Завой наляво, а не крайнодясна политика на национализъм, е бъдещето пред Европа. В това увери президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на разговора си с Велислава Дърева в студиото на Pogled.info. Двамата обсъдиха състоянието на ЕС и посоката на неговата промяна - съюз на солидарността или наказателен съюз, ляв завой или токсичен национализъм, мъртъв ли е фашизмът в Европа, за отношението между Евросъюза и Русия

На въпроса "Ляв завой или токсичен национализъм ни очаква?" Станишев посочи категорично първата посока и възложи големи очаквания на социлистическата кандидатура за нов председател на Европейската комисия - Франс Тимерманс. За изпълни ролята си на говорител на лявата идея за солидарност, той трябва да бъде избран на поста, което би било и първа крачка към промяната в Европа.

"Тимерманс много категорично каза - ние няма да направим сделка с крайните националисти, които искат да разрушат Европа, това е неприемливо за нас. Ние търсим сътрудничество и алинс със зелените, комунистите, либералите", подчерта Станишев, а в отговор Велислава Дърева припомни, че дори и десните медии са признали успеха на Франс Тимерманс в дебатите преди евровота на 26 май.

Разговорът засега и начина, по който да се избере кой да наследи Жан-Клод Юнкер в ЕК. Според Станишев увеличаващите се шансове на Тимерманс за поста са уплашили ЕНП и оттам опитват да търсят други инструменти, с които да му попречат да оглави Комисията. Президентът на ПЕС смята, че в това се крие и прокрадващото се настояване бъдещият председател на ЕК да не бъде задължително един от излъчените досега кандидати, а друга фигура. Причината за него е в това, че "техният кандидат не се възприема като достоверен и който може да свърши работа". За Станишев това е неприемливо, защото възможността да се гласува и избира пряко няма демократична алтернатива.

Според Велислава Дърева тези предизборни процеси не са нещо непознато."Интригата тръгна. Когато трябва да бъде направена някаква мерзост, на сцената се появява Кристалина Георгиева в целия й блясък. Това е тази интрига, която върви. Ти я спомена, без да казваш имена", заяви тя. Повод за думите й стана публикация през изминалата седмица на американската агенция "Блумбърг". Според нея Кристалина Георгиева е обсъждана от неназовани европейски лидери като вариант за председател на ЕК, който да измести двамата най-изявени кандидати Франс Тимерманс и Манфред Вебер.

Станишев вметна, че "имена много се въртят, все от десницата хора, пускат се оттам, тестват терена за различни възможности", а Дърева добави: "Кристалина Георгиева е инструмент на Съединените щати, да не забравяме този момент."

Без да се ангажира с коментар на твърдението, президентът на ПЕС изрази надежда, че тежестта на социалистите в Съвета на Европа ще окаже решаваща роля и новият председател на ЕК ще бъде избран демократично.

"Вече имаме 7 премиери в Съвета. Очаквам към края на юни след изборите в Дания, след формиране на правителството и във Финландия, да имаме 9. Това много солидна група. Радвам се, че го има този екипен дух в семейството за разлика от други случаи в миналото, когато всеки игра за своя национален интерес и накрая всички загубиха", каза Станишев.

Дали фашизмът е мъртъв в Европа, какво е бъдещето на отношенията с Русия и мнението на Сергей Станишев по всички други важни теми за ЕС - вижте във видеото: