допълва СЗО.

Здравната организация препоръчва на членките си да засилят механизмите си за откриване на вируса и след това да научат повече за рисковете от мутиралия щам.

Първи ограничения за влизащи от Великобритания вече наложиха в Нидерландия. Властите в Ниската земя затвориха въздушното си пространство за полети от Острова. По-късно Белгия направи същото, като в добавка преустанови и железопътните връзки с Великобритания.

Германия също "обмисля сериозно" да спре полетите от Обединеното кралство и Република Южна Африка, където също има данни за новия щам. В последните часове готовност за ограничения изразиха още Франция и Италия.