"Не се гордея с въвеждането на валутния борд и съм един от тези, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност". Това обяви в интервю за предаването на bTV "Тази сутрин" Иван Костов, премиер в периода 1997 г. - 2001 г. Костов представя днес книгата си "Свидетелства за прехода 1989 - 1999 ".

Той признава и друга грешка: "Урокът, голямата грешка - ние не извършихме декомунизиция по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Това означаваше пълна промяна на учебниците по история, промяна на програмата по българска литература - по друг начин да се обучават младите българи - да стават убедени привърженици на демокрацията", обясни бившият премиер.

Демокрацията днес е в упадък

Според него днес демокрацията е в упадък. "Малко известно е в България, че според критериите на "Фрийдъм хаус" за страните в преход България в сравнение с 2008 г. демокрацията е в упадък, в отстъпление - била е консолидирана, сега е полуконсолидирана - проявила е и проявява много дефекти, ние сме в регрес. Това е оценката ми за днес", обясни Иван Костов.

Масовата приватизация е идея на БСП

Относно масовата приватизацията той обяви, че това е била идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. Причината е била, че към онзи момент България не е имала налични пари, за да се продава срещу пари. "Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Тя се превърна в разочарование", каза Костов. Бившият премиер твърди, че не познава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната "Техноимпекс". "Министрите имаха пълна свобода да назначават своя екип - това беше част от административната реформа - към Валентин Василев са тези въпроси", уточни той. За обвиненията към него, че на безценица са продадени "Кремиковци" и БГА "Балкан" Иван Костов обясни, че те са имали отрицателна нетна стойност заради големите си дългове. Когато една фирма има огромни дългове, тя е фалирала и не струва нищо, напомни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Във връзка със скандала "Апартаментгейт" Костов коментира своето имотно състояние: "Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и живея там от 1981 г. ... Въпреки че за дълго време в представите на България изглеждах като човека, заграбил половината страна - това нямаше нищо общо с истината".

През 1997 г. почти нямаше държава

На въпроса дали фалита на КТБ може да се сравни с банковия срив през 1997 г. той отговори, че през 1997 г. положението е било много по-тежко. Тогава почти нямаше държава, управляваха силови групировки, допълни Костов. За ДПС той коментира, че от 1997 г. партията е започна да се сближава силно с "Мултигруп" - холдинг, създаден от ДС.