Безпрецедентни вълни на протест обхващат Балканите. Навсякъде хората излизат на протест срещу корупцията на авторитарните режими, без при това да демонстрират нарастващо доверие към партиите, намиращи се в опозиция.

Това пише швейцарският вестник Le Temps, анализирайки протестите в Сърбия, Черна гора и Албания.

"Мило, крадец, оставка" с такива лозунги в събота вечер няколко хиляди души протестираха по улиците на столицата на Черна гора Подгорица. За трети път хората се организират и протестират срещу управлението на президента Мило Джуканович.

"Хората повече не могат да живеят така, сред корупция и връзкарство. Младите хора не могат да си анмерят работа без да имат партиен билет", казва Милена, учителка от Черна гора.

Дванадесет съботи подред вървят и протестите в столицата на Сърбия Белград и в други сръбски градове. Протестиращите спряха движението в столицата, обвинявайки със скандирания и плакати Александър Вучич в лъжа. те окупираха тунел в центъра на града и за дълго блокираха преминаването на автомобили. Започналото на 8 декември миналата година движение на протест обхваща вече 60-70 градове в страната, дори малки и такива, които за последен път протестираха по време на свалянето от власт на Слободан Милошевич.

В Албания на улиците излязоха студенти, които обявиха ,че не изпитват симпатии към нито една от албанските партии, управлявали подред страната в последните години.

"Когато някоя от двете партии - Демократическата или Социалистическата - вземе властта, тя провежда същата неолиберална политика, както своята предшественичка", казва албански социолог.

Според него, случващото се в страната е "въстание на поколението, израснало след падането на комунизма в условията на безкраен преход.

Едно нещо обединява протестиращите в трите балкански държави - те носят плакати "Аз не искам да емигрирам!" Очевидно Брюксел е изненадан от случващото се на Балканите и не е готов да реагира адекватно. Европейската комисия поддържаше години наред "стабилността" на региона, даже с цената на компромис с недемократични режими, но днес хората в тези страни предизвикват статуквото и управляващите елити.