Криза назрява зад правителствените кулиси в Берлин, пише в. "Билд". След като съвсем наскоро министърът на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка на фона на критики и скандално видео, сега напрежението е породено от министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок.

Канцлерът Олаф Шолц е раздразнен от външния си министър, като причината са нейните изказвания, които противоречат на неговата политика. Най-актуалният пример е това, че миналата седмица Бербок изненадващо заяви, че "водим война срещу Русия".

В канцлерството цари неразбирателство. Вътрешен човек от правителството твърди пред "Билд", че грешките на Бербок се регистрират внимателно в канцлерството", а кризата е много по-дълбока от това. Има дълъг списък от проблеми, грешки и кръстосани удари, които обтягат отношенията между Шолц и Баербок и зад кулисите нещата между двамата са напечени, пише изданието.

Бербок призова миналия вторник в Съвета на Европа в Страсбург за сближаване на западните съюзници, като каза, че страните "воюват срещу Русия, а не помежду си".

Изказването предизвика остро недоволство в Москва. "От една страна, Германия твърди, че не е част от конфликта в Украйна, но от друга, Бербок каза, че страните в Европа са във война с Русия. Самите те разбират ли изобщо за какво говорят?", написа говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова в Telegram.

Последва и ответна реакция от Берлин. "Аналена Бербок многократно поясни, че НАТО не трябва да става участник във войната в Украйна, каза говорител на министерството на външните работи на Германия.

"Руската пропаганда непрекъснато взима изявленията, изказванията, твърденията и позициите на правителството, а и на нашите партньори, и ги използва, за да служат на целите ѝ", каза говорителят.

А в събота дойде и изказване на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който написа в Twitter: "Впечатляваща фраза: "Ние воюваме срещу Русия, а не един срещу друг". Нима не е чудесно, че министърът на външните работи на Германия е толкова абсолютна и полезна глупачка?", написа бившият руски президент.

Същевременно лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц написа цяла статия в сп. "Фокус": "Ние във война с Русия? Не, фрау Бербок!", в която определи противоречивото изказване за Русия Аналена Баербок като голяма услуга на кремълската пропаганда.