Настоящият министър на вътрешните работи на Долна Саксония Борис Писториус ще бъде новият министър на отбраната на Германия, пише на сайта си сп. "Шпигел".

Писториус ще наследи Кристине Ламбрехт, която вчера подаде оставка, след поредица от критики и скандалното видео, което записа в новогодишната нощ.

През лятото той призова активите на руските олигарси да бъдат конфискувани и използвани "за хуманитарна помощ и възстановяване на Украйна".

Що се отнася до доставките на оръжие (особено танкове) за Украйна, управляващата Социалдемократическа партия традиционно е по-скептична от коалиционните си партньори от Зелената партия.

От известно време се говореше, че Писториус има политически амбиции на федерално ниво, пише "Шпигел". През 2019 г. той се кандидатира за федерален председател на СДПГ заедно с Петра Кьопинг, срещу Олаф Шолц. През 2017 г. той отговаря за вътрешната сигурност в кабинета в сянка на тогавашния кандидат за канцлер Мартин Шулц.

Благодарение на прямата си реч Писториус е смятан за един от най-популярните министри в Долна Саксония. Сред вътрешните министри на ГСДП той е и най-видимият през последните години, добре свързан с органите за сигурност, запознат с политиката за бежанците и доста конфронтационен спрямо колегите си от ХДС/ХСС. Той неведнъж е поставял популярни акценти във вътрешната политика - в борбата с хулиганите, в дебата за ислямистките заплахи или по въпросите на депортациите.