След месеци на нови оръжейни доставки от Запада, Украйна е готова през следващите седмици да отвърне на удара на руските сили - много рискована кампания, която ще определи хода на последващите сражения и потенциалните мирни преговори, пише в. "Уолстрийт Джърнъл".

Оперативните планове на Украйна остават в тайна, но някои аспекти на това, което предстои, могат да се разберат, ако се погледне оборудването, с което разполага или не разполага всяка от страните, и доскорошното им представяне на бойното поле. И двете страни се стремят да постигнат успехи и изразходват боеприпаси с темпове, невиждани от двете световни войни насам.

Според стратезите, за да успее Украйна да се пребори със сериозните ресурси на Русия и нейната укрепена отбрана, ще е необходима комбинация от умения и късмет, като се открият и бързо се използват слабите места. Въпреки че силите на Киев са по-мотивирани и в някои случаи по-добре въоръжени от войските на Москва, Русия имаше месеци да се подготви за украинска атака и показа по-голяма готовност да изразходва човешки животи и материални средства.

"Това ще бъде много, много трудно. Големият потенциал и бруталната сила на руснаците не могат да бъдат подценявани", заяви в интервю полският министър-председател Матеуш Моравиецки, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

Украинските сили от месеци се обучават в Западна Европа и САЩ да използват модерно оборудване и да действат на бойното поле в големи подразделения. Перспективите на Киев ще зависят от способността му да координира различни видове войски, включително артилерийските части, танковите корпуси и пехотинците, в така наречените маневри с комбинирано въоръжение.

Въпреки обучението и притока на оборудване от НАТО, Украйна няма да може да предприеме нападение в стил Алианса, тъй като нито една от страните не контролира небето на Украйна. Подходът на САЩ и техните съюзници, който се прилага в учебниците, е да се отстрани окопал се враг, както иска Украйна, като се започне с масирана въздушна атака със самолети и крилати ракети. Така САЩ започнаха и двете войни в Ирак, припомня изданието.

Снимка: БТА/AP

"Бихме атакували от въздуха и бихме постигнали превъзходство във въздуха", казва Джон Нагл, подполковник от армията на САЩ в оставка, който сега е доцент по военни науки във Военния колеж на армията на САЩ. Според него в Украйна нито една от страните няма реално предимство във въздушната мощ.

Украйна разполага само с ограничен брой изтребители и бойни хеликоптери, които може да разположи, и трябва да ги защити, така че е малко вероятно да ги рискува при фронтална атака срещу чакащите руски сили, казва Нагл.

Вместо това, казват стратезите, Украйна вероятно ще предприеме голямо настъпление - или множество по-малки атаки - използвайки наземно базирано прецизно оръжие с голям обсег, включително ракети и артилерия, голяма част от които дарени от западните съюзници. Американските мобилни ракетни установки М142

БТА/AP

или М270 и големите оръдия като гаубици могат да изстрелват експлозивни снаряди със сателитно насочване на разстояния до 80 километра.

Този обсег, съчетан с разузнавателна информация от украински и западни източници, би трябвало да позволи на Киев да поразява руските сили далеч зад фронтовата линия. През изминалата година украинските войски нанесоха големи удари по руски логистични бази, командни центрове и линии за доставки. Целта на подобни удари е да се изолират частите на бойното поле, да се подкопае способността им да се сражават и да се посее смут в руските редици, пише "Уолстрийт Джърнъл".

След първоначалния артилерийски и ракетен обстрел украинските сухопътни сили вероятно ще настъпят в многобройни подразделения, подобно на американските войски. Голямата разлика е, че американските или съюзническите сили биха били предвождани от авангард от модерни основни бойни танкове, докато украинските сили ще разполагат само с малък брой от тях.

Великобритания е обещала да достави 14 от своите танкове Challenger 2, а най-малко 22 произведени в Германия танка

Снимка: Getty Images

пристигат от Полша и Норвегия, като скоро се очакват още от други страни, включително Германия.

САЩ са обещали танкове M1 Abrams, но те ще пристигнат едва по-късно тази година.

Украйна разполага и с няколкостотин танка от съветската епоха от собствените си оръжейни складове - дарени от бившите съюзници от Варшавския договор, както и с трофейни руски. Не е ясно колко от тях има Киев и колко е загубил в боевете.

Макар че тези по-стари модели нямат бронята на западните танкове или способността да се прицелват и стрелят в движение, много от тях са обновени от Украйна или нейните съюзници с модерно оборудване, като например уреди за нощно виждане, компютърни прицели и защитени комуникации.

Зад вълната от танкове вероятно ще следват десетки бронирани бойни машини. Някои от тях, като френските AMX-10 и американските бойни машини

Снимка: Getty Images

, приличат на танкове благодарение на протекторите или оръдейните си кули. Брадли носи едрокалибрена картечница, способна да изстреля до 300 патрона в минута и да унищожи руски танк Т-72 на повече от километър разстояние. Носи и противотанкови ракети TOW, които могат да унищожат цел на повече от 3 километра.

Зад или редом с тези машини с големи оръдия Украйна вероятно ще разположи бронирани машини на пехотата като доставените от САЩ Strykers. Бързите и мобилни превозни средства с осем колела могат да превозват пехотинци за превземане и удържане на територии или за отблъскване на руската пехота, която може да застраши украинските сили, предвижда "Уолстрийт Джърнъл".

"Бих предпочел да съм в М1, но истината е, че бойните машини на пехотата ще могат да нанесат много щети", каза Джон Нагл.

Ръководителят на отдела за изследване на градските войни към нюйоркския мозъчен тръст Madison Policy Forum Джон Спенсър казва, че постигането на осезаем напредък сега - преди да пристигнат други оръжия като танковете

Снимка: Pinterest

- е важно за запазване на западната подкрепа. "Една украинска пролетна офанзива с Leopard и Bradley начело ще им помогне повече в съюзите, отколкото реално отвоюваните земи", казва той. "Украйна трябва да се движи и да има победи."

Къде Украйна ще нанесе удар по руските войски, остава тайна. Спенсър заяви, че Киев вероятно ще остане гъвкав, като ще се опита да открие най-слабата отбрана на Русия и ще запази ударни сили, които могат да бъдат разположени на друго място. Според него тази стратегия е позволила на украинците да си върнат хиляди квадратни километри в Харковска област миналата есен, след като месеци наред са съобщавали, че ще атакуват южната Херсонска област.

Професорът по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия Филипс О'Брайън заяви, че Киев би искал да прекъсне сухопътния коридор, който Русия е създала в югоизточната част на Украйна, като се насочи от Запорожие към Мелитопол и Азовско море. Успехът би рацепил руските сили и би прекъснал линиите за снабдяване на тези, които са по-на запад, в посока на окупирания от Русия Кримски полуостров.

В очакване на подобна атака Москва прекара месеци в изграждане на отбранителни укрепления в района на Запорожие, което според някои анализатори може да накара украинците да опитат друг подход.

"Едно от нещата, в които те са добри, е да видят къде могат да се възползват от по-слабите точки в руската обрана. Ключовото нещо е да имат някакъв успех", казва О'Брайън за украинците.

Физическата отбрана е пречка само ако е добре защитена, каза Нагл. Ако руските войски не защитават окопите си, Украйна може да ги зарие с булдозери и да продължи напред, каза той.

О'Брайън заяви, че се притеснява, че доставките на оръжия от Запада могат да окажат натиск върху Украйна да започне офанзива без всички необходими за успеха ѝ способности - особено оръжия с по-голям обсег, които биха могли да помогнат за прекъсване на руските снабдителни линии. От миналата година насам Украйна е поискала от САЩ армейска тактическа ракетна система, или ATACMS, която има обсег от около 300 километра, припомня "Уолстрийт Джърнъл".

Администрацията на американския президент Джо Байдън, която е обещала оръжия и друга помощ за сигурността на Украйна на стойност над 32 млрд. долара, отказа да предостави ATACMS поради опасения, че Украйна може да я използва за нанасяне на удари по руска територия и да предизвика по-широк конфликт със Запада.

Но Микола Белесков, научен сътрудник в базирания в Киев Национален институт за стратегически изследвания, заяви, че дългата борба за Бахмут е изтощила руснаците, което потенциално дава на Украйна шанс да постигне напредък.

"Сега може да се отвори уникална възможност за офанзива, при положение че Русия е отслабена предвид неуспешната си офанзива и преди евентуален нов кръг на руска мобилизация", каза той. Той обаче добави, че и двете страни сега са изправени пред един и същ проблем, след година на сражения: "трудно мобилизиране на ресурси за поддържане на същото ниво на бойните действия".