Конкурсът Web Report отмина, но оставя трайна следа. Не само в победителите, а и във всички - и читатели, и журналисти, които се надяват на утвърждаване на свободните и независими медии в България.

Във времето на фалшивите новини и негативните нагласи с това състезание Dir.bg и Innovation Starter потърсиха правилното решение в подкрепа на свободната и независима журналистика. И го намериха.

Конкурсът събра журналисти и техните материали, написани със сърце и съвест, които си струва да се прочетат. Включиха се повече от 100 автори със 164 одобрени материала от 300 изпратени.

Вижте снимки от събитието и победителите в конкурса >>

Конкурсът събра на едно място уважавани имена в професията, които трябваше да оценят изпратените материали.

Всички заедно доказаха, че чистата и независима журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни.

Журито: Алексей Лазаров (главен редактор, Капитал), Миролюба Бенатова (журналист), Бойко Благоев (ръководител Комуникации в представителството на ЕК), Яна Пеловска (управител на Център за развитие на медиите), Владимир Жеглов (издател), Иван Бакалов (журналист), Христо Христов (изпълнителен директор, Нетинфо) и Мария Черешева (Зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти). Те се събраха на едно място да оценят изпратените материали, които си заслужаваше да бъдат прочетени.

Организатори и наградени

Снимка: Павлин Даскалов

Какво постигна конкурсът

Хареса ми, че успяхме да поспрем за малко и да се върнем към старата традиция за вярната информация, поне да се опитаме. И ми се прииска просто да помогна, каза Миролюба Бенатова, в клуб "Перото" на НДК, където се проведе церемонията по награждаването.

Уеб журналистиката е особено важна, защото младите хора се информират от нея. Това са изцяло дигитални поколения и информацията, която получават, ще бъде винаги онлайн, изтъкна Яна Пеловска. В този смисъл нуждата от качествена уеб журналистика е абсолютно належаща, подчерта тя.

На мен ми се иска да има възраждане на журналистиката и да бъде престижно да бъдеш репортер. Надявам се да се случи, добави като аргумент Миролюба Бенатова.

Кое беше най-важното условие, за да получат журналистите "ДА" в конкурса: Ако е репортаж, да е наистина репортаж, да има разговори с живи участници в събитието. И да е цветна картината, да помиришеш мястото, да усетиш събитието. Това са истински талантливите текстове, каквито участваха в конкурса, отбеляза Бенатова.

При обсъжданията членовете на журито са наблягали на различни критерии - явно не са били винаги на едно мнение, имало е спорове. Ето един пункт, по който се е спорело - отзвук в социалните медии. Яна Пеловска загатна, че за някои членове такъв критерий явно е бил много важен, според нея обаче водещ критерий е обществената значимост на текста.

А критериите за оценка бяха: обективност и достоверност, обществена значимост, отзвук в социалните медии, информативна стойност, журналистическо майсторство.

Попътен вятър на чистата журналистика

История за една обществена поръчка за LED осветление донесе първа награда в категория "Икономика" за Мариета Димитрова. В поръчката тя открила нередности, които описала в разследващия репортаж "Благоевград светна на "тъмно"", публикуван в "За истината".

Включих се заради посланието на конкурса за чиста журналистика. Защото смятам, че това е дефицит в днешната журналистика. Залети сме с фалшиви новини и чистата журналистика трябва да се показва и поощрява. Затова реших да се включа, каза, след като получи наградата си, Мариета Димитрова.

"Децата, които нямат право да спят", защото още по тъмно и студено, когато природата още не се е събудила, "маршируващи" под тежестта на раниците, трябва да идат на училище. Тази история на Диян Божидаров, публикувана във в. "Сега", му донесе наградата в категория "Култура и образование". Той определи конкурса като добро начинание и му пожела попътен вятър.

Все повече се множат историите, които имат нужда от нашето внимание, а намаляват журналистите, които могат или искат да ги отразят. А историите ни призовават да ги отразим. Дано все пак има достатъчно журналисти, които да ги отразят. Тази надежда изрази Невена Борисова, която получи наградата в категория "Истински истории" с материала си "Медицинските сестри си отиват от България. Средна заплата 550 лева" за е-vestnik.

Истината за онлайн журналистиката разкри Светослав Метанов: "Тя е много по-трудна. И е много по-трудно да бъде честна. Много по-притиснат си отвсякъде, но може да се получи, колкото и да е трудно". Първата си награда като онлайн журналист Светослав Метанов получи в този конкурс в категория "Общество" с историята "БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора", публикувана в Оffnews.

Смях в залата предизвика Константин Мравов. Той взе наградата за дебют за материала си "Чудовищата на българския рап" за Klinklin с думите: "Това е третата награда за млад автор, която взимам, макар да съм на 30. Надявам се да почна да взимам от сериозните..."

Журито оцени Милчо Миланов за добре описаното ново явление в живота ни - биткойнът, "Биткойнът - каква е реалността?" - тази блог публикация донесе на автора наградата в категория "Технологии и иновации".

За разлика от всички участници, аз не съм журналист професионалист - това е мое хоби, подчерта при получаването на наградата Милчо Миланов.

Неотдавна стана известна мрачната класация на неправителствената организация "Репортери без граници", в която България е на 111 място по медийна свобода. Конкурсът на Web Report доказа, че място за свободна журналистика все пак има и у нас. В крайна сметка целта на конкурса за чиста журналистика е да повиши доверието на българите в медиите, за да могат те да изпълняват изконната си функция - да дават истинна, обективна и пълна информация - без пропаганда.

Конкурсът се осъществи с подкрепата на Мтел, Райфайзенбанк, "Филип Морис България", "Дънди Прешъс Металс" и "Джеймисън".

Стратегически партньор: НДК